Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας αφανής ήρωας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας αφανής ήρωας
Αύριο, Δευτέρα 14 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Αύριο, Δευτέρα 14 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στην Ελλάδα τουλάχιστον 280.000 άτομα έχουν την τιμητική τους. Χωρίς εκείνους οι άνθρωποι που ζουν υπό τον όρο της μετάγγισης, δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται εν ζωή. Στη διάρκεια της πανδημίας ήταν πρώτη φορά που τα αποθέματα σε φιάλες αίματος, λιγόστεψαν επικίνδυνα.

«Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ένας αφανής ήρωας ο οποίος με τα δέκα λεπτά που κάθεται στην καρέκλα και δίνει έναν ασκό αίματος, σώζει τρεις ζωές» λέει ο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σβάρνας, ένας από τους περίπου 3.500 πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία. «Είναι "φάροι" για εμάς οι εθελοντές αιμοδότες. Μας βοηθάνε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Τους ευχαριστούμε», προσθέτει ο Γ. Σβάρνας ο οποίος διατελεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας. Οι φιάλες αίματος μόνο για τη συγκεκριμένη ομάδα ευπαθών πολιτών ανέρχονται στις 150.000 ετησίως, αφού χρειάζονται αίμα κάθε δεκαπέντε ημέρες εφ' όρου ζωής.

H πανδημία έφερε στην "επιφάνεια" ελλείψεις του συστήματος υγείας, μεταξύ αυτών και της αιμοδοσίας. Συνήθως οι αιμοληψίες λιγοστεύουν το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που οι πολίτες φεύγουν για διακοπές. Όμως, από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 υπήρξαν πάσχοντες που περίμεναν μέχρι και είκοσι πέντε μέρες για να κάνουν μετάγγιση, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η κατάσταση της υγείας τους επιβαρύνθηκε δραματικά. Μόνο τις ημέρες που ανακοινώνονταν τα περιοριστικά μέτρα, οι αιμοληψίες σημείωναν πτώση τουλάχιστον 15%.

«Συστηματικούς έχουμε λίγους αιμοδότες. Συνολικά οι αιμοδότες μας είναι γύρω στις 280.000-300.000», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Σταμούλης, αιματολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. «Αν αυτοί ήταν συστηματικοί θα είχαμε επάρκεια αίματος. Δεν χρειάζεται να αυξήσουμε τους αιμοδότες, χρειάζεται να κάνουμε μια δουλειά ώστε να καταλάβουν οι αιμοδότες τη σημασία της συστηματικής αιμοδοσίας», συμπληρώνει.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδογιώργος είναι ανάμεσα στους συστηματικούς αιμοδότες. Έγινε εθελοντής μόλις ενηλικιώθηκε. Ένα μάθημα πρώτων βοηθειών στο Λύκειο τον κινητοποίησε και τον έκανε να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας. «Την θεωρώ ως την καλύτερη πράξη αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο, γιατί δίνεις κάτι που δεν κατασκευάζεται, ούτε μπορεί κάποιος να το αγοράσει. Κάθε υγιής άνθρωπος πρέπει να δίνει αίμα ώστε τα νοσοκομεία να έχουν αυτάρκεια. Να μην χρειάζεται να καταλήγουμε πάντα σε γνωστούς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδογιώργος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 35% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από συγγενικά πρόσωπα όταν παραστεί η ανάγκη. Το αίμα χρειάζεται από την προετοιμασία του τοκετού ή μια χειρουργική επέμβαση, μέχρι τη θεραπεία καρκινοπαθών και ογκολογικών ασθενών.

Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες είναι μεταξύ 40-50 ετών ενώ στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι νεότερες ηλικίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω της φετινής καμπάνιας με σλόγκαν «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερους νέους εθελοντές και να εμφυσήσει στην νεολαία τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Η "καρδιά" του Οργανισμού χτυπά στη Ρώμη, όπου το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας της Ιταλίας θα πραγματοποιεί αιμοληψίες υψηλού συμβολισμού λόγω της ημέρας.

Στην Ελλάδα ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα είναι ανοιχτός προκειμένου να φιλοξενήσει την εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Από τις 9:00 π.μ μέχρι τις 5:00 μ.μ το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αιμοληψίες από 60 μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και από άλλους 60 εθελοντές αιμοδότες.

Προϋπόθεση ώστε ένας πολίτης να γίνει εθελοντής αιμοδότης είναι να βρίσκεται μεταξύ 18 έως 65 ετών και να μην έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Οι αρμόδιοι καλούν τους πολίτες να μην αυτοαποκλείονται από την αιμοδοσία και να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, στις υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου λόγω της ημερομηνίας γέννησης του Αυστριακού επιστήμονα, Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1930, για τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider