Σε εύθραυστη ισορροπία ο τουρισμός - Πολλαπλά τα μέτωπα που προβληματίζουν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εύθραυστη ισορροπία ο τουρισμός - Πολλαπλά τα μέτωπα που προβληματίζουν
Την ώρα που το πύρινο μέτωπο απειλεί εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, οι χώρες που προειδοποιούν τους κατοίκους τους για την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων αυξάνουν. Θετική ένδειξη ότι οι κρατήσεις παραμένουν μέχρι στιγμής ανεπηρέαστες.

Πρόσθετες αγωνίες δημιουργούν στον τουριστικό κλάδο οι πολιτικές αποφάσεις άλλων κρατών για τους τουρίστες που επιστρέφουν από την χώρα μας, μετά και την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας. Στην ήδη δύσκολη εξίσωση μάλιστα, έρχεται να προστεθεί τις τελευταίες ώρες κι ένα ακόμα μέτωπο, αυτό των πυρκαγιών, που απειλεί εμβληματικούς ελληνικούς προορισμούς όπως η Ολυμπία αλλά και δημοφιλή νησιά όπως η Ρόδος και η Κως

Παρότι οι πυρκαγιές δεν έχουν επηρεάσει τουριστικές υποδομές, απειλούν την εικόνα προορισμών με συμβολική και ουσιαστική αξία, με στελέχη της αγοράς να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευτεί το εμβληματικό Ολυμπιακό τοπίο αλλά και να θωρακιστεί η εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο τουριστικός κλάδος δηλώνει πρόθυμος να συνδράμει όπου παραστεί ανάγκη από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικές είναι οι προσφορές για φιλοξενία όσων επλήγησαν στη Βόρεια Αττική, από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, αλλά και στην Κω για τους πληγέντες εκεί, από την αντίστοιχη Ένωση.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από το υγειονομικό μέτωπο

Το σημείο θεωρείται κρίσιμο, αν όχι κομβικό, δεδομένου ότι αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται και σε ένα ακόμα μέτωπο, το υγειονομικό. Οι τελευταίες μάλιστα πυροδοτούν νέα αρνητικά δεδομένα για τον κλάδο. Σε αυτά, εντάσσεται για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να διατηρήσει στη χώρα μας στην «πορτοκαλί λίστα», διαψεύδοντας για ακόμα μια φορά τις προσδοκίες και εντείνοντας τις ανησυχίες για την συνέχεια μιας χρονιάς «last minute».

Παρότι μέχρι στιγμής η παραμονή μας στις πορτοκαλί χώρες δείχνει να μην επηρεάζει τις κρατήσεις, αμφιβολίες υπάρχουν για την συνέχεια. Μερικώς ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η παραμονή σε καραντίνα δεν ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, παρά μόνο για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κάνει μόνο τη μια δόση.

Να θυμίσουμε ότι εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την Ισπανία, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της λίστας οι Βρετανοί «αναβάθμισαν» στην πράσινη κατηγορία τη Γαλλία, τη Γερμανία καθώς και τις Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία. Οι τουρίστες που επιστρέφουν από τις συγκεκριμένες χώρες δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, αρχής γενομένης από τις 8 Αυγούστου.

Η Βρετανία μάλιστα, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα χωρών που υποβιβάζουν, λόγω υγειονομικών δεδομένων, την χώρα. Προ ημερών στην πορτοκαλί λίστα τοποθέτησε την Ελλάδα και το Ισραήλ, υποχρεώνοντας τους κατοίκους που επιστρέφουν από εκεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Αντίστοιχα και οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη Δέλτα.
Οι νέες ταξιδιωτικές οδηγίες από Ισραήλ και ΗΠΑ ήρθαν λίγο μετά την ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Ροδος, η Σαντορίνη και άλλοι στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ανθεκτικές προς ώρας οι κρατήσεις

Σε πείσμα των προαναφερθέντων αποφάσεων, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μαρτυρούν αύξηση των κρατήσεων για τον Αύγουστο οι οποίες συνοδευόμενες από τον εγχώριο τουρισμό αυξάνουν τις προσδοκίες για επίτευξη των στόχων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο, που περιμένει πολλά στο μέτωπο των εσόδων από τον τουρισμό διατηρεί την αισιοδοξία του. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή στις 30 Ιουλίου κατά την κύρωση των συμβάσεων για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Παρά τις πολλαπλές τουριστικές ταχύτητες που χαρακτηρίζουν την φετινή σεζόν μάλιστα, αρκετοί ήταν οι προορισμοί που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια βάσει τον στοιχείων, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2 εκατ. τον Ιούλιο οδηγώντας τις αφίξεις του επταμήνου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. Ειδικότερα οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικές ακτοπλοϊκές και οδικές) σημείωσαν άνοδο κατά 45,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 ( 2 εκατ. έναντι 1,34 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι) σύμφωνα με τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις έφτασαν τα 3.7 εκατ.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Αεροδρομίου Αθηνών οι αφίξεις τον μήνα Ιούλιο έφτασαν το 1.854.005 σε σχέση με τις 893.622 χιλιάδες του 2020 μια αύξηση της τάξης του 107,5%. Εξ αυτών οι 676.740 αφορούσαν αφίξεις εσωτερικού καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 69,% ενώ οι 1.177.265 αφίξεις εξωτερικού με την αύξηση να φτάνει το 138,7%.

Τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για ικανοποιητικά μέχρι στιγμής μεγέθη, δεν παραβλέπουν ωστόσο να υπογραμμίσουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία κινείται ο κλάδος, και την αγωνία που αυτό δημιουργεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι κρατήσεις - Τι δείχνουν οι πτήσεις για τον Αύγουστο

Στο «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου ποντάρει ο τουρισμός

Ο Τουρισμός Υγείας και Ο Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας Στη Μετά-Covid Εποχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider