Τουρισμός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η εικόνα των αγορών και η κρίσιμη ημερομηνία για τη Μ. Βρετανία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η εικόνα των αγορών και η κρίσιμη ημερομηνία για τη Μ. Βρετανία
Οι προορισμοί που καταγράφουν κρατήσεις αλλά και αυτοί που στρέφονται οι ελπίδες για την φετινή χρονιά.

Τις 150.000 αριθμούν οι μέχρι στιγμής αφίξεις στη χώρα, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα για τον τουριστικό κλάδο, παρά την υγειονομική κατάσταση η οποία εδώ και καιρό δεν καταγράφει ιδιαίτερες βελτιώσεις. Ο αριθμός των αφίξεων έρχεται να προστεθεί στο έντονο ενδιαφέρον για διακοπές και ειδικά για διακοπές «αλλά ελληνικά», το οποίο έχουν καταγράψει πολυάριθμες έρευνες, αλλά και στις θετικές πρόσφατες εξελίξεις για την υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού το οποίο εκτιμάται πανευρωπαϊκά ότι θα απελευθερώσει ακόμα περισσότερο τα ταξίδια.

Στους καλούς οιωνούς που παρατηρούνται μέχρι στιγμής στον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο Real FM σημειώνοντας ότι «είναι μεν μια δύσκολη χρονιά αλλά τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αφού οι 150.000 αφίξεις επιβεβαιώνουν την διάθεση του κόσμου για ταξίδια. Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι το φετινό στοίχημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. «Η χώρα άνοιξε τον τουρισμό στις 14 Μάη, όπως είχε δεσμευτεί και με πρόταγμα την υγειονομική ασφάλεια επιδιώκει πρώτα από όλα να διαφυλάξει την καλή της φήμη» υπογράμμισε.

Όσον αφορά την εικόνα των αγορών, τα βλέμματα προς ώρας είναι στραμμένα στον διπλωματικό πυρετό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για την αναθεώρηση των κανόνων ταξιδιών από και προς τη Μεγάλη Βρετανία. «Ευελπιστούμε στον επόμενο κύκλο να έχουμε μια σειρά από θετικές ειδήσεις» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι χωρίς την Μ. Βρετανία το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Όπως εξήγησε, με αφορμή και το ταξίδι του στην Αγγλία έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας που περιλαμβάνει αφενός την αποστολή αναλυτικών επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια κι αφετέρου στοιχεία για τις μεταλλάξεις και την καταγραφή τους, κάτι στο οποίο όπως επεσήμανε η Μ. Βρετανία έχει ευαισθησία.

Εξελίξεις αναμένονται στις 7 Ιουνίου όπου και θα είναι η επόμενη αναθεώρηση της στάσης Μ. Βρετανίας από τις εκεί αρχές με τις ελπίδες ωστόσο να αυξάνουν μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γραντ Σαπς ότι «σύντομα» θα ενταχθούν στην πράσινη λίστα η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Την σημασία του να βγει η χώρα μας από την πορτοκαλί λίστα του φωτεινού σηματοδότη της Μεγάλης Βρετανίας υποδεικνύουν και οι κρατήσεις που καταγράφονται από χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. «Μετά το ταξίδι μου στη Γερμανία αποφασίστηκε να καταργηθεί η εβδομάδα καραντίνας κατά την επιστροφή τουριστών από Ελλάδα, γεγονός που βοήθησε σημαντικά δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί και μια βασική αγορά για την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Προσδοκίες τρέφει η χώρα μας και για την αγορά της Γαλλίας, η οποία παραδοσιακά εισφέρει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης. Το γεγονός μάλιστα ότι ήδη από πέρυσι κατάφερε να χτίσει ένα καλό brand name στους Γάλλους τουρίστες αποτυπώνεται ήδη στις φετινές κρατήσεις. «Πέρυσι η Γαλλία έκανε καμπάνια ώστε οι πολίτες της να μείνουν εντός συνόρων. Όμως όσοι ταξίδεψαν προς τη χώρας μας, επέστρεψαν με θετικές ιστορίες. Αυτή είναι η μαγιά για μια εκρηκτική διάθεση των Γάλλων να ταξιδέψουν αλλά και για την ισχυροποίηση του brand name της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πρώτη σε κρατήσεις στην Γαλλία ενώ η αεροπορική εταιρία Transavia έχει αυξήσει κατά 40% τις διαθέσιμες θέσεις για Ελλάδα φέτος προσφέροντας 1.100.000 θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η αγορά της Γαλλίας θεωρείται ιδιαίτερα εποχική με τους Γάλλους να ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, άρα και δεν θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην επέκταση της σεζόν η οποία θα κρίνει και το φετινό τουριστικό στοίχημα.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και σε σχέση με τον οδικό τουρισμό και τις αφίξεις από τα βόρεια σύνορά μας. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Τουρισμού οι ροές αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά μετά και το κλείσιμο των σχολείων στις Βαλκανικές χώρες.

Το στοίχημα δείχνει να κερδίζεται έναντι των ανταγωνιστών και εκτός Ευρώπης, με τους Αμερικανούς να ψηφίζουν Ελλάδα σε σχέση με τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη . Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από τους χρήστες του αμερικανικού ιστότοπου Hopper. Βάσει αυτών, ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, όπου και η πανδημία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της.
Συνολικά δε, οι κρατήσεις στο Hopper προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Τέλος, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι τουριστικοί φορείς στηρίζουν τις ελπίδες τους και στον εσωτερικό τουρισμό, έναν παραδοσιακό μοχλό ανάπτυξης για την περίοδο που οι διεθνείς αφίξεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική κρίνεται και η αξιοποίηση από τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, το οποίο κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους της Αγροτικής Εστίας

Τουρισμός: Νέο σήμα ασφάλειας για να διευκολυνθεί η επανέναρξη της τουριστικής περιόδου

Μητσοτάκης: Ελπίζουμε να ξεπεράσει το 50% ο τουρισμός σε σύγκριση με το 2019

gazzetta
gazzetta reader insider insider