Βαθιά ανάσα δίνει ο Αύγουστος στον Τουρισμό - Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για το στοίχημα των εισπράξεων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαθιά ανάσα δίνει ο Αύγουστος στον Τουρισμό - Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για το στοίχημα των εισπράξεων
Αισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Ikos/Sani, Ανδρέα Ανδρεάδη, για πάνω από 9 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ποιοι προορισμοί κέρδισαν το στοίχημα της ανάκαμψης.

Ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της επίτευξης του 60% της τουριστικής κίνησης του 2019 φαίνεται να φέρνει την Ελλάδα ο Αύγουστος, δεδομένου ότι η ταξιδιωτική κίνηση τον τρέχοντα μήνα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί αφού η επίτευξη των στόχων παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράταση της σαιζόν, ειδικά σε μια χρονιά πολλαπλών ταχυτήτων όπως η φετινή.

Τα θετικά μηνύματα του Αυγούστου ωθούν παράγοντες του τουρισμού να ποντάρουν στο «καλό σενάριο», αναφέροντας ότι τα 9 δισ. Ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2021 είναι πιθανό να επιτευχθούν, αν τα υγειονομικά δεδομένα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες-τροφοδότες του Ελληνικού τουρισμού. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο tweet του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Ikos/Sani, Ανδρέα Ανδρεάδη, βάσει του οποίου η χώρα μας θα «πιάσει» άνετα τα 9 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2021.

«Κυρίαρχη στην φετινή σαιζόν θα είναι η υψηλή διψήφια αύξηση των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο. Τα έσοδα θα κινηθούν ακόμη καλύτερα από την πρώτη εκτίμηση μου. Μπράβο @setegreece» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Να σημειωθεί ότι τα 9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν αφενός το 50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019, οι οποίες έφτασαν προ πανδημίας τα 18,2 δισ. ευρώ κι αφετέρου το πιο αισιόδοξο σενάριο που έχει διατυπωθεί για φέτος. Μάλιστα το σενάριο αυτό κινείται υψηλότερα κι από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έκανε λόγο για τουριστικά έσοδα της τάξης του 45% του 2019. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί θα δώσει μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία δεδομένου ότι τα 9 δισ. ευρώ σηματοδοτούν συν 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

Το επί του συνόλου θετικό αποτύπωμα του τουρισμού βέβαια, βαραίνει διαφορετικά σε κάθε προορισμό, με παράγοντες του κλάδου να εμμένουν στην άποψή τους για σημειακό τουρισμό το 2021. Όπως εξηγούν κάποιες περιοχές κοιτούν πράγματι τα μεγέθη του 2019, ωστόσο άλλες απέχουν αρκετά από την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Οι κερδισμένοι της φετινής τουριστικής χρονιάς

Πέρα από τους κατεξοχήν δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που εξαρχής έθεσαν τις βάσεις για να προσεγγίσουν τις χρυσές επιδόσεις του 2019 καταγράφοντας ανελαστική ζήτηση και μη επηρεαζόμενες από την αύξηση των κρουσμάτων ή την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ικανοποιητικές επιδόσεις τον Αύγουστο κατέγραψαν για παράδειγμα και η Κρήτη και η Ρόδος.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης ήδη από τον Ιούλιο φαίνεται ότι κατάφεραν να ανακτήσουν το 80% και πλέον της κίνησης του 2019 και μάλιστα με τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης. Βάσει μάλιστα των στοιχείων των αφίξεων των αεροδρομίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό έως τις 31 Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν υποδεχτεί περισσότερους επισκέπτες απ’ όσους καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020.

Αντίστοιχα και παρότι Μάιος και Ιούνιος κινήθηκαν υποτονικά για Κρήτη και Ρόδο, Ιούλιος και Αύγουστος επιβεβαίωσαν την δυναμική τους, με τις πληρότητες να φτάνουν τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού ήδη στο 70% και να αυξάνουν εκθετικά τον Αύγουστο αγγίζοντας ανά περιπτώσεις και το 100%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ιδιοκτήτης μεγάλης τουριστικής μονάδας στην Κρήτη ανέφερε στο insider.gr ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στα Χανιά η πληρότητα έφτασε το 100% στο μεγαλύτερο μέρος των καταλυμάτων ενώ στις δημοφιλείς παραλίες του νομού «γινόταν το αδιαχώρητο». Κρήτη και Ρόδος άλλωστε κατατάσσονται στους top 3 προορισμούς κρατήσεων του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, TUI.

Πολύ καλός μήνας αποδείχτηκε Ιούλιος και Αύγουστος και για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε Κω, Μυτιλήνη και Κέρκυρα, αφού κατάφεραν να ανακτήσουν άνω του 70% της κίνησης του 2019.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι πτήσεις για τους προαναφερθέντες προορισμούς έβαιναν αυξανόμενες όλο τον Αύγουστο με έως και τις 22 του μήνα να αναμένονται 212.860 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα, 137.319 στο Ηράκλειο, 92.485 στη Ρόδο, 78.647 στην Κέρκυρα, 66.118 στη Θεσσαλονίκη, 49.566 στην Κω, 39.099 στα Χανιά.

Στον αντίποδα σε δυσμενέστερη θέση, μέχρι και τον Αύγουστο, βρέθηκαν τα νησιά εκείνα που είχαν μεγάλη εξάρτηση από την Βρετανική αγορά, όπως η Ζάκυνθος η Κεφαλονιά και η Σκιάθος.

Στην περίπτωση των ηπειρωτικών προορισμών οι καλές επιδόσεις καταγράφηκαν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κι έπειτα χάρη και στον εσωτερικό τουρισμό. Μεγάλο πλήγμα ωστόσο υπέστη η Εύβοια λόγω των πυρκαγιών οι οποίες πέρα από τις απώλειες σήκωσαν πρόωρα και την αυλαία της τουριστικής περιόδου. Ακόμα και όσοι ξενοδόχοι δεν υπέστησαν ζημιές και δεν έκλεισαν πρόωρα τις μονάδες τους, ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλο κύμα ακυρώσεων τον μήνα που είχαν τις υψηλότερες κρατήσεις. «Η φετινή χρονιά για την περιοχή είναι χαμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού ο πρόεδρος ξενοδόχων του Νομού Ευβοίας Μιλτιάδης Χέλμης ζητώντας στήριξη. «Τα καταλύματα ειδικά που έχουν καταστραφεί, είτε τα κτίσματα είτε οι περιβάλλοντες χώροι τους, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν καθόλου. Στις υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Εύβοιας που δεν έχουν υποστεί ζημιές, π.χ. Αιδηψός, γίνονται αθρόες ακυρώσεις και επιστρέφονται οι προκαταβολές των κρατήσεων», περιγράφει στην επιστολή του.

Όσο για τις χώρες που στήριξαν τον ελληνικό τουρισμό, είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία να ακολουθούν. Στην περίπτωση των Γάλλων μάλιστα φαίνεται ότι στήριξαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις ήδη από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας άνοιξε επισήμως τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους δύσκολους μήνες και πριν να αυξηθούν οι τουριστικές ροές σε όλη την Ευρώπη και να βελτιωθούν οι πληρότητες στους ελληνικούς προορισμούς, ήτοι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία σημείωσε αύξηση 267%. Την ίδια στιγμή που οι αφίξεις Γερμανών τουριστών αυξήθηκαν κατά 131%, ενώ μειωμένη κατά 22,8%, κατά 55,4% και κατά 82% ήταν η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τα θετικά σημάδια και το επόμενο κρίσιμο στοίχημα

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι οι τουρίστες που αποφάσισαν να ταξιδέψουν έως και τον Ιούνιο ήταν υψηλότερης ποιότητας, με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι να εμφανίζεται αυξημένη κατά 88%. Το αποτέλεσμα ήταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το μήνα Ιούνιο να αυξηθούν κατά 51% και να διαμορφωθούν στα 1,108 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί εάν αυτή η ποιοτική αναβάθμιση που σημειώθηκε στον τουρισμό διατηρήθηκε και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν οι ροές ήταν σαφώς υψηλότερες και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες.

Οι θετικές ενδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες, σε κάθε περίπτωση όμως το στοίχημα θα κερδηθεί αν οι προβλέψεις για επέκταση της σαιζόν επιβεβαιωθούν και οι τουρίστες από τις βασικές χώρες τροφοδότες του τουρισμού συνεχίσουν να επισκέπτονται την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το παραπάνω ανέφερε άλλωστε και σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο τουρισμός δεν έχει λήξει». «Έχουμε ακόμα δύο - δυόμιση μήνες σημαντικής τουριστικής περιόδου οπότε τον τελικό λογαριασμό θα τον κάνουμε εκείνη τη στιγμή». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εσωτερικός Τουρισμός: Πενταπλασιάστηκαν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς σε νησιά του Νότιου Αιγαίου

Αναδείχθηκαν οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Σε εύθραυστη ισορροπία ο τουρισμός - Πολλαπλά τα μέτωπα που προβληματίζουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider