Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων στον απόηχο της COVID 19 - O απολογισμός του ΕΟΔΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων στον απόηχο της COVID 19 - O απολογισμός του ΕΟΔΥ
Στη διάρκεια του 2023, παρατηρήθηκε παράλληλη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 με τους ιούς γρίπης και RSV.

Τον απολογισμό της δραστηριότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά το 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως επισημαίνει, στη διάρκεια του 2023, παρατηρήθηκε παράλληλη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 με τους ιούς γρίπης και RSV.

Η συχνότητα εμφάνισης γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα παρουσίασε την τυπική εποχική καμπύλη των προ-πανδημικών ετών, με πρώιμη εμφάνιση της αυξητικής της πορείας και της κορύφωσής της (Διάγραμμα 1).

Η ένταση του κύματος SARS-CoV-2 κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίθετα ο αριθμός διασωληνώσεων και θανάτων κυμάνθηκε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο

Η διάμεση θετικότητα του SARS-CoV-2 ήταν 6%. Παρέμεινε κάτω του 10% μέχρι την εβδομάδα 31, ενώ δεν ξεπέρασε το 20%, παρά μόνο κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους (Διάγραμμα 2).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός, νέων διασωληνώσεων (Διάγραμμα 4) και θανάτων (Διάγραμμα 5) τη φετινή περίοδο ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα οι νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες ξεπέρασαν τον αντίστοιχο αριθμό του προηγούμενου έτους (μετά την εβδομάδα 50). Οι σοβαρές εκβάσεις κατά κανόνα αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα (η διάμεση ηλικία των νέων διασωληνώσεων το 2023 ήταν τα 76 έτη και των θανάτων τα 85 έτη).

Η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα ξεπέρασε το 40% τις εβδομάδες μετά την 48η εβδομάδα του έτους (Διάγραμμα 6).

Το τρέχον έτος ταυτοποιήθηκαν οι ιοί γρίπης τύπου Α(Η3), Α(Η1) και τύπου Β, με επικράτηση του τύπου A(H3), ενώ η γονιδιωματική ανάλυση των στελεχών δεν έδειξε παρέκκλιση από τα στελέχη του αντιγριπικού εμβολίου.
68 κρούσματα γρίπης νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (διάμεση ηλικία: 66,5 έτη), ενώ καταγράφηκαν 26 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (διάμεση ηλικία 74 έτη).

Η θετικότητα RSV στην κοινότητα, με εξαίρεση των πρώτων εβδομάδων του 2023, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα (κάτω του 10%), καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας χειμερινής περιόδου. Καταγράφηκε μικρή αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2023 (Διάγραμμα 7).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένη θετικότητα παρουσιάζει η εποχική γρίπη - Οφείλεται σε ποσοστό 92% στον ιό γρίπης Α(Η1N1)

Κυριαρχούν εφέτος γρίπη και RSV – Έπεται ο κορονοϊός

ΕΟΔΥ: 73 θάνατοι από covid, 69 διασωληνωμένοι -19 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider