ΠΟΕΔΗΝ: «Ασφυξία» στα μεγάλα νοσοκομεία λόγω ιώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: «Ασφυξία» στα μεγάλα νοσοκομεία λόγω ιώσεων
Μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των ασθενών με πνευμονολογικά και παθολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας εισάγονται δεκάδες ασθενείς, ενώ οι ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι γεμάτες από τις προηγούμενες εφημερίες.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι ασθενείς εισάγονται και παραμένουν στα επείγοντα σε φορεία πάνω από 24ωρο, νοσηλεύονται σε ράντζα ή νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή, σε όποια κλινική του νοσοκομείου έχει κενό κρεβάτι, με αποτέλεσμα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται σε χειρουργικές, μαιευτικές, καρδιολογικές κλινικές και γενικά σε όλο το νοσοκομείο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι έτσι μεγιστοποιείται ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομεισκών μικροβίων, που ούτως ή άλλως η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη.

«Σοβαρές δυσχέρειες δημιουργούνται στη νοσηλεία των ασθενών με παθολογικά προβλήματα που νοσηλεύονται σε διάφορες κλινικές. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να προσφέρει φροντίδα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής, παράλληλα με τους φιλοξενούμενους ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Οι λιγοστοί παθολόγοι και πνευμονολόγοι ιατροί δεν προλαβαίνουν να γυρνάνε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου και να παρακολουθούν τους ασθενείς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ερωτηματικά για τη νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα

Όπως ο ίδιος αναφέρει, το Υπουργείο Υγείας έκανε σύμβαση με ιδιωτικές κλινικές για την μεταφορά και νοσηλεία ασθενών με παθολογικά προβλήματα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι ασθενείς αρνούνται να πάνε για νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα όταν τούς το προτείνουν οι γιατροί, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο «κρυφών» χρεώσεων, ενώ παράλληλα, κάνει λόγο για μαρτυρίες ασθενών σχετικά με κακές συνθήκες νοσηλείας.

«Υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς για πολύ κακές συνθήκες νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές που διακομίζονται από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Μάλιστα πολλοί συγγενείς τους βγάζουν με εξιτήριο και ξαναπηγαίνουν στα επείγοντα νοσοκομείων για επανεισαγωγή. Αλήθεια γίνεται κάποιος έλεγχος στις εν λόγω κλινικές για τις συνθήκες που παρέχουν στους ασθενείς που διακομίζονται από τα νοσοκομεία;», διερωτάται ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει την έλλειψη παθολογικών και πνευμονολογικών κλινών, τονίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες κλίνες στα νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. «Αυτό είναι απίστευτο με δεδομένο ότι περάσαμε πανδημία που ήταν κατεξοχήν πνευμονολογική νόσος. Και συνεχίζουμε να διαθέτουμε πάνω από 2.000 κλίνες για περιστατικά covid-19. Οι σοβαρές ελλείψεις παθολόγων στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας οδηγούν σε διακομιδές των ασθενών με παθολογικά προβλήματα.

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αποτυχία του προσωπικού γιατρού οδηγεί τους ασθενείς στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων όταν επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους και απαιτείται εισαγωγή.

Πως λύνεται το μείζον αυτό ζήτημα; Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία περισσότερων παθολογικών κλινών με ασφάλεια. Ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων. Κίνητρα για προσέλκυση υγειονομικών στο ΕΣΥ προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Δυστυχώς τίποτα. Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων στον απόηχο της COVID 19 - O απολογισμός του ΕΟΔΥ

ΣΦΕΕ: Χαμηλές τιμές φαρμάκων και υψηλές επιστροφές η βασική αιτία των ελλείψεων

Γεωργιάδης: Επί πληρωμή τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider