Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προκρατήσεις - Οι αγορές τροφοδότες και οι αγορές στόχοι για το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι προκρατήσεις - Οι αγορές τροφοδότες και οι αγορές στόχοι για το 2023
Από  μέσα Μαρτίου το άνοιγμα της χαμηλής σεζόν - Τα βλέμματα στραμμένα σε Ασία, Ν. Αμερική και Αυστραλία για να καλυφθεί το περσινό κενό των Ρώσων τουριστών - Οι προσδοκίες και οι πρώτες ενδείξεις

Με το δεξί φαίνεται να μπήκε η νέα χρονιά για την βαριά βιομηχανία της χώρας, με τα μηνύματα από τις προκρατήσεις αλλά και τις αφίξεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους να προδιαγράφουν νέα ρεκόρ τόσο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, όσο και σε σχέση με το 2019, έτος - σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό.

Τις προσδοκίες ενίσχυσαν ευθύς εξαρχής οι καλές επιδόσεις που κατέγραψε η χώρα ήδη από το 2022, όπου τα έσοδα του κλάδου προσέγγισαν κατά πολύ τις επιδόσεις της προπανδημικής χρονιάς, ακόμα κι αν οι αφίξεις δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στον ίδιο βαθμό τα προπανδημικά επίπεδα. Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού (WTO) το 2022 κατέγραψε τουριστικές εισπράξεις ύψους 17,6 δισ. ευρώ έναντι 18,1 δισ. ευρώ το 2019, παρότι οι αφίξεις παρέμειναν μειωμένες σε σχέση με την ίδια χρονιά - η χώρα μας το προηγούμενο έτος υποδέχθηκε 27.835.500 τουρίστες έναντι 31.348.400 το 2019. Το γεγονός αυτό την κατατάσσει στην ενδέκατη θέση παγκοσμίως και στην έκτη των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσίασαν την καλύτερη απόδοση τουριστικών εσόδων το 2022 σε σχέση με το 2019. Σε καλή θέση βρίσκεται δε και όσον αφορά στις αφίξεις, αν σκεφτεί κανείς ότι η υστέρηση έφτασε το -11,2% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται από τον WTO στο -21%.

Οι προσδοκίες που γέννησαν οι καλές επιδόσεις του 2022 φάνηκε να εκπληρώνονται τους δύο πρώτους μήνες του έτους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έσπασε το φράγμα της χρυσής χρονιάς, υποδεχόμενο περισσότερους τουρίστες, κυρίως από το εξωτερικό. Βάσει των επίσημων στοιχείων η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένη κατά 2,3% και κατά 3,1% από το 2019.

Οι αγορές τροφοδότες

Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από τις βασικές αγορές τροφοδότες της χώρας και πλέον η προσοχή στρέφεται και σε άλλες που, μέχρι πέρυσι, παρέμεναν αδρανείς λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η βρετανική αγορά, η οποία οποία κέρδισε την πρωτιά των αφίξεων και των εισπράξεων το 2022, έστω και οριακά από την Γερμανική, κάνει την διαφορά και φέτος, με τις προκρατήσεις να δείχνουν προβάδισμα και το 2023. Οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 25%, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός αν σκεφτεί κανείς ότι οι Βρετανοί έχουν παραδοσιακά υψηλή μέση δαπάνη. Οι κρατήσεις βέβαια αυξάνουν κι από τους Γερμανούς τουρίστες, αν και παραδοσιακά εντοπίζονται πιο διστακτικοί στον προγραμματισμό τους σε περιόδους κρίσεων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 65 εκατομμύρια ταξίδια συνολικά, εντός και εκτός των τειχών, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη χώρα μας. Υψηλά στις προτιμήσεις του 2023 παραμένει η Ελλάδα και στην περίπτωση των Γάλλων τουριστών, οι οποίοι έχουν στηρίξει τον κλάδο καθόλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τόσο με αφίξεις όσο και με την υψηλή μέση δαπάνη.

Ώθηση από τις αεροπορικές συνδέσεις αναμένεται να δοθεί και στην αμερικανική αγορά. Εκτός από την πτήση της Emirates που συνδέει την Αθήνα με την Νέα Υόρκη καθόλη την διάρκεια του έτους, πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς την Ελλάδα θα αρχίσουν να προστίθενται από την Delta Airlines ήδη από την 11 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με προορισμό την Αθήνα και «θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι την άνοιξη».

Οι αγορές στόχοι

Πέρα από τις προαναφερθείσες χώρες βέβαια, οι οποίες ενίσχυσαν τις τουριστικές επιδόσεις και την προηγούμενη χρονιά, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε νέες που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του 1 εκατ. Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ανέμενε η χώρα το 2022, και απουσίασε εντέλει λόγω πολέμου. Η βασικότερη εξ αυτών είναι η Κίνα η οποία για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι θα έχει ανοιχτά τα σύνορά της. Η κινεζική αγορά παρότι δεν φτάσει αριθμητικά την ρωσική παρουσίαζε ιδιαίτερη δυναμική πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013 έως το 2019 ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας αύξηση 166%, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε στο 104%. Το 2018 μάλιστα κατάφερε να μπει στη λίστα των 20 κορυφαίων αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ένα χρόνο αργότερα να αναρριχηθεί στη 15η θέση.

Μέρος αυτή της δυναμικής αναμένεται να ανακτηθεί φέτος και μαζί με την αύξηση των αφίξεων κι από άλλες αγορές που επανεκκινούν όπως η Αυστραλία και η Ν. Αμερική ή και άλλες που καταγράφονται ως εντελώς νέες όπως η Ινδία, να ενισχύσουν τα τουριστικά μεγέθη της χώρας.

Μεγάλες προσδοκίες

Όλα τα παραπάνω ωθούν φορείς του τουρισμού αλλά και μέλη του κυβερνητικού επιτελείου να εκφράζουν υψηλές προσδοκίες από τον κλάδο και φέτος. Να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι τα στοιχεία για το 2023 είναι τόσο καλά, «σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν είναι πράγματι αληθινά».

Το Νότιο Αιγαίο το οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής της περσινής χρονιάς υποδεχόμενο 15% περισσότερους επισκέπτες στις πύλες των διεθνών του αεροδρομίων σε σύγκριση με το 2019, ξεκινά την θερινή σεζόν του πολύ νωρίς, στις 11 Μαρτίου, οπότε και θα προσγειωθεί η πρώτη πτήση στη Ρόδο από το Μάντσεστερ. Τα πρώτα μηνύματα για τις κρατήσεις δε, είναι άκρως αισιόδοξα, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία αλλά και Σκανδιναβικές χώρες θα δώσουν ισχυρό παρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO της Sani/Ikos Group, Ανδρέας Ανδρεάδης, αποτυπώνει την αισιοδοξία που διαχέεται στον κλάδο. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, τόνισε ότι «έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, πλην απροόπτου, τα τουριστικά έσοδα θα κινηθούν πάνω από τα 20 δισ. έναντι 18 δις το 2022, χάρη και στην επαναφορά της Ασίας, της Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας.

Αντίστοιχα και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει φέτος καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι και ότι αυτή ακριβώς η παράμετρος, σε συνδυασμό με το θετικό μομέντουμ στις επενδύσεις στη χώρα μας και τη σταδιακή εξομάλυνση στις τιμές της ενέργειας, θα είναι οι παράγοντες που θα φέρουν θετικότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα στην πορεία της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει ταχύτητα στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και του διαστήματος η Ελλάδα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους

Προς ψηφιοποίηση βαδίζει ο τουριστικός κλάδος - Έρχεται η νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism»

gazzetta
gazzetta reader insider insider