Από την 1η Ιουλίου ανοίγει και πάλι το αεροδρόμιό της η Μάλτα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Αμπέλα. 

Το νησί της Μεσογείου ξεκινά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο καθώς το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί η ανεργία.

Η Μάλτα έχει καταγράψει περίπου 600 κρούσματα του κορονοϊού και εννέα θανάτους, ενώ έχει πραγματοποιήσει εντατικά τεστ και ένα πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών.

Τα καταστήματα που δεν πωλούν απολύτως απαραίτητα προϊόντα και τα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι στα μέσα Μαΐου, αλλά οι εκκλησίες στη ρωμαιοκαθολική αυτή χώρα καθώς και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό--ο οποίος ανακοινώνεται συνήθως τον Οκτώβριο-- στις 8 Ιουνίου με στόχο την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση καταβάλλει 800 ευρώ μηνιαίως σε κάθε υπάλληλο ώστε να μην γίνουν απολύσεις στις εταιρείες που έχουν πληγεί από τον ιό και ισχυρίζεται ότι θα διατηρήσει το μέτρο μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Οι τουριστικές αρχές διαπραγματεύονται «ασφαλείς διαδρόμους» για τα ταξίδια με χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τουρίστες από τη Βρετανία, που παραδοσιακά επιλέγουν για διακοπές την Μάλτα.