Σε «αγώνα επιβίωσης» ο τουριστικός κλάδος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «αγώνα επιβίωσης» ο τουριστικός κλάδος
H πανδημία έχει στερήσει από τις επιχειρήσεις του κλάδου το 80% των εσόδων τους.

Σε έναν άνισο «αγώνα επιβίωσης» μετέχει ο τουριστικός κλάδος όσο διαρκεί η πανδημική κρίση, αφού τα υγειονομικά δεδομένα έχουν «στερήσει από τις επιχειρήσεις του κλάδου περίπου το 80% των εσόδων τους». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων είναι αναγκαία λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα.

«Ο Ελληνικός τουρισμός δίνει αγώνα επιβίωσης. Ουσιαστικά χάθηκε το 80% των εσόδων. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 είναι εντελώς χαμένα γι αυτό και θα χρειαστεί επέκταση των μέτρων μέχρι το Μάρτιο το 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ακόμα και στο καλό σενάριο η οποιαδήποτε ανάπτυξη δεν θα έρθει στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα δεδομένου ότι ο τουρισμός έχει μεγάλη διασύνδεση με την παραγωγή ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι η στήριξη θα είναι απαραίτητη για όλους του κλάδους και για την αγορά εργασίας όλο το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Η στρατηγική του ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν να κινηθούμε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση. Τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως εξήγησε «επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης».

Αναφερθείς στο πλέγμα μέτρων που είναι αναγκαία ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο θέμα του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι η μείωσή του είναι αναγκαία για όλο το τουριστικό πακέτο όταν όμως ανοίξει η αγορά. «Καθώς δεν υπάρχει θέμα τιμής για να ταξιδέψει κανείς δεν είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής» Όταν όμως αλλάξουν τα υγειονομικά δεδομένα και μαζί και η ψυχολογία των ταξιδιωτών τότε ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος, από όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές της χώρας μας που σήμερα έχουν καταρρεύσει. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία θα προσπαθήσουν με μειώσεις συντελεστών κτλ για να ανακάμψουν. Έτσι πέρα από την καλή φήμη που έχουμε ως προορισμός να δούμε και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της ρευστότητας χαρακτηρίζοντάς το ως «τεράστιο ζήτημα για τον τουρισμό». «Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα που καθυστερούν, όπως η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για τον τουρισμό γενικότερα, αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Άλλωστε όπως τόνισε το 2021 θα είναι σημείο καμπής και για το θέμα των χρεών των τουριστικών επιχειρήσεων. «Δεν έχουμε δει ακόμη να αλλάζουν χέρια ξενοδοχεία. Είναι προφανές όμως ότι θα υπάρξουν και επιχειρήσεις που δεν θα τα καταφέρουν και θα αλλάξουν χέρια, όπως έχουν δείξει και τα παραδείγματα άλλων χωρών. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη στο πλαίσιο της άτυπης συμμαχίας με τους αντίστοιχους Συνδέσμους Τουριστικών Επιχειρήσεων άλλων χωρών (Ιταλία, Γερμανία), οι συνάδελφοί μου είπαν ότι 280 ξενοδοχεία στη Ρώμη έχουν χρεοκοπήσει ενώ στη Γερμανία το 1/3 επιχειρήσεων με τουριστικό αντικείμενο θα πτωχεύσουν» εξήγησε. Στην περίπτωση της χώρας, «τα μικρά μεγέθη και η προστατευτική οικονομία ίσως βοηθήσουν την κατάσταση. Παρότι όμως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κύμα συγκέντρωσης, το 2021 θα είναι κρίσιμο γιατί αν δεν υπάρξει ανάκαμψη, θα υπάρχουν συνέπειες».

Για όλους αυτούς τους λόγους και με στόχο την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, ο κ. Ρέτσος χαρακτήρισε αναγκαία την χάραξης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινή για όλα τα κράτη μέλη, αρχής γενομένης από το 2021. «Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπαίνοντας πλέον στο 2021, δεν θα πρέπει η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης το επόμενο έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Ακόμα πιο δύσκολα θα έλεγα, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα» σημείωσε τονίζοντας ότι «ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να αναδείξει ότι είναι ένας προορισμός που ξέρει να διαχειρίζεται πρωτόκολλα κτλ. και ξέρει να λειτουργεί με ασφάλεια». Όσο για την πολυπόθητη ανάκαμψη ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά και παρέπεμψε στα όσα έχουν πει στελέχη της διεθνούς αεροπορικής αγοράς, όπου κυρίως βασίζεται ο εισερχόμενος στην Ελλάδα τουρισμός. «Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν πει ότι εάν μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά δε θα μπορούσαν παρά να ανακτήσουν το 60% της δυνατότητας που είχαν το 2019» σημείωσε δίνοντας μια εικόνα.

Τέλος σχετικά με τον χειμερινό τουρισμό ανέφερε ότι και εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού τα νέα μέτρα θα ανακόψουν την εσωτερική ζήτηση και πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, όπως έχει κάνει ήδη η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider