Δ. Παρασκευής στο Insider: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Παρασκευής στο Insider: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό
Αυτή είναι και η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνει ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

«Αχαρτογράφητα νερά» εξακολουθεί να αποτελεί για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το νέο στέλεχος Όμικρον του ιού Sars-Cov-2, παρότι κυκλοφορούν διάφορες «θεωρίες» σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Όπως αναφέρει στο Insider ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Δημήτριος Παρασκευής, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, όπως και για καμία άλλη υπόθεση που αφορά στη συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Το στέλεχος Όμικρον φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί σαφής ένδειξη ότι είναι πιο μολυσματικό. Βρισκόμαστε εν αναμονή των δεδομένων που θα προκύψουν από τα πειράματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε αν είναι πιο μολυσματικό, ούτε αν είναι πιο λοιμογόνο, ούτε εάν μπορεί να διαφύγει της παρούσης ανοσίας. Αυτή είναι και η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπάρχει ανησυχία στο πώς θα μεταφραστούν αυτές οι μεταλλάξεις. Επί του παρόντος, όμως, οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματα αυτά ανήκει στη σφαίρα των υποθέσεων», αναφέρει ο καθηγητής.

Λοιμογόνος δράση και προστασία από τα εμβόλια

Τα πρώτα στοιχεία που ήρθαν από τη Νότια Αφρική την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούσαν σε ήπια περιστατικά με ασυνήθιστα συμπτώματα, οδηγώντας στην υπόθεση ότι το νέο στέλεχος προκαλεί ηπιότερη νόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα.

«Πρόκειται για μία αρχική παρατήρηση, στην οποία δεν μπορεί κανείς να βασιστεί με ασφάλεια. Διότι αφενός τα περιστατικά ήταν λίγα, αφετέρου η ενδιάμεση ηλικία τους ήταν μικρή. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε επίπεδο πληθυσμού», σχολιάζει ο κ. Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής, τα οποία παρουσίασε την Τρίτη το ΕΚΠΑ, έως και το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Επιπλέον, παρατηρούνται νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περίπου το 65% αυτών των νέων δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι.

Στο επίκεντρο του επιστημονικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος βρίσκεται η προστασία που παρέχουν έναντι του νέου στελέχους τα διαθέσιμα εμβόλια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί μόνον όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά πειράματα.

Χθες, Τρίτη, τοποθετήθηκε επί του θέματος και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα υφιστάμενα εμβόλια δεν θα προσφέρουν κάποια προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.
«Παρά την εμφάνιση των νέων παραλλαγών την περασμένη χρονιά, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι με την Όμικρον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», αναφέρει το Πανεπιστήμιο σε σχετική ανακοίνωση.

Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Υπό το κλίμα ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συναγερμό βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

«Αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μια μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνεύσει κανένα κρούσμα με τη νέα παραλλαγή στη χώρα μας.

«Ο έλεγχος για τον εντοπισμό του στελέχους Όμικρον διεξάγεται σε ύποπτα κρούσματα, δηλαδή σε επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.

Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί όλα τα δείγματα που έχουν μελετηθεί από το Δίκτυο από την έναρξη της λειτουργίας του και δεν βρέθηκε κανένα που να αφορά στο στέλεχος Όμικρον. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχει περάσει και στη χώρα μας και να μην έχει εντοπιστεί, κάτι που βεβαίως ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Τρίτη, κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον είχαν εντοπιστεί σε 18 χώρες παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 10 ευρωπαϊκές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νότια Αφρική: Η παραλλαγή Όμικρον ίσως να είναι εκείνη που θα εκτοπίσει τη Δέλτα

Σύσταση ΠΟΥ για παραλλαγή Όμικρον: Οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

Όμικρον: 42 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε χώρες της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider