Τουρισμός: Η «υβριδική» φετινή χρονιά και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Η «υβριδική» φετινή χρονιά και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα
Παραλία στη Λάρισα
Oι πολλαπλές ταχύτητες θα χαρακτηρίσουν και την φετινή χρονιά - Σημαντικές οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα.

Το στίγμα μιας «υβριδικής» τουριστικής χρονιάς έδωσαν οι φορείς και οι παράγοντες του τουρισμού, κατά την χθεσινή 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκης.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης που αποτέλεσε πεδίο για τη στοχοθέτηση του κλάδου τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε για ακόμα μια φορά ότι οι ρευστές υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις εκτιμήσεις. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι το καλό brand name της χώρας αλλά και η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται από την στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού θα μπορούσε να φέρει απρόσμενα θετικά αποτελέσματα στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Είτε το καλό είτε το κακό σενάριο ισχύσει βέβαια, επιτακτική ανάγκη παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ο προσεκτικός και βήμα- βήμα σχεδιασμός της επόμενης ημέρας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προκλήσεις που έφερε στο φως η υγειονομική κρίση.

Η διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας, η εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού πλαισίου ανάπτυξης, η ενίσχυση των υποδομών με δημόσιες επενδύσεις, η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ δημόσιου κι ιδιωτικού φορέα, η διαχείριση των προορισμών με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που παρατηρήθηκαν ήδη από την εκκίνηση μιας σχετικής κανονικότητας και χαρακτηρίστηκαν από τους φορείς του τουρισμού ως δομικά συστατικά για την επόμενη ημέρα.

Φόβοι για «χαμηλές πτήσεις» και τον Ιούλιο

Άλλωστε σε επίπεδο σεζόν έχει χαθεί πέρα από το πρώτο εξάμηνο και ο Ιούνιος, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους για χαμηλές πτήσεις και τον Ιούλιο, δεδομένης της επιφυλακτικότητας της Μ. Βρετανίας καθώς και άλλων αγορών όπως η Ρωσία.

Παρά την ανάσα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπου ο εσωτερικός τουρισμός γέμισε όσα καταλύματα έχουν ανοίξει ήδη τις πύλες τους, το στοίχημα για έναν γεμάτο Ιούλιο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις προς την χώρα μας αυξάνουν.

Για την εβδομάδα, πάντως, 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την πορτοκαλί λίστα) και 46.233 από τη Γαλλία ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (recovery tracker). Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269), και Θεσσαλονίκη (48.169).

Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα την εβδομάδα 28/6-4/7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21-27/6).

Οι μεγάλες προσδοκίες όμως συσσωρεύονται πλέον σε Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τους περισσότερους επιχειρηματίες να προσδοκούν και την επέκταση της σεζόν έως τον Νοέμβριο για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης θα επηρεάσει άμεσα και την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων σύμφωνα με το το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σχετικά χαμηλή.

«Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική της εικόνα. Είναι επομένως σημαντικό να βελτιωθεί αυτή η εικόνα και να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου» αναφέρεται στην Έκθεση.

Αλλαγές στην είσοδο των τουριστών

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αφίξεις, το Υπουργείο Τουρισμού επέφερε αλλαγές στη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου για την είσοδο στην χώρα. Αναγνώριση των rapid tests και αύξηση του ορίου ηλικίας ελέγχου των παιδιών που επισκέπτονται τη χώρα είναι οι δύο σημαντικές τροποποιήσεις που ανακοίνωσε. Συγκεκριμένα:

  • Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου).

  • Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

Οι παραπάνω τροποποιήσεις αφορούν σε ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.

Επίσης οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά απλώς τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα με την επίδειξη είτε α) πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε β) αρνητικού PCR τεστ ή γ) πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Όπως όλα δείχνουν οι πολλαπλές ταχύτητες θα χαρακτηρίσουν και την φετινή χρονιά. Ήδη άλλωστε προορισμοί με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες όπως τα νησιά του Ιονίου, η Κως ή και η Κρήτη έχουν ήδη πληγεί αφού οι κρατήσεις έχουν τραβήξει φρένο ενώ κάποιες άλλες έχουν ήδη ακυρωθεί.

Η κατανομή της τουριστικής κίνησης δηλαδή ποικίλει, με συγκεκριμένους προορισμούς να καταγράφουν μεγάλες πληρότητες και άλλους να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Κύρια αιτία το ότι η πανδημία έχει αλλάξει τις τάσεις και τα κριτήρια επιλογής προορισμού για διακοπές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέτσος: Δύσκολη χρονιά αλλά το 2ο εξάμηνο θα μπορούσε να είναι ανέλπιστα καλό

Μητσοτάκης στο ΣΕΤΕ: Επεκτείνεται το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider