Θεμιστοκλέους: Καινοτομία και τεχνολογία καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους: Καινοτομία και τεχνολογία καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας
Η τεχνολογία και η καινοτομία θα είναι καταλύτης στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και ο πυλώνας της επόμενης μέρας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable που πραγματοποιείται σήμερα, για τρίτη ημέρα, στο Λαγονήσι.

Η τεχνολογία και η καινοτομία θα είναι καταλύτης στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και ο πυλώνας της επόμενης μέρας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable, που πραγματοποιείται σήμερα, για τρίτη ημέρα, στο Λαγονήσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός, με απώτερο στρατηγικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, το υπουργείο Υγείας και όλοι οι εταίροι θα πρέπει να συνδυάσουν την τεχνολογία και την καινοτομία, εξετάζοντας δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες:

  • Τα δεδομένα, τα οποία στην Ελλάδα δεν έχουμε καλή παράδοση στη συλλογή τους, την επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους και να λαμβάνονται ορθότερες αποφάσεις, με διαφάνεια.
  • Η καινοτομία και η τεχνολογία θα πρέπει να εισαχθούν σε αυτήν την προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος Υγείας, όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι.

«Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν με την ψηφιοποίηση. Έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων, στους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. που θα συνδεθεί με τον ψηφιακό φάκελο και το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών. Το 2025 που θα ολοκληρωθούν θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», τόνισε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα έργα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, επεσήμανε την παραγγελιοληψία φαρμάκων και υλικών μέσω της ΕΚΑΠΥ για να υπάρχουν δεδομένα μέχρι το 2024.
Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν και άλλα συστήματα, όπως η ορθότερη διαχείριση του αίματος και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολύ σύντομα θα οργανώσουμε σε μεγάλα νοσοκομεία την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σημείωσε, επίσης, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του.

Ezat Azem: Στα 2 -2,5 δις το κόστος της καινοτομίας

Στα επιτεύγματα της καινοτομίας κατά την περίοδο της πανδημίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή της με την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Αναφερόμενος στο κόστος της παραγωγής καινοτομίας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτ (2020), ανέρχεται σε 2-2,5 δις δολάρια, με πολλά φάρμακα να μην βγαίνουν καν στην αγορά. Για να γίνει έρευνα χρειάζονται κεφάλαια, τα οποία είναι θεμελιώδους σημασίας. Ωστόσο, με την χρήση της, θανατηφόρες παθήσεις μετατρέπονται σε χρόνιες νόσους.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που φέρνει τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενούς σε ευρεία κλίμακα, μέσω του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ, που αφορά ογκολογικούς σε ασθενείς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν παράγοντες που παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα στην καινοτομία στη χώρα μας. Ένας εξ αυτών είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας. «Είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να κάνει επενδύσεις και να φέρει κεφάλαια σε μια χώρα, όπου η προβλεψιμότητα δεν είναι ξεκάθαρη», τονισε.

Ένα δεύτερο εμπόδιο είναι οι υπέρογκες επιβαρύνσεις της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αγγίζουν το 70%, συν τους φόρους, και θέτουν ζητήματα βιωσιμότητας. Ο Ezat Azem αναφέρθηκε και στην προστασία των νοσοκομειακών φαρμάκων κόστους κάτω των 30 ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Υπογράμμισε, όμως, ότι την υπέρβαση που τους αναλογεί θα επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα φάρμακα. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 150 εκατ. μόνο για το 2022. «Με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τα κεντρικά μας ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να φέρουμε νέα φάρμακα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas.

«Αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για όλους. Θεωρώ ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η τρέχουσα κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να μας υποστηρίξει. Όλοι αναμένουμε να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Κώστας Αθανασάκης: Οι δύο αλλαγές που χρειάζονται

Τα οικονομικά της υγείας χαρακτηρίζονται γενικώς από ασυμμετρία και αβεβαιότητα, τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Κώστας Αθανασάκης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων και στην ανάγκη εξυπηρέτησης αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επεσήμανε ότι οι αποφάσεις στην υγεία πρέπει να είναι διαφανείς και να βασίζονται σε δεδομένα, καθώς επίσης ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για τα δημόσια κονδύλια. Η καινοτόμος ιατρική είναι παράγοντας βελτίωσης της ζωής αλλά και μείωσης των δαπανών, τόνισε. Ο κ. Αθανασάκης είπε επίσης ότι η πληρωμή των καινοτομιών που φθάνουν στην αγορά πρέπει να γίνεται με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα, κάτι που χρειάζεται μια συγκεκριμένη πολιτική. Υπογράμμισε ότι έχουμε τα μέσα να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα σε αυτόν τον τομέα και η απάντηση βρίσκεται στα δεδομένα. Ο κ. Αθανασάκης επεσήμανε ότι χρειάζονται δύο αλλαγές οι οποίες είναι διαρθρωτικές και σε επίπεδο κουλτούρας: α) οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων να προσαρμόζονται στις τοπικές απαιτήσεις και β) να υπάρχει στρατηγική χρησιμοποίησης των δεδομένων για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και να είναι τα δεδομένα διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα προκειμένου να παράγει νέα γνώση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας στον Economist: Πέντε προτεραιότητες για βιώσιμη ανάπτυξη – Έρχονται κίνητρα για βιομηχανία και μεταποίηση

Χρυσοχοΐδης: Επανεκκίνηση του συστήματος υγείας, με ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού

Bijsterbosch (ΕΚΤ) στον Economist: «Τεράστια η πρόοδος της Ελλάδας αλλά έχει ακόμα πολλά να κάνει»

gazzetta
gazzetta reader insider insider