Κορονοϊός: Οι μισοί γονείς στις ΗΠΑ δεν θα εμβολίαζαν τα μικρά παιδιά τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Οι μισοί γονείς στις ΗΠΑ δεν θα εμβολίαζαν τα μικρά παιδιά τους
Οι γονείς που δεν σχεδίαζαν να τα εμβολιάσουν ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ως κύρια αιτία της διστακτικότητάς τους.

Ενώ η παραλλαγή Δέλτα σαρώνει την υφήλιο, καθιστώντας ακόμα πιο εκτεθειμένους στον κορονοϊό όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, φρένο έχει μπει στον εμβολιασμό μεταξύ ενηλίκων και εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ανησυχίες για το αν οι γονείς θα εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους, μόλις εγκριθούν τα εμβόλια για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Σε μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τον δισταγμό στον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 μεταξύ των γονέων στις ΗΠΑ και την πρώτη στη Νέα Υόρκη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διεξήγαγαν διαδικτυακή έρευνα βασισμένη σε γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.074 γονέων στις ΗΠΑ και 1.119 γονέων στη Νέα Υόρκη, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, καθώς η διάθεση εμβολίων στους ενήλικες επεκτάθηκε. Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων γονέων στις ΗΠΑ, μόνο το 49% ανέφεραν ότι θα εμβολίαζαν το παιδί τους όταν εγκριθεί το εμβόλιο. Το 26 % δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι και το 25 % ότι δεν θα εμβολιάσουν το παιδί τους.

Οι Ασιάτες γονείς ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι προτίθενται να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά στην έρευνα μεταξύ των γονέων στις ΗΠΑ, ενώ εκείνοι με εκπαίδευση κάτω του λυκείου και εισόδημα κάτω των 25.000 δολαρίων ήταν πιο πιθανό να είναι διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο. Αντίθετα, ένα υψηλότερο ποσοστό γονέων στη Νέα Υόρκη (62 %) ανέφεραν ότι προτίθενται να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους, ενώ το 15% δεν ήταν σίγουροι και το 23% δεν είχαν την πρόθεση να το κάνουν. Επίσης στη Νέα Υόρκη, οι μη Ισπανοί Μαύροι γονείς ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πρόθεση εμβολιασμού των παιδιών τους σε σύγκριση με άλλες φυλετικές/εθνοτικές ομάδες.

Και στις δύο μελέτες, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πρόθεση εμβολιασμού των παιδιών τους. Οι γονείς που δεν σχεδίαζαν να τα εμβολιάσουν ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ως κύρια αιτία της διστακτικότητάς τους, και το ένα τέταρτο αυτών δήλωσαν επίσης ότι δεν πιστεύουν πως τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τον Sars-Cov-2 και δεν χρειάζονται εμβολιασμό.

Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με Covid-19 και πάνω από 300 έχουν χάσει τη ζωή τους. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν νοσήσει, ακόμη και εκείνα με ήπια συμπτώματα, μπορεί να παρουσιάσουν long Covid, όπως και οι ενήλικες, με συμπτώματα όπως επίμονος πόνος, κόπωση κ.ά..

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, που υποδηλώνουν ότι οι μισοί γονείς των ΗΠΑ δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι της Covid-19, είναι ανησυχητικά, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες, εν αναμονή της έγκρισης του παιδιατρικού εμβολίου, για να βελτιώσουμε τη μελλοντική ανταπόκριση», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια, επίκουρη καθηγήτρια, Chloe Teasdale. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε ενημερωτικές εκστρατείες, προκειμένου να βοηθήσουμε τους γονείς να κατανοήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και τους πραγματικούς κινδύνους για τα παιδιά από την Covid-19», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά Journal of Pediatrics (U.S. και Vaccine (N.Y).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

Μητσοτάκης στο Ρέθυμνο: Το εμβόλιο είναι ασφαλές -Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε

Κορονοϊός: Η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικές μεταλλάξεις - Ο κίνδυνος για τα παιδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider