Τι είπαν Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου για την περίπτωση της Χιλής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είπαν Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου για την περίπτωση της Χιλής
Οι αρχές προχώρησαν στην επιβολή νέου, αυστηρού lockdown στη Χιλή, παρότι το 57% του πληθυσμού-στόχου έχει εμβολιαστεί πλήρως

Στην επιβολή νέου, αυστηρού lockdown στη Χιλή, παρότι το 57% του πληθυσμού-στόχου έχει εμβολιαστεί πλήρως, αναφέρθηκαν οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει χορηγηθεί το εμβόλιο Sinovac και η χώρα συγκαταλέγεται σε αυτές που έχουν προχωρήσει περισσότερο, σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

«Θα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα και ελαττωματική παρτίδα. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μια μειωμένη αποτελεσματικότητα και στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η επιδημία στη Χιλή ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με τη 2η δόση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των θανάτων που παρατηρείται είναι αρκετά χαμηλότερος από τον αναμενόμενο για ένα τέτοιου μεγέθους κύμα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Παπαευαγγέλου απ’ την πλευρά της σημείωσε: «Συζητήθηκε το θέμα λίγο σήμερα στην Επιτροπή και αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ο αριθμός των θανάτων είναι χαμηλός, οπότε εικάζουμε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεότερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πρέπει να τα δούμε με λεπτομέρεια τα στοιχεία για να απαντήσουμε, αλλά η πρώτη εντύπωση που έχουμε είναι αυτή».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανήγγειλαν, χθες Πέμπτη, νέο απόλυτο lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό,

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 198 ασθενείς με COVID-19 και διαγνώστηκαν 7.716 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%.

Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας εμβολιασμού, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους – επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ. -, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 57%).

Ο εμβολιασμός άρχισε την 3η Φεβρουαρίου. Χθες Πέμπτη ήρθε η σειρά των ατόμων ηλικίας 22 ετών, ενώ από την 21η Ιουνίου, θα αρχίσει η ανοσοποίηση των παιδιών 12 ετών και άνω.

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: αυτά της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) και της Johnson & Johnson, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider