Εμβολιασμός υγειονομικών: Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμός υγειονομικών: Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη
Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται αύξηση των εμβολιασμών στα νοσοκομεία

Στα μισά περίπου της λίστας με τα ποσοστά των εμβολιασμών στην ομάδα των υγειονομικών βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Μεταξύ των 17 χωρών που παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στο ECDC, με ποσοστό 83,9% των υγειονομικών να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (80% για τους πλήρους εμβολιασμένους), η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία και προηγείται της Εσθονίας (83,2%), του Λουξεμβούργου (82,5%), του Βελγίου (80,4%), της Σλοβενίας (71,5%), της Λετονίας (69%), της Δανίας (68,7%), της Κροατίας (68,5%) και της Βουλγαρίας, η οποία εμφανίζει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό (23,5%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώνονται στην Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα όπου καταγράφεται πλήρης κάλυψη (100%), ενώ ακολουθούν η Τσεχία (95,7%), η Ισπανία (94,9%) και η Ρουμανία (92,4%).

H Αυστρία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λίχτενσταϊν, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία δεν δημοσιεύονται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό στη σχετική λίστα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες, σημειώνεται αύξηση των εμβολιασμών στα νοσοκομεία -με 8.400 εργαζόμενους να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου εντός του τελευταίου δεκαημέρου.

Βάσει των στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ποσοστό των ανοσοποιημένων υγειονομικών στη χώρα μας αγγίζει το 90%, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απέκτησαν φυσική ανοσία μέσω της νόσησης.

Παρότι τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και καλεί όλους τους εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους, η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας προσδιορίστηκε για την Ολομέλεια στις 8 Οκτωβρίου 2021 και τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και η εκδίκαση της αναστολής του μέτρου.

Πάντως τα μηνύματα από το ΣτΕ δεν φαίνεται να είναι θετικά, καθώς όπως έγινε γνωστό σήμερα, με προσωρινή απόφαση απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει 115 γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας, ζητώντας με αυτές να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» προσωρινά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Αντιδρώντας στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, κι ενώ το τελεσίγραφο της κυβέρνησης εκπνέει, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει, από σήμερα, Δευτέρα (30/08) και κάθε μέρα, κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων στις Διοικήσεις, συγκεντρώσεων καθώς και συνέχιση απεργίας – αποχής και όποια άλλη δράση αποφασίσουν οι Διοικήσεις των Σωματείων.

Η υποχρεωτικότητα στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό έδαφος το δρόμο της υποχρεωτικότητας έχει ακολουθήσει η Ιταλία η οποία, με νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19, με όσους αρνούνται να κινδυνεύουν να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά.

Δύο μήνες μετά την Ιταλία, με προεδρικό διάγγελμα, ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όσους εργάζονται στον υγειονομικό τομέα.

Το παράδειγμα της Ιταλίας ακολούθησε και η Μ. Βρετανία, με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει στα μέσα Ιουνίου ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όσους εργάζονται στους οίκους ευγηρίας περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΕΔΗΝ για ακύρωση και αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΕΔΗΝ για ακύρωση και αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider