«Πέταξε» το Ελ. Βενιζέλος τον Μάιο - Η πορεία από την αρχή του έτους

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πέταξε» το Ελ. Βενιζέλος τον Μάιο - Η πορεία από την αρχή του έτους
Η πορεία της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2022 και την χρυσή χρονιά του 2019. Οι διαφοροποιήσεις στις χώρες τροφοδότες και το άνοιγμα στις νέες αγορές.

Σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε η αεροπορική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Μάιο, δεδομένης της διάθεσης των ταξιδιωτών για αποδράσεις που παραμένει ακμαία αλλά και του προορισμού της Αθήνας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων Ευρωπαίων και μη ταξιδιωτών. Για πρώτη φορά μάλιστα, η διαφορά σε σχέση με την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019, ήταν διψήφια, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος του έτους.

Διψήφια η διαφορά τον Μάιο του 2023 σε σχέση με το 2019

Ειδικότερα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2023 ανήλθε σε 2,54 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 23,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022 (περίοδο κατά την οποία εξακολουθούσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στο αεροπορικό ταξίδι), αλλά και αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Τροφοδότης των θετικών επιδόσεων ήταν τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, οι οποίες παρατηρήθηκαν κατά 20,6% και 24,8% υψηλότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σε σύγκριση με την χρυσή χρονιά του 2019 βέβαια, η άνοδος των επιβατών εσωτερικού ήταν υψηλότερη κατά 15,6% την ώρα που οι διεθνείς επιβάτες παρατηρήθηκαν αυξημένοι κατά 9,1% αντίστοιχα.

Η πορεία της επιβατικής κίνησης το πρώτο πεντάμηνο του έτους

Συνολικά, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 9,15 εκατ., αυξημένη κατά 39,9% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 5,9% σε σύγκριση με το 2019.

Και σε επίπεδο πενταμήνου, η ώθηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά δόθηκε από τους διεθνείς επιβάτες - η εγχώρια και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 29,9% και 45,1% αντίστοιχα.

Ωστόσο σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, όπου στη χώρα εισέρρεαν τουρίστες του εξωτερικού, η αύξηση προέκυψε σε μεγαλύτερο βαθμό από τους επιβάτες εσωτερικού - αυξήθηκαν κατά 7,9% - και λιγότερο από τους διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι ήταν αυξημένοι κατά 4,9%.

Οι χώρες τροφοδότες

Έχοντας ήδη θετικό πρόσημο σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, ο ΔΑΑ αναμένει ακόμα καλύτερες επιδόσεις τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο) όπου το 2019 είχε υποδεχτεί 8.634.140 επιβάτες (μαζί με τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση είχε ανέλθει σε 11.323.541 επισκέπτες).

Αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ωστόσο είναι το μείγμα των επιβατών που θα συμβάλλουν στις καλές επιδόσεις του φετινού τουρισμού, το οποίο αφενός είναι εμπλουτισμένο χάρη σε νέες αεροπορικές συνδέσεις, κι αφετέρου παρουσιάζει μερικές διαφοροποιήσεις στις βασικές αγορές-τροφοδότες του κλάδου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αμερικανική και βρετανική αγορά παρουσιάζουν ήδη από τον Μάρτιο μεγάλη άνοδο ευρύτερα στη χώρα. Στον αντίποδα, η γερμανική αγορά δείχνει να κατεβάζει ρυθμούς, επηρεαζόμενη κι από την πληθωριστική κρίση.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του INSETE για τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις οι 10 χώρες με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις για το ΔΑΑ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος, οι Ην. Πολιτείες Αμερικής, η Τουρκία, η Ισπανία και το Ισραήλ. Κάποιες εξ αυτών ωστόσο, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την αντίστοιχη θερινή περίοδο του 2022.

Πέρα από τις προαναφερθείσες χώρες βέβαια, αύξηση άνω του 45% στις αεροπορικές θέσεις της θερινής περιόδου σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζουν σύμφωνα με το INSETE και οι επισκέπτες από το Κατάρ, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Αρμενία, τη Μάλτα και το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ ενισχύεται κι από τους νέες συνδέσεις που διασφάλισε το Ελ Βενιζέλος για την τρέχουσα χρονιά. Ο λόγος για την Ισλανδία όπου αναμένουμε, βάσει των προγραμματισμένων θέσεων 7.740 επισκέπτες, το Κουβέιτ όπου αντίστοιχα αναμένουμε 8.708 επισκέπτες, η Λιβύη με 11.360 επισκέπτες, το Μαρόκο (8.531 επισκέπτες) και η Σλοβακία (2.268 επισκέπτες).

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι του ΔΑΑ σε παλαιότερη ενημέρωση, η ανάπτυξη του δικτύου του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας περιλαμβάνει 13 νέους προορισμούς, 3 νέες αεροπορικές (Κorean Air, Play και Kuwait Airlines) και ένα σημαντικό αριθμό πρόσθετων δρομολογίων σε σχέση με το 2019. Οι νέοι προορισμοί που δεν υπήρχαν το 2019 περιλαμβάνουν το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), την Βεγγάζη (Λιβύη), τη Μπρατισλάβα (Σλοβακία), το Κάλιαρι και την Όλμπια (Σαρδηνία, Ιταλία), το Νταμάμ (Σαουδική Αραβία), την Καλαμάτα, το Ρέικιαβικ (Ισλανδία), το Κουβέιτ, τη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Νιουκάστλ (Βρετανία), και τις Πάλμα ντε Μαγιόρκα και Σεβίλλη (Ισπανία).

Η ανάκαμψη οδηγός στον δρόμο για το ΧΑ

Με παρακαταθήκη τις προαναφερθείσες επιδόσεις αλλά και την ανάκαμψη των μεγεθών το 2022, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προχωρά μάλιστα και την είσοδό του στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κίνηση που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο αυτό δε, προ ημερών υπεγράφη μεταξύ των μετόχων της εταιρείας το MoU που ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ στην Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που τρέχει και τη σχετική διαδικασία, κατέχει το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το Υπερταμείο το 25%, οι AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου το 5%.

Βάσει της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει σε αρχική δημόσια προσφορά το 30% των μετοχών του ΔΑΑ, με το ασφαλιστικό ταμείο PSP να έχει δικαίωμα απόκτησης του 10%. Το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άντληση 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΑ: Η επιβατική κίνηση θα είναι φέτος σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2019

«Άλμα» 36,5% για επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια σε σχέση με το 2022

Πώς έκλεισε η χρονιά για το Ελ Βενιζέλος - Οι προσδοκίες και οι αστάθμητοι παράγοντες για την συνέχεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider