Τουρισμός: Το κρίσιμο στοίχημα των long haul αγορών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Το κρίσιμο στοίχημα των long haul αγορών
τουρισμός
Θετικό πρόσημο στις ροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μεγάλη η αύξηση από την Ασία. Η ενίσχυση των απευθείας συνδέσεων και τα οφέλη των ταξιδιωτών από τους μακρινούς προορισμούς.

Η αύξηση των επισκεπτών από τις long haul αγορές αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό με το βλέμμα να στρέφεται, τόσο στην περαιτέρω ενίσχυση των ροών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσο και στην ισχυροποίηση του τουριστικού ρεύματος από την Άπω Ανατολή αλλά και την Ασία -Ειρηνικό.

Ο λόγος εδράζεται κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων αγορών, αφού οι τουρίστες συνηθίζουν να διαμένουν περισσότερο σε έναν προορισμό, να πραγματοποιούν περισσότερες ενδιάμεσες στάσεις και να εμφανίζουν, στο τέλος της ημέρας, υψηλή μέση δαπάνη. Παράλληλα βέβαια, οι επισκέπτες από μακρινούς προορισμούς, έχουν την τάση να ταξιδεύουν πέρα από την υψηλή σεζόν του καλοκαιριού, αμβλύνοντας με τον τρόπο αυτό και την εποχικότητα του κλάδου.

Η πορεία της αμερικανικής αγοράς

Υπό αυτό το πρίσμα οι προοπτικές μοιάζουν ευοίωνες, καθώς το άνοιγμα και προς τις δύο πλευρές έχει γίνει και δείχνει να δρέπει τους πρώτους καρπούς. Να θυμίσουμε ότι ήδη οι επισκέπτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη και στον πολλαπλασιασμό των απευθείας συνδέσεων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο το 2024 η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% φτάνοντας τους 1.547,4 χιλ. ταξιδιώτες ενώ οι εισπράξεις από την εν λόγω αγορά εμφάνισαν άνοδο κατά 117,7% και διαμορφώθηκαν στα 53,1 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 21,7 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ. Από την άποψη της άμβλυνσης της εποχικότητας αρκεί να αναφέρουμε ότι το α' τρίμηνο του 2024 οι αμερικανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα μας ήταν κατά 87,8% (162,4 χιλ. ταξιδιώτες) αυξημένοι ενώ και το α΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο καταγράφηκε σε γενικές γραμμές από υποτονική ανάπτυξη, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 16,2% στις αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ.

Οι ροές στο σύνολο του έτους αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω καθώς ο αριθμός των απευθείας πτήσεων που θα εκτελούνται μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται πλέον στις 103, δηλαδή 21 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, όπου στο peak της σεζόν πραγματοποιούνταν 82 πτήσεις εβδομαδιαίως αλλά και αυξημένες κατά πολύ, έναντι των 46 πτήσεων που πραγματοποιούνταν μεταξύ των δύο χωρών πριν την πανδημία του κορονοϊού.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα η εν λόγω αγορά έχει αυξηθεί κατά 51%, δεδομένης και της αύξησης των απευθείας πτήσεων το προαναφερθέν διάστημα. Αντίστοιχα, σήμερα το 14,8% των διακινούμενων επιβατών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προέρχεται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ειδοποιός διαφορά μάλιστα την τρέχουσα χρονιά αποτελεί και η προσθήκη για πρώτη φορά της απευθείας σύνδεσης της χώρας μας με την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Ο λόγος για την σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας με Λος Άντζελες από την Norge Atlantic, αρχής γενομένης από την 3η Ιουνίου. Πέρα από αυτό βέβαια και η American Airlines ανακοίνωσε την προσθήκη της Charlotte προς την Αθήνα, η Delta Airlines ανακοίνωσε την προσθήκη 4 επιπλέον εβδομαδιαίων συχνοτήτων μεταξύ Ατλάντα και Αθήνας, ανεβάζοντας τις συνολικές συχνότητες στη διαδρομή σε 11 εβδομαδιαίως, ενώ 3 3 επιπλέον εβδομαδιαίες συχνότητες μεταξύ Νέας Υόρκης / Νιούαρκ και Αθήνας ανακοίνωσε και η United Airlines.

Τα οφέλη των επισκεπτών από μακρινούς προορισμούς

Όσο για την σημασία της αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό να θυμίσουμε ότι η πρόσφατη μελέτη «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Tράπεζας υπογράμμιζε ότι η μέση δαπάνη ανά άφιξη των Αμερικανών είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη άλλων βασικών πηγών ταξιδιωτών της Ελλάδας.

Ειδικότερα κατά τη χειμερινή περίοδο εφέτος οι Αμερικανοί δαπάνησαν κατά μέσο όρο 654 ευρώ έναντι 551 ευρώ το 2024, ποσό αυξημένο κατά 19% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί ξόδεψαν 381 ευρώ, μειωμένα κατά 16% περίπου σε σχέση με τα 451 ευρώ του 2024. Η μέση δαπάνη ανά άφιξη των Βρετανών από τα 417 ευρώ το 2024 περιορίστηκε στα 370 ευρώ το 2025, αντιστοιχώντας σε μια πτώση 16%. Τέλος, οι Γάλλοι δαπάνησαν κατά μέσο όρο 354 ευρώ έναντι 446 ευρώ πέρυσι, παραπέμποντας σε μείωση 20% σε ετήσια βάση.

Συμπληρωματικά στη μέση δαπάνη οι επισκέπτες από τις long haul αγορές, όπως οι ΗΠΑ, παρουσιάζουν καλύτερη εποχικότητα – οι μισοί αμερικανοί ταξιδεύουν εκτός υψηλής σεζόν – ενώ εμφανίζουν και πολύ υψηλότερες αναλογίες επισκέψεων ανά επισκέπτη, επιβεβαιώνοντας την τάση τους να μετακινούνται περισσότερο εντός της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence για το ποιος ταξιδεύει που και πόσο ξοδεύει, ΗΠΑ και Αυστραλία κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με 1,51 επισκέψεις ανά επισκέπτη. Ο Καναδάς ακολούθησε στην τρίτη θέση, παραμένοντας σταθερός με 1,38 επισκέψεις ανά επισκέπτη.

Ο στόχος της Ασίας

Πέρα από τις προαναφερθείσες αγορές βέβαια, στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί και το άνοιγμα στην ασιατική αγορά, η οποία προ κορονοϊού εμφάνιζε έντονα ανοδικές τάσεις, που ανακόπηκαν αιφνιδίως, λόγω υγειονομικής κρίσης.

Ήδη από φέτος η κινεζική αγορά θα συνδέεται με την χώρα μας με αριθμό πτήσεων ρεκόρ για τα δεδομένα της. Οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τις δύο χώρες είναι πλέον 3 έναντι 2 του 2024 και 1 του 2019, με τις προσθήκες να αφορούν μάλιστα διαφορετικές περιοχές της Κίνας. Το 2025 τα συνολικά δρομολόγια ανέρχονται σε 12 - 13 ανά εβδομάδα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τα 4 δρομολόγια του 2019.

Συγκεκριμένα η Air China θα εκτελεί 4 - 5 εβδομαδιαίες πτήσεις από/προς το Πεκίνο, ενώ η Juneyao Air προσέθεσε μία ακόμη συχνότητα, συνδέοντας πλέον την Αθήνα με τη Σαγκάη 4 φορές σε εβδομαδιαία βάση. Τέλος νέα άφιξη αποτελεί η Sichuan Airlines, που θα εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Τσενγκντού 4 φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ, η προσθήκη νέων σημείων προέλευσης από την Κίνα τοποθετεί τον ελληνικό τουρισμό σε πλεονεκτική θέση, ώστε να αξιοποιήσει τη έντονη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς για την επόμενη δεκαετία, δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ του νέου κύματος τουριστών προς την Ευρώπη αναμένεται να προέλθει από την Ασία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πέρυσι ο αριθμός των Κινέζων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 138.600, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2019, όταν και είχαν ταξιδέψει στη χώρα μας 106.400 ταξιδιώτες από τη χώρα της Ασίας. Ιδιαίτερης σημασίας, ωστόσο, ήταν η αύξηση της απευθείας κίνησης από την Κίνα προς την Αθήνα σε βάθος 6ετίας. Το 2019 η Αθήνα συνδεόταν μόνο με το Πεκίνο, με μία πτήση που εκτελούσε η Air China τρεις φορές σε εβδομαδιαία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξενοδοχεία: Κρίσιμο στοίχημα η βιωσιμότητα - Στα 200 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις το 2024

FedHATTA: Στόχος να ενισχυθεί το ταξιδιωτικό ρεύμα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Τουρισμός: Αμφίσημα τα μηνύματα του πρώτου τριμήνου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider