ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η λουτρική περίοδος – Ποιοι δικαιούνται επίδομα λουτροθεραπείας

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η λουτρική περίοδος – Ποιοι δικαιούνται επίδομα λουτροθεραπείας
Το ανώτατο όριο θεραπειών, τα δικαιολογητικά και οι επίσημα αναγνωρισμένες πηγές.

Την έναρξη της λουτρικής περιόδου, κατά την οποία αποζημιώνεται η λουτροθεραπεία, ανακοίνωσε την Τρίτη (6/6) ο ΕΟΠΥΥ. Η αποζημίωση παρέχεται στους ασφαλισμένους για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως 31/10, κάθε χρόνο και αφορά στην πραγματοποίηση κατά ανώτατο όριο 15 λούσεων.

Δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος Λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις παρακάτω παθήσεις:

Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως οι:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Συστηματική σκλήρυνση
  • Πολυμυοσίτιδα-Δερματίτιδα
  • Ρευματοειδή πολυμυαλγία
  • Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
  • Αγγυλοποιητική και Ψωριασική αρθρίτιδα

Μετατραυματικές δυσκαμψίες, Μετατραυματική αρθρίτιδα

Δερματοπάθειες

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά

H αίτηση για αποζημίωση λουτροθεραπείας μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

- Γνωμάτευση ιατρού, αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, ήτοι Ορθοπαιδικού, Ρευματολόγου, Δερματολόγου, Φυσιάτρου.
Στην γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από Ορθοπεδικούς για τα νοσήματα της παρ. Α1. Οι γνωματεύσεις εκδίδονται από ιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ, Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ και τέλος από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

- Ιατρική γνωμάτευση θεράποντα Καρδιολόγου (συμβεβλημένου ή μη), από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάσταση του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.

- Βεβαίωση της λουτροπηγής από τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ότι ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν.

- Ψηφιακό αντίγραφο ή επικυρωμένο αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.

Επιπρόσθετα για τα ΑμΕΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησης του.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν λιγότερες των 15 λούσεων, θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στις πραγματοποιηθείσες λουτροθεραπείες κατ΄ αναλογία. Σημειώνεται ότι δικαιολογείται μία λουτροθεραπεία ανά ημέρα.

Οι αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμοδίου Υπουργείου Τουρισμού:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΑΒ: Τραγικές οι ελλείψεις στο Αιγαίο – Μόλις 1 ασθενοφόρο σε 10 μεγάλα νησιά

Μειωμένα, αλλά σε υψηλά επίπεδα τα «φέσια» των νοσοκομείων 

Στελέχωση του ΕΣΥ και αποκατάσταση των συντάξεων ζητούν οι γιατροί

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider