Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους.

Το lockdown χαλαρώνει σταδιακά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση για όσους εργάζονται σε εταιρείες με αρκετούς εργαζομένους, σε μεγάλα κτήρια ή σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνά καταγράφεται συνωστισμός.

Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να δουλεύουν από το "αποστειρωμένο" περιβάλλον του σπιτιού τους.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια απλά πράγματα, τα οποία τείνουν να καταστούν οι νέες συνήθειες της μετά COVID-19 εποχής.

«Τι γίνεται αν πάρω μαζί μου τον ιό στα ρούχα εργασίας μου;». Aυτή είναι άλλη μία συνηθισμένη ερώτηση των εργαζομένων. Πρόκειται για ανησυχία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη βάση καθώς 
ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός από άτομο σε άτομο είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει. Ενώ ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος "προσγείωσης" των σωματιδίων στα ρούχα σας είναι χαμηλός.
"Ένα σταγονίδιο που είναι αρκετά μικρό για να επιπλέει στον αέρα για λίγο, είναι επίσης απίθανο να εναποτεθεί στα ρούχα λόγω της αεροδυναμικής", δήλωσε ο Linsey Marr, επιστήμονας της Virginia Tech στους New York Times τον Απρίλιο. 

Με πληροφορίες από το CNBC
 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για όσους είναι αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν σε καθημερινή βάση. Και δεν έχουν άδικο... Πρόκειται για κλειστούς χώρους οι οποίοι μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσουν "υγειονομική βόμβα". Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό ή να διευρύνουν τις επιλογές στάθμευσης για τους εργαζομένους. 

 

 

Αν και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να φορούν μια μάσκα επί οκτώ τουλάχιστον ώρες, ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση ή σε "πυκνοκατοικημένους" open space χώρους. 

Φυσικά, ιδανικά, κάθε εργοδότης που δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να παρέχει μάσκες και να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να τις φορούν σωστά.

Οι αίθουσες συσκέψεων, οι κουζίνες, οι τραπεζαρίες που μπορεί να υπάρχουν στις εταιρείες αποτελούν επίσης επίφοβους χώρους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα. Μία λύση είναι να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή να επιβληθεί αριθμητικό όριο στα άτομα που μπορούν να συνυπάρχουν σε μια αίθουσα. Φυσικά, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για το μπάνιο ή την κουζίνα, καλό είναι να αναβάλουμε για αργότερα την "επίσκεψή" μας αν παρατηρούμε ότι υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε φαγητό με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό γεύμα ή σνακ με τους συνεργάτες του γραφείου μας ενώ είναι προτιμότερο να καταναλώνονται συσκευασμένα σνακ. 

 Το ασανσέρ αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τις ... στενές επαφές και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τοποθετήσει αντισηπτικά κοντά στην είσοδο και την έξοδο του κάθε ασανσέρ, όπως συμβουλεύει μιλώντας στο CNBC ο Δρ Jay Varkey, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Emory. 

«Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τέτοιες επιφάνειες », αναφέρει ο Leonard A. Mermel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:19

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 108 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Ο Πάουελ παραδίδει τα σκήπτρα αλλά μένει στο ΔΣ της Fed - Πώς «είδε» πληθωρισμό, ενέργεια, Ιράν

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα

19:57

Νέα συμφωνία AKTOR για πώληση αμερικανικού LNG: 20ετές deal με ALUMINIJ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

19:48

Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό Γουόρς στην προεδρία της Fed

19:39

Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό - Iκανοποίηση Πλεύρη για τη σημαντική μείωση των ροών

19:30

ΟΔΔΗΧ: Η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και το καθιστά βιώσιμο

19:23

Απώλειες στις ευρωαγορές σε φόντο OPEC - «Άλμα» 8% για την Adidas

19:22

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί

19:14

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να παραδοθεί, δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά

19:05

Alpha Real Estate Services: Στα 7,52 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,50 ευρώ/μετοχή

19:04

Δρομέας: Πτώση τζίρου 19% το 2025

18:57

Μαθιός Πυρίμαχα: Ζημιές 514.000 ευρώ το 2025 με αύξηση τζίρου 10%

gazzetta
gazzetta reader insider insider