Covid-19: Προστατευτικά ενδέχεται να δρα το αλλεργικό άσθμα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Covid-19: Προστατευτικά ενδέχεται να δρα το αλλεργικό άσθμα
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με άσθμα για σοβαρή νόσο ή θάνατο από Covid 19, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με άσθμα για σοβαρή νόσο ή θάνατο από Covid 19, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Τα δεδομένα για τη σχέση μεταξύ των δύο νόσων δεν είναι ακόμα σαφή, καθώς οι μελέτες καταδεικνύουν μεγάλες διαφορές στην παρατηρούμενη επίπτωση από χώρα σε χώρα. Εντούτοις, πρόσφατες μετα- αναλύσεις καταδεικνύουν ότι ίσως τελικά να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νόσησης από Covid -19 στους ασθματικούς ασθενείς. Ενδεχομένως, μάλιστα, το άσθμα να δρα προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο, όπως τόνισε η Πνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου», Έυα Φούκα.

«Αν και ο μηχανισμός δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, υπάρχουν πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες βασικής έρευνας που έδειξαν ότι ο τύπος του άσθματος, δηλαδή αν είναι αλλεργικό, ιωσυνοφιλικό ή όχι, ενδεχομένως να παίζει ρόλο τόσο στον κίνδυνο νόσησης όσο και στη βαρύτητα της νόσου Covid -19. Έτσι η αλλεργία ίσως να δρα προστατευτικά, ενδεχομένως μέσω της μείωσης της έκφρασης του υποδοχέα ACE2», ανέφερε η κ. Φούκα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ασθενείς με καλά ελεγχόμενο ήπιο ή μέτριο άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid -19. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νοσηλεία ή κακή έκβαση, ενώ πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τη μεγάλη Βρετανία κατέδειξε ότι οι ασθενείς με άσθμα που χρειάστηκαν διασωλήνωση, είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν.

Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα, που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, υπό δημοσίευση μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 27 κέντρα σοβαρού άσθματος σε όλη την Ελλάδα, έδειξε ότι από τους 550 συμμετέχοντες το 3,8% νόσησαν από Covid-19, ένα ποσοστό ελαφρώς αυξημένο σχετικά με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι ασθενείς είχαν καλή έκβαση στη συντριπτική τους πλειονότητα, ακόμα και αυτοί που χρειάστηκαν νοσηλεία.

«Σε ασθενείς με καλά ελεγχόμενο, ήπιο-μέτριο άσθμα δεν παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου ή θανάτου από Covid-19, ωστόσο οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της συνταγογραφούμενης αγωγής για το άσθμα, τόσο των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, τα οποία κρίνονται ασφαλή, τουλάχιστον σε χαμηλές-μέτριες δόσεις, όσο και των βιολογικών θεραπειών και των από του στόματος κορτικοστεροειδών για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα”, δήλωσε η κ. Φούκα.

Ειδικά όσον αφορά στις βιολογικές θεραπείες, τόνισε ότι οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες προτείνουν τη συνέχισή τους στους ασθματικούς ασθενείς και σε περίπτωση που κάποιος ασθενής εμφανίσει νόσο Covid-19, σε συνεννόηση με το γιατρό του, να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η θεραπεία κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ή θα διακοπεί προσωρινά για μία έως δύο εβδομάδες.

Η ΕΠΕ συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των ασθματικών ασθενών έναντι της Covid-19 καθώς και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Σχετικά με τα εμβόλια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση κινδύνου και οφέλους, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 για όλους τους ασθενείς με άσθμα, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί ασφαλή και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι γενικά σπάνιες. Ωστόσο, τα mRNA εμβόλια δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα συστατικά τους και ιδιαίτερα στην πολυαιθυλενική γλυκόλη και οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να γίνονται σε δομή υγείας στην οποία θα μπορεί να γίνει άμεση αντιμετώπιση της αλλεργικής αντίδρασης, αν αυτή υπάρξει», ανέφερε η κ. Φούκα.

Επιπλέον, η ΕΠΕ συνιστά να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς έχει φανεί ότι ενδεχομένως να σχετίζονται με τη μείωση των παροξύνσεων του άσθματος και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος γενικά, που παρατηρήθηκε το 2020 σε πολλές χώρες.

Ιστοσελίδα για τους ασθματικούς ασθενείς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η Ομάδα Άσθματος της Ε.Π.Ε., αναλαμβάνει δράση, με στόχο να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα το κοινό και κατ’ επέκταση τον ασθενή για το άσθμα και τους τρόπους αντιμετώπισής του, παροτρύνοντάς τον να επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο, για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε.

«Το άσθμα είναι μια νόσος με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ειδικότερα στην εποχή της COVID-19, ενώ υπολογίζεται με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ, Στυλιανός Λουκίδης. Αναφερόμενος στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος “Ενημερώσου σωστά για το Άσθμα”, τονίζει ότι «στόχος της ΕΠΕ είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και επιστημονικές μελέτες, οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης αλλά και τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως είναι οι βιολογικοί παράγοντες που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τη φυσική πορεία της σοβαρής νόσου. Με γνώμονα την υπεύθυνη ενημέρωση, ο Πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα συμβουλέψει και θα καθοδηγήσει τον ασθενή, ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος αποτελεσματικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider