Προσωπικός γιατρός:  «Κυτίο» παραπόνων των πολιτών φέρνει το υπουργείο Υγείας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός:  «Κυτίο» παραπόνων των πολιτών φέρνει το υπουργείο Υγείας
Οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τα παράπονά τους από τον προσωπικό γιατρό, είτε γιατί καθυστέρησε να τους δει, είτε γιατί δεν τήρησε το ραντεβού, είτε γιατί τους ζητήθηκαν χρήματα.

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τα παράπονά τους αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό αναμένεται να δώσει σύντομα το υπουργείο Υγείας στους πολίτες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Τετάρτη (7/12), οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τα παράπονά τους σχετικά με την εξυπηρέτησή τους από τον προσωπικό γιατρό, είτε γιατί καθυστέρησε να τους δει, είτε γιατί δεν τήρησε το ραντεβού, είτε γιατί τους ζητήθηκαν χρήματα, τη στιγμή που πρόκειται για δωρεάν παροχή από το κράτος.

Για την παρακολούθηση των ραντεβού αλλά και την διευκόλυνση προγραμματισμού τους, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούμε να “σηκώνουμε” καλύτερα τα ραντεβού και να τα παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η πλήρης διαδικασία θα οριστεί με εγκυκλίους, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ο θεσμός έχει συναντήσει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες, οι εγγραφές των οποίων αρχικά κινήθηκαν με γοργούς ρυθμούς (περίπου 100.000/ημέρα). Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 18.132 πολίτες προχώρησαν στην εγγραφή τους σε προσωπικό γιατρό, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στους 4.677.554.

Στον αντίποδα, η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους γιατρούς, οι οποίοι παραμένουν σε ανεπαρκή για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 6 Δεκεμβρίου, είχαν ενταχθεί συνολικά 3.337 γιατροί, μόλις 4 επιπλέον απ’ ό,τι την 1η Νοεμβρίου.

«Έχουμε 3.400 γιατρούς, ωστόσο, για τεχνικούς λόγους, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη οι γιατροί των 10 ειδικοτήτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμη 1.500.000 θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τους γιατρούς που έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη, αλλά θέλουμε μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών», διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας.

Γρίφος για δυνατούς λύτες

Η προσέλκυση γιατρών, έχει εξελιχθεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες για το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι υπάρχει και μνημονιακή δέσμευση για ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Πάντως το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί, ότι με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του προσωπικού γιατρού και αφορά 5,5 εκατ. πολίτες- αλλά και της δυνατότητας που δίνεται σε γιατρούς του Δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο, θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό, κυρίως στην Αττική, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Από το πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό έλεγχο μόνο θα υπάρχουν επιπλέον χρήματα για τον προσωπικό γιατρό. Άρα, δίνουμε επιπλέον κίνητρα για να ενταχθούν οι γιατροί στο σύστημα. Οι επισκέψεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα είναι μέσα στην αμοιβή του προσωπικού γιατρού, αλλά θα πληρώνει το κράτος επιπλέον χρήματα για να κάνει αυτές τις εξετάσεις.

Επιπλέον, με το τελευταίο νομοσχέδιο ανοίγει ένας βασικός πυλώνας γιατρών, παθολόγων, που υπάρχει μέσα στο σύστημα υγείας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα -και θα υπάρχει ρύθμιση γι' αυτό- όσοι επιθυμούν να ασκήσουν και το ιδιωτικό έργο να μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί, σε μικρότερο μέρος του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Αναζήτηση επιπλέον κινήτρων

Παράλληλα, η Αριστοτέλους βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων. Ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι συμμετοχές και των ιδιωτών γιατρών, αλλά και αυτών που θα κάνουν χρήση των επιπλέον δυνατοτήτων που δίνει το νέο νομοσχέδιο.
«Ειδικά για την Αττική, η οποία είχε το θέμα με τους λίγους γιατρούς, κι ένα 15 - 20% των παθολόγων γιατρών να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας θα ανοίξει πολλές παραπάνω θέσεις», τόνισε.

Αναφορικά με τους πολίτες, στόχος του υπουργείου είναι αφενός να εγγραφούν και οι υπόλοιποι, αλλά παράλληλα να υπάρξει και μια ομαλοποίηση του θεσμού, όσον αφορά σε αυτούς που έχουν ήδη εγγραφεί, μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας των ραντεβού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέσα στο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1. 000.000 ραντεβού σε προσωπικούς γιατρούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Τα προγράμματα που έπονται

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών: Επέκταση σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο - Αύξηση 220% των αιτημάτων βοήθειας

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider