Σε 11 περιοχές η μετάλλαξη που ενδέχεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 11 περιοχές η μετάλλαξη που ενδέχεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων
Η μετάλλαξη που συνδυάζει τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας (B.1.1.318), φαίνεται πλέον ότι συναγωνίζεται αυτή της μεγάλης Βρετανίας

Σε ολόκληρη την Ελλάδα φαίνεται ότι επεκτείνεται η παρουσία της μετάλλαξης που συνδυάζει τα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας (B.1.1.318), η οποία φαίνεται πλέον ότι συναγωνίζεται αυτή της μεγάλης Βρετανίας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ενδέχεται να διαφεύγει από την προστασία των εμβολίων.

Ήδη εντοπίζεται πλέον σε 11 περιοχές της χώρας, στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.

Κατά την ανάλυση της τελευταίας εβδομάδας, το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισε το συγκεκριμένο στέλεχος σε 251 δείγματα, ενώ το κυρίαρχο μέχρι σήμερα βρετανικό στέλεχος (Β.1.1.7/UK), σε 663. Επίσης, βρέθηκε ένα ακόμη δείγμα από την ινδική μετάλλαξη, το οποίο φαινεται πλέον ότι περιορίζεταιι. Επιπλέον, αναδείχθηκαν 3 δείγματα από το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα στέλεχος B.1.1.523 (Variant E484K), το οποίο προέρχεται από την Νορβηγία και τη Ρωσία. Όλα εντοπίστηκαν στην Κρήτη, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Ειδικότερα, από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η ανάλυση σε 955 επιλεγμένων δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2021.

Από τον έλεγχο των 955 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά:

  • 664 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC)
  • 251 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI).

Από τα 664 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 663 αφορούν στο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), ενώ τα 251 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση VUI αφορούν στο στέλεχος της «συνδυασμένης» μετάλλαξης (B.1.1.318).

Πίνακας μεταλλάξεις

Παρακάτω το ποσοστό εγχώριων θετικών δειγμάτων για τα τρία συχνότερα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση του ιού SARS-CoV-2 επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων ανά Περιφέρεια από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα:

Πίνακας μεταλλάξεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider