Εξαγωγές φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγωγές φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022
Υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων το 2022, παραμένοντας το  δεύτερο πιο  εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης (πλην των πετρελαιοειδών).

Υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων το 2022, παραμένοντας το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μεταποίησης (πλην των πετρελαιοειδών).

Σύμφωνα με τη μελέτη «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον», που παρουσίασε το ΙΟΒΕ την Πέμπτη (14/12), το 2022, τις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων καταλαμβάνουν το αλουμίνιο (2,8 δισ. ευρώ) και τα φαρμακευτικά σκευάσματα (2,5 δισ. ευρώ), που αντιστοιχούν στο 9,5% και 8,7% του συνόλου εξαγωγών μεταποίησης, εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από τους κλάδους με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο κατά την περίοδο 2018-2022, μόνο ο κλάδος μεταποίησης φαρμακευτικών προϊόντων μείωσε το έλλειμμά του, από 1,8 δισ. ευρώ το 2018 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2022.

Σημαντικές επενδύσεις

Η αύξηση των εξαγωγών φαίνεται ότι έρχεται σε συνέχεια των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο. Σύμφωνα με τη μελέτη, βάσει των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε τη σημαντικότερη αύξηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα, από τα 114 εκατ. ευρώ έφτασε στα 238 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), παρατηρείται ότι η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία αποτέλεσε το 2021 τον κλάδο με τις υψηλότερες δαπάνες (21% των συνολικών δαπανών της εγχώριας μεταποίησης) ακολουθούμενος από τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (19%) και τον κλάδο τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (11%). Σημειώνεται ότι ο τομέας Ε&Α παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Στον αντίποδα, ο κλάδος του φαρμάκου, έχει αρκετά υψηλότερη συμμετοχή στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά στην απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης. Ειδικότερα, στα φαρμακευτικά προϊόντα, η εγχώρια απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία τετραετία και έφτασε στο 7,1% το 2022, με βάση το σύνολο των απασχολούμενων στη βιομηχανία, τοποθετώντας τον κλάδο στην 3η θέση της εγχώριας κατάταξης κλάδων.

Τέλος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ενώ οι επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, μειώθηκαν σε 56 χιλιάδες το 2020 (από 85 χιλιάδες το 2008), στο χώρο της μεταποίησης φαρμάκων παρατηρήθηκε αύξηση κατά 72. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, η παραγωγή φαρμάκων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους όπου σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά τη δεδομένη περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΦ: Κυκλοφορεί σκεύασμα για πίεση και αρρυθμίες χωρίς άδεια φαρμάκου

Healthflix: Εντός του 2024 η τηλεόραση για την υγεία - Πώς θα λειτουργεί

Long flu όπως long covid – Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και από τη γρίπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider