Αρρυθμίες προκαλεί στον τουρισμό η μετάλλαξη Δέλτα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρρυθμίες προκαλεί στον τουρισμό η μετάλλαξη Δέλτα
Ανάσα από την απόφαση για τους εμβολιασμένους Bρετανούς - Τροχοπέδη η μετάλλαξη Δέλτα - Χαμηλές πτήσεις τον Ιούλιο, ελπίδες σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στους ανθρώπους του τουρισμού η πρόσφατη απόφαση της Μ. Βρετανίας να διατηρήσει τη χώρα μας στην πορτοκαλί βαθμίδα της ταξιδιωτικής λίστας, ενώ πρόσθετες αρρυθμίες παρατηρούνται και από την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr εκφράζουν ανησυχία ότι οι εισροές των ταξιδιωτών από την Βρετανία, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, θα συνεχίσουν να είναι ισχνές, ενώ το κύμα ακυρώσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα θα συνεχιστεί. «Φρένο» αναμένεται να μπει και στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την χώρα μας, αφού οι ελπίδες για προσθήκη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα έχουν διαψευστεί πολλές φορές.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Μ. Βρετανίας στους πράσινους προορισμούς προστίθεται από την επόμενη Τετάρτη η Μάλτα, τα νησιά των Βαλεαρίδων (που περιλαμβάνουν Ίμπιζα, Μενόρκα, Μαγιόρκα και Φορμεντέρα), η Μαδέρα, το Ισραήλ, κάποια νησιά της Καραϊβικής (Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Καϊμάν, Ντομίνικα, Γρενάδα, Μοντσερράτ και Νήσοι Τερκς και Κάικος) και κάποια βρετανικά υπερπόντια εδάφη (Βερμούδες, Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού, Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής και Νήσοι Πίτκαιρν). Μέχρι και την αναθεώρηση της λίστας σε τρεις εβδομάδες, μόνο όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από τους προαναφερθέντες προορισμούς δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν αρνητικό τεστ Covid πριν και μετά την άφιξή τους στην πατρίδα.

Ανάσα από την απόφαση για τους εμβολιασμένους βρετανούς

Μικρές ελπίδες για αναζωπύρωση της ζήτησης από την Μ. Βρετανία γεννά ωστόσο η απόφαση να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς και στις πορτοκαλί χώρες οι εμβολιασμένοι Βρετανοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η τοπική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το λεπτομερές σχέδιό για την απελευθέρωση των ταξιδιών σ’ όλες τις χώρες, πλην των χωρών υψηλού κινδύνου (κόκκινη λίστα), τον Ιούλιο.

Τροχοπέδη η μετάλλαξη Δέλτα

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η κατάσταση παραμένει ρευστή, αφού η μετάλλαξη Δέλτα που είναι κυρίαρχη αυτή την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να προβληματίζει και τις χώρες-υποδοχείς, Βρετανών τουριστών. Ήδη η συζήτηση για πανευρωπαϊκό «μπλόκο» στη Βρετανία έχει ανοίξει, με Γερμανία και Γαλλία να ζητούν πολιτική καραντίνας για τους άγγλους τουρίστες. Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν πίεσαν ήδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών στις Βρυξέλλες για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο, ένα σχέδιο που θα έπληττε δυσανάλογα τις εξαρτώμενες από τον βρετανικό τουρισμό χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης. Αντίστοιχα και ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα 27 κράτη – μέλη να υιοθετήσουν ενιαία στάση απέναντι σ’ όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα βέβαια με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Bloomberg, η πλειονότητα των ηγετών ακολουθούν μία πιο «πραγματιστική» στάση, αναγνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί ανά την Ε.Ε. και επομένως δεν υπάρχει λόγος για νέα εμπόδια στα ταξίδια.

Προβληματισμούς για την μετάλλαξη Δέλτα εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα. Συνοπτικά ανέφερε ότι η απόφαση της Μ. Βρετανίας για διατήρηση της Ελλάδας στην πορτοκαλί λίστα ίσως έχει και μια θετική πλευρά. Παράλληλα απευθύνοντας έκκληση στους εργαζόμενους του τουρισμού να εμβολιαστούν, σημείωσε ότι ήδη η χώρα μας έχει αυξήσει τον αριθμό των δειγματοληπτικών τεστ στις πύλες εισόδου για όσους έρχονται από Βρετανία, πολιτική που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Χαμηλές πτήσεις τον Ιούλιο, ελπίδες σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Ο αντίκτυπος της παραπάνω συνθήκης και της αβεβαιότητας που προκαλεί στους τουρίστες αναμένεται να γίνει αισθητός τον Ιούλιο, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς. Όπως αναφέρουν στο insider.gr, παρά την ανάσα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπου ο εσωτερικός τουρισμός γέμισε όσα καταλύματα έχουν ανοίξει ήδη τις πύλες τους, το στοίχημα για έναν γεμάτο Ιούλιο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για την αύξηση των πτήσεων. Σύμφωνα με αυτά και παρότι για την εβδομάδα 5 Ιουλίου με 11 Ιουλίου οι πτήσεις από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα αυξάνουν κατά 27,9%, η αύξηση είναι μικρότερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας (28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου) η οποία φτάνει το 41,4%.

Για την ακρίβεια την εβδομάδα 28 Ιουνίου με 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την πορτοκαλί λίστα) και 46.233 από τη Γαλλία. Την ίδια εβδομάδα υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις. Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269), και Θεσσαλονίκη (48.169).

Αντίστοιχα για την εβδομάδα 5 Ιουλίου με 11 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 698.060 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις εκ των οποίων οι 153.045 από τη Γερμανία, οι 113.753 από την Μ. Βρετανία, οι 73.940 από την Ιταλία και οι 59.244 από την Γαλλία. Αυξημένες φαίνεται να είναι και οι πτήσεις από Ολλανδία, Ελβετία και Αυστρία. Όσο για τα αεροδρόμια που αναμένεται να δεχτούν τους περισσότερους επιβάτες των προαναφερθέντων πτήσεων, είναι αυτό της Αθήνας (177.537 θέσεις), αυτό του Ηρακλείου Κρήτης (116.262 θέσεις) και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.

Όπως όλα δείχνουν οι «μεγάλες προσδοκίες» συσσωρεύονται πλέον σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τους περισσότερους επιχειρηματίες να προσδοκούν και την επέκταση της σεζόν έως τον Νοέμβριο για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Βασικός συντελεστής επιτυχίας του παραπάνω σεναρίου βέβαια, παραμένει το κατά πόσο η χώρα θα αποφύγει τόσο τη μετάλλαξη Δέλτα όσο κι ένα νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός τουρισμός 2021: Παράταση για τις αιτήσεις μέχρι τις 24 Ιουνίου

Ρέτσος: Δύσκολη χρονιά αλλά το 2ο εξάμηνο θα μπορούσε να είναι ανέλπιστα καλό

Τουρισμός: Η «υβριδική» φετινή χρονιά και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider