ΠΟΕΔΗΝ: Αναμονή έως και δύο χρόνια για σοβαρά χειρουργεία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: Αναμονή έως και δύο χρόνια για σοβαρά χειρουργεία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Μεγάλες αναμονές για τακτικά χειρουργεία καταγράφονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος στο χειρουργικό τομέα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Μεγάλες αναμονές για τακτικά χειρουργεία καταγράφονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος στο χειρουργικό τομέα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται τη λίστα χειρουργείων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου και -όπως τονίζει- έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν από δύο χρόνια και οι επεμβάσεις τους είναι προς προγραμματισμό.

«Το Ιπποκράτειο είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο της covid-19, έως 31.12.2023 και συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές, όπου έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία.

Μας κόστιζε όμως πολύ παραπάνω. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσηλεια (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ.

Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόταν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι το Ιπποκράτειο είναι και μεταμοσχευτικό κέντρο.

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο έχει ως εξής:

Λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι, στις 29 οργανικές θέσεις. Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι βέβαια λείπουν από εκεί.

Οι αναισθησιολόγοι του Ιπποκράτειου και οι μετακινούμενοι επαρκούν μόνο για εφημερίες και έκτακτα περιστατικά.

Χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα, γεγονός στο οποίο αποδίδει τις μεγάλες αναμονές.

«Εάν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους, η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα, είναι συνεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43.

Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία ούτως ή άλλως διαφωνεί στη λειτουργία απογευματινών - επί πληρωμή – χειρουργείων.

«Διαφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Συμφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με το προσωπικό βάρδιας και από τη λίστα αναμονής δωρεάν.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν μαζικές προσλήψεις που δεν φαίνονται διατιθεμένοι να κάνουν, λαμβάνοντας ένα πλέγμα μέτρων με προκηρύξεις, ταχύτατες διαδικασίες επιλογής, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών, κίνητρα, βαρέα ανθυγιεινά (ΒΑΕ), προκειμένου να ανακοπούν οι μαζικές αποχωρήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει:

«Εάν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζονται ενεργειακά το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, 6 Κέντρα Υγείας σε Θεσσαλία-Στ. Ελλάδα και το Νοσοκομείο Τρικάλων

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Αύξηση 65% στη δαπάνη για φάρμακα μέσα σε 11 χρόνια – Μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider