Κορονοϊός: Πόσοι έφηβοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Πόσοι έφηβοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και χορηγούνται μόνο τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna).  

Ο εμβολιασμός των εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της Covid-19.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, παρόλο που δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα σχολεία.

Η ίδια τόνισε ότι ανάλογα στοιχεία έρχονται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καταδεικνύοντας ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21, λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους, σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στη χώρα μας έχουν ήδη εμβολιαστεί συνολικά 110.500 έφηβοι.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, έχουν ήδη εμβολιαστεί 74.000 (20%) και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 23,1%.

Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί 36.500 (9,6%) και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 11,5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως στην ΕΕ/ΕΟΧ, αντιστοιχεί σε 7,5%, ενώ την πρώτη δόση έχει λάβει το 12,8%. Δεδομένου ότι είναι η τελευταία ηλικιακή ομάδα που εντάχθηκε στα προγράμματα των χωρών, ανεμβολίαστο παραμένει το 87,2%.

Με ποσοστό 5,1%, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ 24 κρατών της ΕΕ/ΕΟΧ, αναφορικά με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης του εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 18 ετών (έως 9/6/2021).

Υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και χορηγούνται μόνο τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna). Η έγκριση και για τα δυο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, στις οποίες πήραν μέρος συνολικά 6.000 παιδιά.

Οι λόγοι για τους οποίους συστήνεται ο εμβολιασμός των εφήβων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας,

Μεταξύ αυτών αναφέρονται και οι λόγοι για τους οποίους συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων:

1) Πρωτίστως για την προστασία της ατομικής υγείας των ίδιων των παιδιών, σωματικής και ψυχικής.

2) Για την ασφαλή επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

3) Για τη μείωση της διασποράς του ιού στην οικογένεια. Ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων προστατεύει τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας που ενδεχομένως δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική ανοσία στον εμβολιασμό.

4)Η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη μαθητών και εκπαιδευτικών θα μειώσει τη διασπορά του ιού στα σχολεία και συνεπώς τον αριθμό νέων κρουσμάτων στην κοινότητα γενικότερα.

5) Η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα εμποδίζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

«Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων, μετά από νόσο, σε ποσοστό περίπου 2%, για πολλές εβδομάδες (long covid)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιους αφορά - Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα

Υπουργείο Παιδείας: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider