Μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19
H επαναμόλυνση από Covid-19, αν και σχετικά σπάνια, δεν αποκλείεται, γι’ αυτό και συνιστά τον εμβολιασμό.

Σε σύσταση για τον εμβολιασμό με μία δόση σε όσους έχουν αναρρώσει από Covid-19, αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς ήδη διαθέτουν αντισώματα. Εντούτοις, σύμφωνα με μελέτες, η φυσική ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να έχει περιορισμένη διάρκεια, ενώ το εμβόλιο προσφέρει επιπλέον πιο ισχυρή ανοσία.

Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν τους επιστήμονες στην απόφαση για εμβολιασμό και όσων έχουν ήδη αναρρώσει από τη νόσο, με τη χορήγηση μίας και μόνης αναμνηστικής δόσης, σε διάστημα μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου.

Η απόφαση, η οποία προέκυψε από σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής, ακολουθεί τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με το ECDC, η επαναμόλυνση από Covid-19, αν και σχετικά σπάνια, δεν αποκλείεται, γι’ αυτό και συνιστά τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης ακόμη και για αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να προτείνουν τη χορήγηση μίας δόσης, μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων από την ημέρα της διάγνωσης, αντιμετωπίζοντας κατά κάποιο τρόπο τη λοίμωξη ως «πρώτο εμβόλιο», που παρέχει σε κάποιο βαθμό ανοσία.

Η Επιτροπή κατέληξε στο ότι δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το εμβόλιο που θα χορηγηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι πιθανό να εκδοθεί σύσταση για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider