Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους.

Το lockdown χαλαρώνει σταδιακά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση για όσους εργάζονται σε εταιρείες με αρκετούς εργαζομένους, σε μεγάλα κτήρια ή σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνά καταγράφεται συνωστισμός.

Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να δουλεύουν από το "αποστειρωμένο" περιβάλλον του σπιτιού τους.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια απλά πράγματα, τα οποία τείνουν να καταστούν οι νέες συνήθειες της μετά COVID-19 εποχής.

«Τι γίνεται αν πάρω μαζί μου τον ιό στα ρούχα εργασίας μου;». Aυτή είναι άλλη μία συνηθισμένη ερώτηση των εργαζομένων. Πρόκειται για ανησυχία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη βάση καθώς 
ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός από άτομο σε άτομο είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει. Ενώ ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος "προσγείωσης" των σωματιδίων στα ρούχα σας είναι χαμηλός.
"Ένα σταγονίδιο που είναι αρκετά μικρό για να επιπλέει στον αέρα για λίγο, είναι επίσης απίθανο να εναποτεθεί στα ρούχα λόγω της αεροδυναμικής", δήλωσε ο Linsey Marr, επιστήμονας της Virginia Tech στους New York Times τον Απρίλιο. 

Με πληροφορίες από το CNBC
 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για όσους είναι αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν σε καθημερινή βάση. Και δεν έχουν άδικο... Πρόκειται για κλειστούς χώρους οι οποίοι μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσουν "υγειονομική βόμβα". Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό ή να διευρύνουν τις επιλογές στάθμευσης για τους εργαζομένους. 

 

 

Αν και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να φορούν μια μάσκα επί οκτώ τουλάχιστον ώρες, ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση ή σε "πυκνοκατοικημένους" open space χώρους. 

Φυσικά, ιδανικά, κάθε εργοδότης που δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να παρέχει μάσκες και να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να τις φορούν σωστά.

Οι αίθουσες συσκέψεων, οι κουζίνες, οι τραπεζαρίες που μπορεί να υπάρχουν στις εταιρείες αποτελούν επίσης επίφοβους χώρους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα. Μία λύση είναι να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή να επιβληθεί αριθμητικό όριο στα άτομα που μπορούν να συνυπάρχουν σε μια αίθουσα. Φυσικά, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για το μπάνιο ή την κουζίνα, καλό είναι να αναβάλουμε για αργότερα την "επίσκεψή" μας αν παρατηρούμε ότι υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε φαγητό με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό γεύμα ή σνακ με τους συνεργάτες του γραφείου μας ενώ είναι προτιμότερο να καταναλώνονται συσκευασμένα σνακ. 

 Το ασανσέρ αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τις ... στενές επαφές και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τοποθετήσει αντισηπτικά κοντά στην είσοδο και την έξοδο του κάθε ασανσέρ, όπως συμβουλεύει μιλώντας στο CNBC ο Δρ Jay Varkey, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Emory. 

«Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τέτοιες επιφάνειες », αναφέρει ο Leonard A. Mermel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Παπαθανάσης: Δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»

11:53

Χαρδαλιάς: «Αναβαθμίζουμε πλήρως την πύλη εισόδου της Ελευσίνας με σεβασμό στην ιστορία»

11:43

Οι ΗΠΑ προχωρούν τα σχέδιά τους για αύξηση των δασμών στα αυτοκίνητα της ΕΕ

11:32

Η Ρωσία περιορίζει το mobile internet ενόψει της παρέλασης της 9ης Μαΐου

11:24

Τα νούμερα πίσω από τους Metallica

11:19

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δηλώνει ότι «δεν έχει καν αρχίσει» την αντιπαράθεσή του με τις ΗΠΑ

11:06

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ισορροπίας στις 2.200 μονάδες

11:01

Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για την άσκηση έφεσης κατά Τυχεροπούλου: «Δεν τίθεται ζήτημα επανατοποθέτησης»

10:48

Χανταϊός: Το πλήρες ιστορικό για τα κρούσματα

10:45

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με το βλέμμα στα Στενά - «Βουτιά» 5% της HSBC

10:41

Ακυρώνει το 1,27% του μετοχικού της κεφαλαίου της η ΕΤΕ - Φέρνει buyback 552 εκατ. ευρώ

10:38

ΥΠΕΘΟΟ και ΑΑΔΕ: Επέκταση της ειδικής φορολόγησης (άρθρο 5Γ ΚΦΕ) και για εργαζόμενους στο δημόσιο

10:33

ΑΔΜΗΕ: Στην Αθήνα η σύνοδος της ένωσης GO15 από 5 έως 7 Μαΐου

10:29

Μητσοτάκης για επέτειο Marfin: Χρέος μας είναι να μην ξεχάσουμε

10:25

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για κατάταξη κατά κλάδο και ειδικότητα υποψηφίων εκπαιδευτικών

10:20

ΙΟΒΕ: Πιέσεις στο οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο υπό τη σκιά της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

10:08

Χρυσοχοΐδης: Έρχεται νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια – «Προσωπικά θα ήθελα να απαγορευτούν»

10:02

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σήμερα στο Άμπου Ντάμπι

09:56

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 - Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

09:52

Μαρινάκης για Marfin: Ο φανατισμός που μετατρέπει τη διαφωνία σε θάνατο δεν μπορεί να γίνει ανεκτός σε μια δημοκρατία

09:47

Πετρέλαιο: Σημάδια υποχώρησης αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

09:44

Εγκαίνια φράγματος Ληθαίου: Η διοίκηση στη Θεσσαλία έχει συνέχεια

09:36

Ideal Holdings: Δημόσια προσφορά και εισαγωγή στο ΧΑ για τα πολυκαταστήματα attica

09:34

Στρατηγική συνεργασία ΕΛΒΟ - Κοπελούζου στην αμυντική βιομηχανία

09:15

Η Κάρπαθος ανάμεσα στους «μυστικούς πολύτιμους λίθους» της Μεσογείου που προσφέρουν εμπειρίες ζωής

09:12

UniCredit: Ρεκόρ κερδών το πρώτο τρίμηνο πριν το «mega deal» για την Commerzbank

08:53

HSBC: Έχασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω αυξημένων πιστωτικών ζημιών

08:46

Στάρμερ και Μακρόν καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον των ΗΑΕ

08:42

Γιατί και πού «μετακομίζουν» οι πλούσιοι;

08:30

OPEC: «Βαρέλια χωρίς διαδρομή» - Γιατί η αύξηση παραγωγής δεν ρίχνει τις τιμές καυσίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider