Ποιες πτήσεις και με ποιες προϋποθέσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες πτήσεις και με ποιες προϋποθέσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα
Τα υγειονομικά μέτρα και οι προορισμοί που ανοίγουν από 25/5/2020 έως 31/5/2020.

Από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν και πάλι οι πύλες της χώρας στους τουρίστες ξένων χωρών με την σταδιακή απελευθέρωση των απευθείας πτήσεων εξωτερικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχικά μόνο προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ενώ από την 1η Ιουλίου θα επανέλθουν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται από τις 18 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ήρθη ο περιορισμός μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη. Μάλιστα από τις 25 Μαΐου που θα αρθεί ο περιορισμός και προς τα υπόλοιπα νησιά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα δρομολόγια εσωτερικού ενώ η συχνότητά των πτήσεων εσωτερικού αναμένεται να ενταθεί μέσα στον Ιούνιο όπου προγραμματίζεται το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας - την 1η του μήνα - και των εποχικών καταλυμάτων - στις 15 Ιουνίου.

Όπως έχει ανακοινώσει η AEGEAN ήδη από τις 18 Μαΐου έχει ενισχύσει τα δρομολόγια προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ από σήμερα ενισχύει και τα δρομολόγια προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, από την Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, ενώ θα αυξήσει τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί

Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ο αριθμός των πτήσεων παραμένει εξαιρετικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Ενδεικτικά σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 108 σε σχέση με τις 640 που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα πέρυσι, μια μείωση δηλαδή που ξεπερνά το 83%.

Στο 99% έφτασε μάλιστα η μείωση στη συνολική επιβατική κίνηση το μήνα Απρίλιο, με τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού να φτάνουν τις 6.045 σε σχέση με το 1.380.543 επιβάτες που αφίχθησαν το 2019.

Την δραματική μείωση μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020. Σύμφωνα με αυτά ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5.45 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.4 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 63.738 (από τις οποίες 37.670 εσωτερικού και 26.068 εξωτερικού) σε σχέση με τις 99.164 πτήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρουσιάζοντας πτώση 35,7 %.

Οι πτήσεις για την τρέχουσα εβδομάδα (25/5/2020 έως 31/5/2020)

Σύμφωνα με την ΥΠΑ οι προγραμματισμένες πτήσεις για την τρέχουσα εβδομάδα οι οποίες αφορούν φυσικά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς είναι το μόνο ελληνικό αεροδρόμιο στο οποίο επιτρέπονται διεθνείς πτήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Στις 25-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 114 πτήσεις: 19 εξωτερικού και 95 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Ιταλία, Κατάρ, Βέλγιο, Κύπρος, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Γερμανία, Λίβανος
  • Στις 26-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 75 πτήσεις, 13 εξωτερικού και 62 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος, Αυστρία, Λίβανος
  • Στις 27-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 108 πτήσεις, 15 εξωτερικού και 93 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Κατάρ, Γερμανία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία
  • Στις 28-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 85 πτήσεις, 11 εξωτερικού και 74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
  • Στις 29-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 108 πτήσεις, 16 εξωτερικού και 92 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Κατάρ, Ελβετία, Κύπρος, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία
  • Στις 30-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 82 πτήσεις, 8 εξωτερικού και 74 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ
  • Στις 31-05-2020 θα πραγματοποιηθούν 86 πτήσεις, 4 εξωτερικού και 82 εσωτερικού. Οι χώρες προέλευσης είναι: Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία

Το πρόγραμμα βέβαια όπως διευκρινίζεται μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή καθώς τα προγράμματα των εταιρειών δεν είναι σταθερά αυτή την περίοδο εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης στη διεθνή αεροπορική αγορά. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα ακυρώθηκε πτήση από την Ιρλανδία προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς είχε πληρότητα μόλις 20% και κρίθηκε ασύμφορη από την εταιρεία.

ΝΟΤΑΜ για 7 χώρες

Επιπλέον να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις notam που βρίσκονται σε ισχύ έχει επεκταθεί έως και τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020 η αναστολή των πτήσεων από Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία ενώ μέχρι 14 Ιουνίου ισχύει η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59. Η απόφαση ελήφθη δεδομένων των στατιστικών από την υφιστάμενη διαδικασία (τεστ, καραντίνα) τα οποία δείχνουν μείωση, που τείνει προς εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι από τις 13 μέχρι τις 21 Μαΐου, έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Από τις 19 μέχρι τις 21 Μαΐου, προσγειώθηκαν τρεις πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους ήλθαν transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και φαινόμενα, αλλά ευτυχώς και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.

Εξαιρέσεις πτήσεων

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Οδηγίες για τις πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος

Παρά την άρση των περιορισμών μετακίνησης, κατά τις αερομεταφορές καθώς και κατά την παραμονή στο αεροδρόμιο θα ισχύουν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα με στόχο την αποφυγή διασποράς του Covid-19. Όπως διευκρινίζει το Ελ Βενιζέλος, ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από την Δευτέρα 25 Μαΐου, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ως εκ τούτου, στο εξής, όσοι θα ταξιδεύουν αεροπορικώς σε προορισμούς εσωτερικού ή εξωτερικού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
  • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης, όσο και κατά την πτήση.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC, τα οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).
  • Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη - προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρο) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners, θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
  • Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, θα είναι στη διάθεσή των επιβατών και θα παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση, ενώ θα επιβλέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
  • Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, ενημερώνει τους επιβάτες, τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων, όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
  • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι επιβάτες να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
  • Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Το αεροδρόμιο συνιστά στους επιβάτες να αφήνουν μια θέση κενή δίπλα από άλλους επιβάτες όταν κάθονται. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.
  • Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα, με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
  • Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα, και επιπρόσθετα κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς, όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Η διοίκηση του αεροδρομίου επισημαίνει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οδηγίες του ακολουθούνται πιστά. Επιπλέον, τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών.

Ιδιαίτερα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά την κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider