Οι βασικοί πυλώνες για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι βασικοί πυλώνες για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Αμφισημία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής τον κλάδο του τουρισμού, με τις προβλέψεις να περιλαμβάνουν «καλό» και «κακό» σενάριο και τα μηνύματα για το πώς θα κινηθεί η χρονιά να μην μπορούν ακόμα να αποκρυπτογραφηθούν.

Στις περισσότερες εκ των προβλέψεων αρμόδιων φορέων κι οργανισμών, το «καλό» σενάριο προβλέπει αυξημένο αριθμό κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες θα γίνουν την τελευταία στιγμή, ενώ το κακό προοικονομεί τον αργό εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού γεγονός που θα εντείνει τις ανασφάλειες για τα ταξίδια και θα κρατήσει τους περισσότερους ευρωπαίους, αν όχι σπίτι τους, τουλάχιστον στη χώρα τους.

Κάτι αντίστοιχο επισημαίνουν και οι πρόσφατες εκτιμήσεις των Βρυξελλών. Στην περίπτωσή τους, το καλό σενάριο βασίζει την αύξηση της κίνησης αφενός στα voucher από περσινά ταξίδια που αναβλήθηκαν για φέτος κι αφετέρου στις αυξημένες αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων οι οποίοι περιόρισαν κατά πολύ τα έξοδά τους εν μέσω πανδημίας.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν – σίγουρα την τελευταία στιγμή- θα αφορούν γειτονικές χώρες ή χώρες με οδική πρόσβαση, κάτι που για τις μεσογειακές χώρες με παράκτιες περιοχές – όπου οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν κυρίως το αεροπλάνο – θα σημάνει λιγότερους τουρίστες.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής σεζόν του 2021, θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην προώθηση της χώρας ως ασφαλούς προορισμού, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας ευέλικτης καμπάνιας του ΕΟΤ ανάλογη με την επιδημιολογική εικόνα των αγορών.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αναμένεται να βελτιωθούν απαλείφοντας τις όποιες δυσλειτουργίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά στα πρωτόκολλα μετακίνησης, τα οποία είτε θα ακολουθήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή είτε θα διασφαλιστούν από το κάθε κράτος ξεχωριστά με διακρατικές συμφωνίες. Ευκταίο σενάριο στην δεύτερη περίπτωση θα είναι η επίτευξη συμφωνιών ελεύθερης μετακίνησης – πράσινο διαβατήριο – με χώρες που είναι μπροστά στο ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού τους, ειδικά αν αποτελούν χώρες-τροφοδότες για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. Τέτοιες συμφωνίες άλλωστε θα μπορούσαν να διασφαλίσουν και την έναρξη της τουριστικής σεζόν από την Άνοιξη, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τουρισμό μόνο το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, τα πολύ δύσκολα φαίνεται να έχουν περάσει αφού ο εμβολιασμός προχωρά και το ενδιαφέρον των τουριστών για την χώρα μας παραμένει ζωντανό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο δύσκολες είναι οι προβλέψεις άλλο τόσο θα είναι και η χρονιά, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δοκιμάζουν όλη την προηγούμενη χρονιά τις αντοχές τους.

Να θυμίσουμε ότι ήδη ο τουριστικός κλάδος έχει βιώσει την χειρότερη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία του – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission- ΕΤC) στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τις «Τάσεις και τις Προοπτικές στον ευρωπαϊκό τουρισμό» την χαρακτήρισε «τρομακτική» - με τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη να καταγράφουν πτώση κατά 70% σε σύγκριση με το 2019.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στην περίπτωση της χώρας μας με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα να καταγράφει πτώση 77% και τις διεθνείς αφίξεις να συρρικνώνονται κατά 79%.

Σύμφωνα μάλιστα με την ETC, ακόμα και το καλό σενάριο για φέτος θα ανακτήσει μόνο μέρος της τουριστικής κίνησης του παρελθόντος και τα ταξίδια στην Ευρώπη δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 παρά μόνο το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider