Κορονοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό
Η διαδικασία των ραντεβού θα είναι η ίδια με το παρελθόν

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τα 400.00 εμβόλια έναντι της παραλλαγής Όμικρον 1 του κορονοϊού, ενώ νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, στις αρχές Οκτωβρίου, θα φθάσουν στην χώρα τα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές της Ομικρον 4 και 5.

Σήμερα, Δευτέρα (12/9), αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες έναρξης του εμβολιασμού και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, η Επιτροπή αναμένεται να κάνει σύσταση για τις νέες αναμνηστικές δόσεις:

• σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών,
• στους ανοσοκατεσταλμένους
• στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών

Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η διαδικασία των ραντεβού θα είναι η ίδια με το παρελθόν, ενώ όπως έχει διαβεβαιώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες και όπου υπάρχει ζήτηση θα γίνουν εμβολιασμοί.

Τις ενισχυτικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν μπορούν να λάβουν όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα χορηγούνται τα εμβόλια πρώτης γενιάς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους (κλινικά) είναι διαθέσιμα μόνο για τα ενισχυτικά εμβόλια που στοχεύουν στην BA.1. Σε μια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων του FDA τον Ιούνιο, τόσο οι Pfizer-BioNTech όσο και η Moderna παρουσίασαν δεδομένα που έδειχναν ότι τα εμβόλια είχαν παρενέργειες παρόμοιες με εκείνες των αρχικών εμβολίων—όπως πόνο στο σημείο της ένεσης και κόπωση—και προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων τόσο στο αρχικό στέλεχος όσο και στο Όμικρον BA.1. Οι εταιρείες έδειξαν επίσης ότι τα εμβόλια για τη BA.1 προκάλεσαν σημαντικές αποκρίσεις αντισωμάτων έναντι των BA.4 και BA.5, αν και χαμηλότερες από αυτές έναντι της BA.1.

Για τα εμβόλια που στοχεύουν στις BA.4/BA.5, οι εταιρείες έχουν υποβάλλει στοιχεία από μελέτες σε ζώα. Δεν έχουν δημοσιοποιήσει αυτά τα δεδομένα, αν και στη συνεδρίαση του FDA του Ιουνίου, η Pfizer παρουσίασε προκαταρκτικά ευρήματα σε οκτώ ποντίκια που έλαβαν εμβόλια BA.4/BA.5 ως τρίτη δόση. Σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν αναμνηστική δόση με το αρχικό εμβόλιο, τα ζώα έδειξαν αυξημένη απόκριση σε όλες τις παραλλαγές Όμικρον που δοκιμάστηκαν: BA.1, BA.2, BA.2.12.1, BA.4 και BA.5.

«Τα νέα εμβόλια στοχεύουν και στην προστασία από τη μόλυνση, ωστόσο φαίνεται ότι η προστασία αυτή θα έχει μικρή διάρκεια, γιατί ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, προκαλώντας ακόμα και νέες παραλλαγές. Ενδεχομένως για κάποιο χρονικό διάστημα η προστασία έναντι της μόλυνσης να είναι μεγαλύτερη, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμη, ενώ η προστασία που παρέχουν γενικά τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσου είναι μακροπρόθεσμη και αφορά και σε διαφορετικές παραλλαγές», ανέφερε πρόσφατα μιλώντας στο Insider, ο Α' αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής.

Επιστήμονες και υγειονομικές αρχές στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρέπει να παραμελείται ο εμβολιασμός, περιμένοντας το νέο εμβόλιο. Στους πολίτες άνω των 60 ετών και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συνιστάται να εμβολιαστούν άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Μια νέα παραλλαγή θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα – Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης με ΒΑ.5 μετά από νόσηση με προηγούμενα στελέχη 

Πλεύρης: Yπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider