Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους.

Το lockdown χαλαρώνει σταδιακά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση για όσους εργάζονται σε εταιρείες με αρκετούς εργαζομένους, σε μεγάλα κτήρια ή σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνά καταγράφεται συνωστισμός.

Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να δουλεύουν από το "αποστειρωμένο" περιβάλλον του σπιτιού τους.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια απλά πράγματα, τα οποία τείνουν να καταστούν οι νέες συνήθειες της μετά COVID-19 εποχής.

«Τι γίνεται αν πάρω μαζί μου τον ιό στα ρούχα εργασίας μου;». Aυτή είναι άλλη μία συνηθισμένη ερώτηση των εργαζομένων. Πρόκειται για ανησυχία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη βάση καθώς 
ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός από άτομο σε άτομο είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει. Ενώ ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος "προσγείωσης" των σωματιδίων στα ρούχα σας είναι χαμηλός.
"Ένα σταγονίδιο που είναι αρκετά μικρό για να επιπλέει στον αέρα για λίγο, είναι επίσης απίθανο να εναποτεθεί στα ρούχα λόγω της αεροδυναμικής", δήλωσε ο Linsey Marr, επιστήμονας της Virginia Tech στους New York Times τον Απρίλιο. 

Με πληροφορίες από το CNBC
 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για όσους είναι αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν σε καθημερινή βάση. Και δεν έχουν άδικο... Πρόκειται για κλειστούς χώρους οι οποίοι μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσουν "υγειονομική βόμβα". Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό ή να διευρύνουν τις επιλογές στάθμευσης για τους εργαζομένους. 

 

 

Αν και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να φορούν μια μάσκα επί οκτώ τουλάχιστον ώρες, ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση ή σε "πυκνοκατοικημένους" open space χώρους. 

Φυσικά, ιδανικά, κάθε εργοδότης που δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να παρέχει μάσκες και να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να τις φορούν σωστά.

Οι αίθουσες συσκέψεων, οι κουζίνες, οι τραπεζαρίες που μπορεί να υπάρχουν στις εταιρείες αποτελούν επίσης επίφοβους χώρους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα. Μία λύση είναι να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή να επιβληθεί αριθμητικό όριο στα άτομα που μπορούν να συνυπάρχουν σε μια αίθουσα. Φυσικά, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για το μπάνιο ή την κουζίνα, καλό είναι να αναβάλουμε για αργότερα την "επίσκεψή" μας αν παρατηρούμε ότι υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε φαγητό με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό γεύμα ή σνακ με τους συνεργάτες του γραφείου μας ενώ είναι προτιμότερο να καταναλώνονται συσκευασμένα σνακ. 

 Το ασανσέρ αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τις ... στενές επαφές και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τοποθετήσει αντισηπτικά κοντά στην είσοδο και την έξοδο του κάθε ασανσέρ, όπως συμβουλεύει μιλώντας στο CNBC ο Δρ Jay Varkey, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Emory. 

«Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τέτοιες επιφάνειες », αναφέρει ο Leonard A. Mermel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:34

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Θα εργαστούμε για να ανακτήσουμε κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας

12:27

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το αμερικανικό σχέδιo για τα Στενά δεν είναι ανταγωνιστικό στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία

12:06

«Πόλεμος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Οι πιο ανθεκτικές και οι πιο ευάλωτες μετοχές στο γεωπολιτικό σοκ

11:47

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

11:41

Ουκρανία: Στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

11:35

Παπασταύρου: Οι τιμές ρεύματος τον Μάιο παρέμειναν σταθερές - Δεν είμαστε σε επίπεδο επιδότησης

11:28

Σκέρτσος: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

11:15

Oxfam: Το εισοδηματικό χάσμα μεγεθύνεται, οι απολαβές των CEO απογειώθηκαν

11:06

Νάγκελ (ΕΚΤ): Υπέρ της αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός εάν οι προοπτικές βελτιωθούν αισθητά

10:53

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

10:38

Νότιο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μειώνει το πλαφόν των κυανοκράνων

10:30

Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα

10:17

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 8 Μαίου

10:10

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παγιδευμένα στον Κόλπο - Πτώση 18% στην κίνηση

09:55

SMS blaster και smishing: Πώς να προστατευτείτε από τις νέες online απάτες

09:39

Κεραμέως: Η πρόταση Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία είναι επικίνδυνη, ατεκμηρίωτη, και ανησυχητική

09:34

Εκσυγχρονίζονται οι αστικές συγκοινωνίες - Ανανεώνεται πλήρως ο στόλος

09:29

«Θρίλερ για τους ναυτικούς σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone

09:01

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

08:46

Λήγει σήμερα η διορία Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο - Παράταση ή νέα πλήγματα στο Ιράν;

08:35

Στο «γήπεδο» των traders: Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας κλείνει το LNG deal της Bulgartransgaz

08:22

Χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ - Πόσοι λαμβάνουν κάτω από 920 ευρώ μεικτά

08:13

Καύσιμα: Πρωτομαγιά με «φωτιά» στην αντλία - Πόσο θα πληρώσουν οι οδηγοί

08:07

Πειραιώς: «Ατμομηχανή» προμηθειών asset management και Εθνική Ασφαλιστική

08:04

Φορολογικές διαφορές: «Κούρεμα» προστίμων για 4 στους 10 φορολογούμενους

08:02

AKTOR - 2030: Guidance για τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, EBITDA 600 εκατ. - «Βλέπει» LNG και Παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Βαλκάνια

08:00

Το καλό και το κακό σενάριο για την οικονομία: Πώς το χρέος φρενάρει τα μέτρα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider