Μετά από μία φυσική καταστροφή, έρχονται στην επικαιρότητα οι αδυναμίες εκείνες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία ιδιοκτητών κατοικιών και επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στον κόσμο (1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο), μία τέτοια φυσική καταστροφή είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες μίας τέτοιας φυσικής καταστροφής; Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε προτού υπάρξει το ακραίο φαινόμενο, όπως αυτό του σεισμού. Πρέπει να ασφαλίσουμε το σπίτι και γενικά τα κτίρια που έχουμε στην ιδιοκτησία μας.

Από εκεί και πέρα, τα βήματα είναι συγκεκριμένα:

  • Αμέσως μετά τον σεισμό, ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρία απευθείας ή μέσω του ασφαλιστή μας.
  • Περιμένουμε τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρίας μας και δεν προβαίνουμε σε καμία ενέργεια επιδιόρθωσης των ζημιών που έχουν προκύψει.
  • Από την στιγμή που έρθει ο πραγματογνώμονας και συνάψει την έκθεση του, προχωρούμε στις απαραίτητες διορθώσεις και περιμένουμε να εισπράξουμε την αποζημίωση μας από την ασφαλιστική μας εταιρία.

Απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε πως με την ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών, η οποία επιτυγχάνεται με την καταβολή από τους ιδιοκτήτες ενός μικρού ετήσιου ασφαλίστρου (περίπου 100-150 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα), οι ιδιοκτήτες είναι σαφώς διασφαλισμένοι, αφού θα αποζημιωθούν για όλο το ύψος των ζημιών που θα προκληθούν σε περίπτωση υλικών ζημιών από σεισμό.