Η έντονη μεταβλητότητα των αγορών και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα την Κίνα δεν φαίνονται ικανές να κόψουν την «όρεξη» των κορυφαίων στελεχών για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων EY (Ernst & Young) το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που σημειώθηκε το 2014 και το 2015 (Mergers and Acquisitions – Μ&Α) θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Το 59% των στελεχών πολυεθνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζει να ολοκληρώσει τουλάχιστον μια συμφωνία τους επόμενους 12 μήνες, κυρίως ως μέσο προφύλαξης έναντι της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο τόσο από το 56% που είχε σημειωθεί σε αντίστοιχη έρευνα τον προηγούμενο Απρίλιο όσο και από το 40% της περσινής έρευνας. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφέροντος για εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχει καταγραφεί στην εξάχρονη ιστορία της έρευνας.

Με την οριακή αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, η οργανική ανάπτυξη δεν φτάνει για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, δήλωσε στο Associated Press η επικεφαλής συναλλαγών της EY, Pip McCrostie.

«Η αναζήτηση για ανάπτυξη οδηγεί το κλείσιμο συμφωνιών σε ιστορικά υψηλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στις εξαγορές και συγχωνεύσεις για να εξασφαλίσουν καινοτομία, συγκριτικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς για το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Η δραστηριότητα στον τομέα των M&A αυξάνεται διαρκώς. Ήδη ο όγκος των επενδύσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει ξεπεράσει κατά 35% το ποσό που δαπανήθηκε το 2014, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα «megadeals», δηλαδή οι συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η συμφωνία των δύο κορυφαίων εταιρειών ζυθοποιίας του κόσμου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς. Σε μεγάλο βαθμό, πίσω από την λογική της εξαγοράς ύψους 106 δισ. δολαρίων της βρετανικής SAB Miller από την Anheuser Busch InBev βρίσκεται η αντιμετώπιση της μειωμένης κατανάλωσης μπύρας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμους.

Μερικές ακόμη μεγάλες συμφωνίες του 2015 είναι η εξαγορά ύψους 71 δισ. δολαρίων της BG Group από την Royal Dutch Shell καθώς και η συγχώνευση των Heinz και Kraft Foods δημιουργώντας την εταιρεία Kraft Heinz.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα όρια μεταξύ των κλάδων δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Το 48% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι εξετάζει εξαγορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό τομέα από αυτό της εταιρείας τους.

Επιπλέον τα στελέχη εμφανίζονται έτοιμα να επενδύσουν εκτός της χώρας τους. Σύμφωνα με την EY το 70% των συμμετεχόντων εξετάζει ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις κυρίως στις χώρες της ευρωζώνης βασιζόμενοι στην ελπίδα ότι η κρίση κρατικού χρέους οδεύει προς το τέλος της μετά και από την τελευταία συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα.

Στην έρευνα της ΕΥ συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων από 53 χώρες.