Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες αλλά και πολλές αβεβαιότητες για το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες αλλά και πολλές αβεβαιότητες για το 2023
Χρονιά με υψηλές τουριστικές προσδοκίες χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς και το 2023, καθώς το ενδιαφέρον για Ελλάδα παραμένει και φέτος υψηλό. Ο αστάθμητος παράγοντας του πληθωρισμού και η νέα υγειονομική πρόκληση της Κίνας φέρνουν εγκρατείς προβλέψεις και χρονιά last minute.

Χρονιά με υψηλές τουριστικές προσδοκίες χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς και το 2023, δεδομένης της ισχυρής αναγνωρισιμότητας της χώρας ως κορυφαίου προορισμού διακοπών. Παρόλα αυτά βέβαια, η επιβεβαίωση ή η διάψευση των προσδοκιών θα γίνει και πάλι τελευταία στιγμή, αφού οι υπάρχουσες αβεβαιότητες, όπως η πληθωριστική κρίση, θα ωθήσουν τους τουρίστες σε last minute κρατήσεις.

«Τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς εμπνέουν αισιοδοξία», είναι η φράση που χρησιμοποιούν επιχειρηματίες του κλάδου για την κίνηση που θα καταγραφεί την φετινή θερινή σεζόν, η οποία λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και επεκτείνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πληθωρισμό ως και τα υγειονομικά δεδομένα που επανέρχονται στο προσκήνιο λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα.

Η δύσκολη εξίσωση της Κίνας

Η κατάσταση στην Κίνα μάλιστα και η συζήτηση για λήψη ή μη επιπλέον μέτρων, γίνεται την ώρα που η χώρα αναμένεται να επανακτήσει την σύνδεσή της με την Άπω Ανατολή μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 10 Ιανουαρίου ξεκινούν εκ νέου τα δρομολόγια Αθήνα - Σανγκάη, μετά και την απόφαση για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Την ίδια στιγμή βέβαια η ευρωπαϊκή κοινότητα επανεξετάζει τα δεδομένα, επαναφέροντας μέτρα, όπως η επίδειξη αρνητικού τεστ και η χρήση μάσκας κατά την πτήση.

Τα μέτρα υιοθέτησε και η χώρα μας, κατόπιν σύστασης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση που περιλαμβάνει προς ώρας συγκεκριμένες ταξιδιωτικές απαιτήσεις. Ωστόσο στην Ευρώπη επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό για την κατάσταση με τον covid, την επιδημιολογική επιτήρηση στην Κίνα αλλά και τη συνεργασία των αρχών με τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση που επικρατεί.

Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία προχώρησαν άμεσα στην υιοθέτηση μέτρων με αποτέλεσμα το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) να εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες «ορισμένων κρατών εντός της Ε.Ε. και διεθνώς για τη μονομερή επιβολή ταξιδιωτικών απαιτήσεων».

Σε καλά επίπεδα η ζήτηση

Οι περιορισμοί στην κίνηση από την Κίνα βέβαια, μικρό πρόβλημα αποτελούν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένου ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού εδράζεται στην προσέλευση τουριστών από ευρωπαϊκές αγορές ή από αγορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς.

Στην περίπτωση των συγκεκριμένων αγορών, οι προσπάθειες προς ώρας επικεντρώνονται στην αύξηση του παραθύρου κρατήσεων, με tour operators να προχωρούν ήδη σε προνομοιακές προσφορές για πακέτα διακοπών που αφορούν στην χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βρετανική αγορά. O ειδικός φορέας που έχει η British Airways για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, ήδη προτείνει διακοπές αλά ελληνικά με έκπτωση έως και 20% σε μια προσπάθεια να «ζεστάνει» τη πρώιμη ζήτηση. Αντίστοιχα και η Τui έχει ενεργοποιήσει εκπτωτικά πακέτα διακοπών για φέτος το καλοκαίρι με ορισμένους από τους προτεινόμενους προορισμούς να είναι ελληνικοί. Σύμφωνα με παράγοντες της βρετανικής αγοράς μάλιστα, αναμένεται να ακολουθήσει και η Jet2holidays, η οποία έχει θα έχει φέτος ενισχυμένο πτητικό πρόγραμμα προς την χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρεία έχει προσθέσει ήδη στο πτητικό της πρόγραμμα το δρομολόγιο Αθήνα- Στάνστεντ στο Λονδίνο, εκτός από τα υπάρχοντα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ, με τις πτήσεις να ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πέρα από την φημολογούμενη ζήτηση η οποία διαφάνηκε και στη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου, είναι νωρίς να μιλάμε για ενδείξεις, όπως αναφέρουν φορείς του κλάδου. Η ανταπόκριση σε αυτές τις προσφορές αλλά και μια πρώιμη τάση για τις προτιμητέες χώρες των φετινών ταξιδιωτών θα υπάρξει στις αρχές Μαρτίου, κατά τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου ITB.

Πάντως σύμφωνα με έρευνες αλλά και με παράγοντες της τουριστικής αγοράς η διάθεση για ταξίδια φαίνεται πως παραμένει ισχυρή. Στις θετικές ενδείξεις θα μπορούσε να συμπεριληφθεί αυτή την περίοδο και η απομείωση της ταχύτητας ανόδου του πληθωρισμού, ένας βασικός πονοκέφαλος των επιχειρηματιών που αυξάνει τα λειτουργικά κόστη ψαλιδίζοντας στο τέλος της ημέρας τα εισοδήματα.

Κοινός παρονομαστής των προβλέψεων των τουριστικών φορέων είναι ότι υπάρχουν «καλοί οιωνοί» για τη νέα χρονιά. Δεν παραλείπουν όμως να επισημαίνουν ότι οι συνθήκες επιβάλλουν εγκράτεια στις προβλέψεις, καθώς ο πόλεμος, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση επηρεάζουν τη διάθεση για ταξίδι. Μετά άλλωστε από μια πολύ καλή χρονιά, όπως το 2022, δεν μπορεί να αποκλειστεί κι ένα σχετικό «φρένο», όπως λένε.

Η εγκράτεια στις προβλέψεις δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου. Είναι εμφανής και στις προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου, οι οποίες προσδοκούν για φέτος λίγο περισσότερα από τα περσινά έσοδα. Ο πήχης για το 2023 έχει στο 95% των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2022, οι οποίες κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες του 2019, δηλαδή κοντά στα 18 δισ. ευρώ, ώστε οι όποιες αναταράξεις να μην φέρουν οδυνηρές διαψεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου δείχνουν ότι ο τουρισμός το 2023 θα πάει πάρα πολύ δυνατά

Τουρισμός: Οι προσδοκίες και οι προκλήσεις για τη νέα χρονιά

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές για τις γιορτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider