ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.: Χρονιά – ρεκόρ το 2021 – «Εκτοξεύτηκαν» όλοι οι οικονομικοί δείκτες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.: Χρονιά – ρεκόρ το 2021 – «Εκτοξεύτηκαν» όλοι οι οικονομικοί δείκτες
Χρονιά-ρεκόρ αποτελεί το 2021 για την κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Γιαννακόπουλου ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, η οποία ξεπέρασε στους οικονομικούς της δείκτες το «φράγμα» όλων προηγούμενων ετών.

Χρονιά-ρεκόρ αποτελεί το 2021 για την κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Γιαννακόπουλου ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, η οποία ξεπέρασε στους οικονομικούς της δείκτες το «φράγμα» όλων προηγούμενων ετών. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκ. ευρώ, κατέγραψε αύξηση 34,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%. Ο κύκλος εργασιών της δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στα 95 χρονιά της λειτουργία της, αλλά και ο υψηλότερος ανάμεσα σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, εδραιώνοντας τη θέση της ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, μιας χρονιάς δύσκολης και απαιτητικής, αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εκτόξευση της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 439 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά στο τιμόνι της ΒΙΑΝΕΞ, υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Κώστα Παναγούλια (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και τον Δημήτρη Παναγούλια (Μέλος Δ.Σ.), δεν συνεχίζουν απλά την επιτυχημένη οικογενειακή παράδοση, αλλά με διορατικότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα ξεπερνούν όλα τα επιτεύγματα του παρελθόντος, γράφοντας μια νέα σελίδα στη φαρμακοβιομηχανία.

Η πορεία της ΒΙΑΝΕΞ είναι σαρωτική σε όλους τους δείκτες. Η σύγκριση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2015 – 6 χρόνια πριν - είναι απολύτως ενδεικτική: Οι πωλήσεις από 232,5 εκ. ευρώ απογειώθηκαν στα 405,9 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 στα 27,6 εκ. ευρώ. Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από το 39 εκατ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 έχει φτάσει το 9,1%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.

«Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ διατήρησε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2021 παρά τις δυσκολίες, ενώ είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποτελεί πρωτοπόρο του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Αφορούν ένα νέο R&D εργαστήριο στην Πάτρα, καθώς και την επέκταση του εργοστασίου Α, αλλά και τη μετεγκατάσταση των γραφείων της ΒΙΑΝ και την επέκταση του δικτύου των πωλήσεών μας στα Βαλκάνια. Ειδικά για τον τομέα των εξαγωγών, τα προϊόντα μας πλέον είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 70 χώρες, φτάνοντας στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, μέσα σε μία πενταετία έχουμε υπερδιπλασιάσει τα μερίδιά μας στην εγχώρια αγορά, με 9.1%. Με νέους, ακόμα πιο δυναμικούς στόχους για το 2022, προχωράμε με προσήλωση, ετοιμότητα και αγάπη για τη χώρα και τους συνανθρώπους μας, χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον», δηλώνει στο Insider ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα, απασχολεί 1.316 εργαζομένους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση. Στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία, το 57% των εργαζομένων αντιστοιχεί σε άνδρες και το 43% σε γυναίκες.

Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία, με την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και την οργανωτική υποδομή να λειτουργούν ως πόλος έλξης για διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς που επιλέγουν να συνεργαστούν με τη ΒΙΑΝΕΞ. Πρόσφατα, στην μακρά και εντυπωσιακή λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της εταιρείας προστέθηκαν οι πολυεθνικές Organon, Celltrion και HRA.

Επενδυτικά προγράμματα ύψους 40 εκατ. ευρώ

Κόντρα στο ρεύμα της επιχειρηματικής εσωστρέφειας, η ΒΙΑΝΕΞ, επενδύει στην ανάπτυξη, παρά τις διαρκείς αντιξοότητες των τελευταίων ετών. Νέα projects ενισχύουν το «αποτύπωμα» της εταιρείας στην εθνική οικονομία, διευρύνουν την παραγωγή, αλλά και τα assets στο χαρτοφυλάκιο της. Για τη διετία 2021-2022 είναι σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf ( 9,5 εκατ. ευρώ), με στόχο τη μετέγκατασταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και την επέκταση / αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της ΒΙΑΝΕΞ. Επίσης, νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών (4 εκατ. ευρώ), η οποία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές αλλά και αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής (3,5 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, ένα project ύψους 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Τέλος, η ΒΙΑΝΕΞ, επεκτείνεται στα Βαλκάνια, με τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Ραγδαία ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις

Η αυξητική πορεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ έρχεται σε μια εποχή όπου οι εξωγενείς παράγοντες στη χώρα, όπως η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία και οι ασύμμετρες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, λειτουργούν μάλλον ως τροχοπέδη, παρά ως μοχλός ανάπτυξης, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο τη δυναμική του.

Οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η επίπονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι τρία μόνο από τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία. Επιπλέον, η αγορά μαστίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο ωστόσο, παραμένουν οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebates), που πλέον κυμαίνονται από 40 % έως 60%. Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ. ευρώ και το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των επιστροφών που μαστίζουν τον κλάδο, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ, αποδίδει ποσά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της «αποτύπωμα», το οποίο διευρύνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Έντονη κοινωνική προσφορά

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο φαρμακευτικός όμιλος της ΒΙΑΝΕΞ, έχει προχωρήσει σε σειρά κοινωνικών δράσεων, αποδεικνύοντας ότι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι «γραμμένη» στο DNA του. Μόνο κατά το 2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, εγκαινίασε στο Καστελλόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κάτοικων. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες πολίτες απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια χρονιά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα «Βαρυμπόμπη Reset».

Παράλληλα, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ «υιοθέτησε» για ένα χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες, δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον Ευαγγελισμό, το Σωτήρια και το Γεννηματάς στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορονοϊό και ενίσχυσε με τάμπλετ όλους τους μαθητές τεσσάρων ακριτικών νησιών : της Ίου, της Πάτμου, του Αγαθονησίου και της Θύμαινας.

ΒΙΑΝΕΞ: Ένα επιχειρηματικό «διαμάντι»

Η ΒΙΑΝΕΞ βραβεύτηκε το 2021 για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, τη συμβολή της στην απασχόληση, καθώς και για το επενδυτικό της πρόγραμμα ως ένα από τα επιχειρηματικά «διαμάντια» της χωράς.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γιαννακοπούλου, η ΒΙΑΝΕΞ, εξελίσσεται σε έναν κολοσσό με διεθνή προσανατολισμό, ο οποίος φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει στο εγχώριο επιχειρείν και την επόμενη δεκαετία, αφήνοντας ισχυρό «αποτύπωμα» στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider