Φόβοι για νέες φουρτούνες στον τουρισμό από το κόκκινο του Ecdc

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για νέες φουρτούνες στον τουρισμό από το κόκκινο του Ecdc
Την ώρα που η τουριστική αγορά ετοιμάζεται για τον πιο θερμό μήνα της σεζόν και οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά, η κατάταξη δημοφιλών προορισμών στην κόκκινη λίστα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης κι Ελέγχου Νόσων έρχεται να επιβεβαιώσει την ρευστότητά της. Τι λέει στο insider ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Νέες αγωνίες γεννά στον τουριστικό κλάδο η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να εντάξει στο κόκκινο 13 δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν για ακόμα μια φορά την ρευστότητα που χαρακτηρίζει και τη φετινή σεζόν.

Να θυμίσουμε ότι η κατάταξη των προορισμών αυτών στο βαθύ κόκκινο του ECDC, συνεπάγεται τη σύσταση να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.
Παρότι μάλιστα προς το παρόν δεν δείχνει να έχει επηρεάσει την κίνηση, αφού δεν καταγράφονται ακυρώσεις, υπάρχουν φόβοι μήπως λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες κρατήσεις, ειδικά την ώρα που ανταγωνιστικοί σε εμάς προορισμοί όπως η Ιταλία, διατηρούν την καλή τους επιδημιολογική εικόνα, με τις περισσότερες περιφέρειές τους να βρίσκονται στο «πράσινο» και στο «πορτοκαλί» του σχετικού χάρτη.

Οι προβληματισμοί ενισχύονται από το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες λαμβάνουν υπόψη τους τα υγειονομικά δεδομένα προτού κλείσουν το ταξίδι τους, κάτι που αν συνδυαστεί με τις κυρίαρχες για φέτος last minute κρατήσεις αλλά και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού από άποψη τουριστικής κίνησης, επιδεινώνει τη συνθήκη.

«Είναι μια χρονιά γεμάτη αβεβαιότητες και εκπλήξεις γιατί τα πράγματα εξαρτώνται από μη τουριστικά μεγέθη και παραμέτρους, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προστασίας» αναφέρει σχετικά στο insider.gr ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι τουριστικοί οι όροι που κοιτάμε φέτος για να πετύχουμε όποια μεγέθη πετύχουμε. Όλα εξαρτώνται από την πανδημία. Προφανώς και η απόφαση του ECDC δεν είναι θετική, παρόλα αυτά το αν θα αποδειχτεί επιζήμια θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα από το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές-τροφοδότες σε αυτή».

Μέχρι στιγμής πάντως οι ενδείξεις παραμένουν τόσο θετικές, δεδομένων πάντα των συνθηκών, όσο και ευμετάβλητες. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό οι τελευταίες 2 εβδομάδες του Ιουλίου αγγίζουν σε πληρότητα το 60% του 2019, νούμερο που από μόνο του δεν είναι καλό είναι ωστόσο πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο 20% του Ιουλίου του 2020.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα αυτή την περίοδο. Η τουριστική κίνηση κινείται πιο κάτω από τα νησιά, δεδομένου ότι δεν αποτελεί παραθεριστικό προορισμό. «Τον Ιούλιο οι πληρότητες ήταν πιο κάτω από το 60%, κάτι που θα συνεχιστεί λογικά και τον Αύγουστο. Αυτό που αναμένουμε να δούμε στους αστικούς προορισμούς είναι το τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, που υπό κανονικότητα θα βλέπαμε να μειώνεται το leisure κομμάτι και να αυξάνεται το business» σημειώνει ο κ. Βασιλικός.

«Αν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε έναν συμπαθητικό Αύγουστο, ίσως και καλό, για συγκεκριμένες περιοχές. Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των top χωρών για διακοπές από άποψη ζήτησης κι αναζήτησης. Σαφείς προβλέψεις όμως δεν μπορούν να γίνουν, αφού οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δεν είναι συνδεδεμένες με προκαταβολές και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ακυρωθούν».

Άλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλικός στην σύνθετη τουριστική εξίσωση πρέπει να προστεθούν και άλλες μεταβλητές όπως η τιμή, οι οποίες παρουσιάζουν αποκλίσεις σε σχέση με το προ κορονοϊού παρελθόν. « Ο παράγοντας τιμή σίγουρα παίζει ρόλο, οι τιμές είναι μειωμένες ανάλογα με τον προορισμό και τις ημερομηνίες φυσικά, αλλά σίγουρα δεν είμαστε στα νούμερα του 2019». Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τον ίδιο «το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με την ανάκαμψη».

Τέλος, έκδηλη είναι και η ανησυχία για τους ορεινούς προορισμούς αφού τα εκεί ξενοδοχεία, έχουν χάσει μέχρι στιγμής δύο σεζόν, κάτι που δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία θερινών προορισμών σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό. «Αυτό μας φέρνει στη συζήτηση της σταδιακής μετάβασης και απεμπλοκής από τα οριζόντια μέτρα στήριξης ώστε να μην δημιουργηθεί δομικό ζήτημα στον κλάδο» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου ποντάρει ο τουρισμός

ΤτΕ: Μειωμένος κατά 65,5% ο εισερχόμενος τουρισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου

Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά... λείπουν τα χοντρά πορτοφόλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider