Μεταφέρεται στην 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων στο ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταφέρεται στην 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων στο ΕΣΥ
θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων, ενώ οι εταιρείες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύνολο όχι μόνο των δικών τους πωλήσεων, αλλά και του cluster στο οποίο συμμετέχουν.

Αναβολή πήρε η «πρεμιέρα» της κεντρικής προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν τελικά θα μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο σε όλα τα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, Κωνσταντίνος Γαλανάκης, είχε αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία δεν ήταν έτοιμα να προσαρμοστούν στη διαδικασία και αυτός είναι ο λόγος που τελικά η έναρξη της πλήρους εφαρμογής του εγχειρήματος πήρε παράταση για τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει η νέα υπουργική απόφαση:

«Ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του άρθρου δέκατου πέμπτου του ν. 5015/2023, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει: α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων, μετατίθεται από την 1η.4.2023 για την 1η.7.2023».

Τα οφέλη από το νέο σύστημα

Με κεντρικό αγοραστή την ΕΚΑΠΥ, ο προϋπολογισμός για νοσοκομειακά φάρμακα μεταφέρεται από τα νοσοκομεία στο «ταμείο» της Αρχής, η οποία αναλαμβάνει και την τιμολόγηση, απαλλάσσοντας τις εταιρείες από μία δαιδαλώδη διαδικασία. Σήμερα εκδίδονται συνολικά 45.000 τιμολόγια κάθε μήνα, από τις εταιρείες προς το κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποζημίωση, οι οποίες επιφέρουν με τη σειρά τους καθυστερήσεις στην εκκαθαρίσεις των συναλλαγών.

  • Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβειά το χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης.
  • Θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα) Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο
  • Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών. Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών
  • Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι φαρμακευτικές λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback).

Παράλληλα, θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων, ενώ οι εταιρείες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο σύνολο όχι μόνο των δικών τους πωλήσεων, αλλά και του cluster στο οποίο συμμετέχουν.

Τέλος, οι πληρωμές θα γίνονται προγραμματισμένα και δεν θα παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Σε χαμηλό ποσοστό 4,4% ο μύκητας Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία

Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Οι κανόνες που χαρίζουν χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider