Με τα προ πανδημίας επίπεδα «φλερτάρει» ο ελληνικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τα προ πανδημίας επίπεδα «φλερτάρει» ο ελληνικός τουρισμός
tourismos santorini ellada
Με ρεκόρ ξεκίνησαν την σεζόν οι δημοφιλείς προορισμοί. Ενισχυμένη αισιοδοξία από την αύξηση της Μέσης Δαπάνης των τουριστών. Ανεβάζουν ταχύτητα πτήσεις και κρατήσεις για την συνέχεια. Οι αστερίσκοι που παραμένουν στην εξίσωση.

Αυξημένη τουριστική κίνηση ήδη από τον Μάρτιο, αυξημένη μέση δαπάνη τουριστών το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και αυξημένες κρατήσεις και προγραμματισμένες πτήσεις για την συνέχεια μαρτυρούν οι τουριστικοί δείκτες για την πορεία του 2022, επισφραγίζοντας τις προβλέψεις ότι η τρέχουσα χρονιά θα προσεγγίσει κατά πολύ τα προ πανδημίας επίπεδα, δίνοντας μια ανάσα στον κλάδο-κλειδί για την οικονομία. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ανασφάλειες δεν έχουν καμφθεί, συγκρατώντας την αισιοδοξία των επιχειρηματιών του κλάδου.

Η μεγάλη διάθεση των τουριστών για ταξίδια στην Ελλάδα, προδιαγράφηκε ήδη από τις αρχές της χρονιάς, όπου παρά την εξάπλωση της Όμικρον, οι κρατήσεις συνέχισαν να προστίθενται στα κιτάπια των τουριστικών επιχειρήσεων. Ακόμα και σήμερα μάλιστα παραμένει ακμαία, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στους τοπ προορισμούς διακοπών παγκοσμίως και τους φορείς του κλάδου να επισημαίνουν ότι «revenge travellers» - όσοι δηλαδή θέλουν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο των δύο προηγούμενων πανδημικών ετών - και last minute τουρίστες θα προστεθούν στις αφίξεις του καλοκαιριού.

Αισιοδοξία από τους περισσότερους τουριστικούς δείκτες

Την προαναφερθείσα διάθεση επιβεβαιώνουν και τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία για αφίξεις και εισπράξεις, τα οποία δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου παρότι οι δυνατοί μήνες του καλοκαιριού δεν έχουν μπει. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 318,9% και τα έσοδα κατά 404% τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τους 414,3 χιλ. ταξιδιώτες και τα 196,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τον ίδιο μήνα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 68 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019.

Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά και σε επίπεδα τριμήνου, παρότι η κίνηση ανακόπηκε μερικώς από την μετάλλαξη της Όμικρον. Για την ακρίβεια το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 295,8% και διαμορφώθηκε σε 1.072,7 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 271,0 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 342,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 469,7 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους αφίξεις και εισπράξεις αντιπροσώπευαν ήδη το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι θετικοί δείκτες δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και καταλύματα, ο κύκλος εργασιών των οποίων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε άλμα 205% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η προαναφερθείσα αισιοδοξία ενισχύεται αν συνυπολογίσει κανείς και την ανοδική πορεία της Μέσης Δαπάνης των τουριστών, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα ανήλθε τον Μάρτιο στα 463 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 17% την μέση δαπάνη του Μαρτίου του 2021 (394,5 ευρώ) αλλά και κατά 14,3% αυτήν του Μαρτίου της χρυσής χρονιάς του 2019 (405 ευρώ). Σε επίπεδο α’ τριμήνου, η μέση δαπάνη ανήλθε σε 432,4 ευρώ από 391,9 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10,3%. Η άνοδος έφτασε μάλιστα το 14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, όπου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε διαμορφωθεί στα 379,6 ευρώ.

Η αύξηση της μέσης Δαπάνης αποδίδεται περισσότερο στους Αμερικανούς - η προσέλκυση των οποίων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς - παρά στους Ευρωπαίους. Γεγονός που αν συνδυαστεί με την αύξηση κατά 60% των προγραμματισμένων πτήσεων από τις ΗΠΑ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», γεννά προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις του εν λόγω στοιχήματος.

Αυξημένες πτήσεις και κρατήσεις για την συνέχεια

Με ακόμα καλύτερους οιωνούς δείχνει να μπαίνει και το καλοκαίρι, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να κινούνται ανοδικά οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ μόνο για τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 20% περίπου σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου (25-29/05). Παρότι μάλιστα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που θα τροφοδοτήσουν με τουρίστες την Ελλάδα συγκαταλέγονται οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί, αύξηση κατά 8,5% περίπου καταγράφουν και οι προγραμματισμένες θέσεις από τις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τις 18 χιλιάδες την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Παρόμοια είναι η εικόνα που μεταφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου στο insider.gr και για την συνέχεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, οι πληρότητες για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού ξεπερνούν, βάσει προκρατήσεων, το 90% και ενδέχεται να φτάσουν και στο 100% ανά περιπτώσεις. Γεγονός που θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά και την άρση των υγειονομικών μέτρων, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από τον Ιούνιο.

Οι «αστερίσκοι» παραμένουν

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ανασφάλεια για μια ομαλή σεζόν δεν έχει εξαλειφθεί με τις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν - αν όχι εντείνονται - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις διαφορετικές τουριστικές ταχύτητες των ελληνικών προορισμών, να αποτελούν τα βασικά συστατικά της. «Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων θα διαδραματίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών, που ενδέχεται να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες τις δαπάνες των τουριστών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο insider.gr στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας με παρουσία σε δημοφιλή νησιά. Οι ίδιες ανατιμήσεις μάλιστα, όπως επεσήμανε, αποτελούν τον μεγάλο σκόπελο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού έχουν εκτινάξει τα λειτουργικά κόστη. «Πάμε πολύ καλά κι αναμένεται να πάμε καλύτερα. Ωστόσο τα συμβόλαια με τους tour operators έχουν κλειστεί με περσινές τιμές την ώρα που τα κόστη της ενέργειας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και στις πρώτες ύλες παρατηρείται αύξηση από 20% έως 100%. Αρκεί να αναφέρω ότι φέτος, μόνο μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να πληρώσουμε για ρεύμα όσο πληρώσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό την ώρα που κάποιοι προορισμοί, για παράδειγμα στην Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στην ρωσική αγορά, υστερούν αισθητά σε κρατήσεις σε σχέση με τους δημοφιλείς προορισμούς» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Καλή χρονιά για τις αφίξεις - Θολό τοπίο για τα έσοδα των επιχειρήσεων

Τουρισμός: Ανακάμπτει η αγορά της Αθήνας - Το πρώτο θετικό πρόσημο τον Απρίλιο

Τουρισμός: Καλή χρονιά για τις αφίξεις - Θολό τοπίο για τα έσοδα των επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider