Δυναμική εκκίνηση πραγματοποίησε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η ελληνική startup σκηνή, με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει οι ελληνικές ή με ελληνικό dna νεοφυείς επιχειρήσεις να φτάνουν στα επίπεδα ολόκληρου του 2024 μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Marathon Venture Capital, οι ελληνικές ή ελληνικής καταγωγής startups συγκέντρωσαν συνολικά 1,398 εκατ. δολάρια το 2024, σημειώνοντας αύξηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το 2023.
Το 2025 μάλιστα παρουσιάζει ακόμα πιο αισιόδοξα σημάδια, ακολουθώντας την ανάκαμψη της παγκόσμιας startup σκηνής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon, μέχρι και σήμερα στις startup με ελληνικό dna έχουν πραγματοποιηθεί 36 γύροι χρηματοδότησης και 5 exits με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 1,326 εκατ. δολάρια.
Σε αυτό συνέβαλε η αύξηση των χρηματοδοτήσεων startups που βρίσκονται σε στάδιο growth. Για την ακρίβεια το πρώτο τετράμηνο χρηματοδοτήθηακν 21 startup σε στάδιο σποράς (seed stage) με 43 εκατ. δολάρια, 5 startup σε series A στάδιο με 140 εκατ. δολάρια και 10 νεοφυείς επιχειρήσεις σε στάδιο growth με 1,143 εκατ. δολάρια, όταν στο σύνολο του 2024 οι 25 επιχειρήσεις σε στάδιο growth έλαβαν 932 εκατ δολάρια.
Το γεγονός επισφραγίζει και ο μέσος όρος των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανά στάδιο, όπου στην περίπτωση των growth startup παρατηρείται αισθητά αυξημένος. Από 42,2 εκατ. δολάρια που ήταν ο μέσος όρος χρηματοδότησης το 2024 σε startup growth σταδίου έφτασε τα 142,9 εκατ. δολάρια, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 238,6%.
Η εικόνα βέβαια διαφοροποιείται εν μέρει αν ληφθούν υπόψη οι επιχειρήσεις με Έλληνα ιδρυτή που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και αυτές που δεν έχουν παρουσία στη χώρα. Ειδικότερα, οι startups με Έλληνα ιδρυτή αλλά χωρίς παρουσία στην Ελλάδα άντλησαν συνολικά 1,27 εκατ. δολ. σε 14 γύρους χρηματοδότησης ενώ πραγματοποιήθηκε και ένα exit. Αντίθετα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα συγκέντρωσαν μόλις 56 εκατ. δολ. σε 22 γύρους, καθώς οι περισσότερες ήταν seed stage σταδίου.
Για την ακρίβεια, από το σύνολο των χρηματοδοτηθέντων startups οι 16 ήταν σταδίου σποράς, ενώ 3 ήταν σε series A στάδιο (Prosperty, Astrat, Wealthyhood) και 3 σε στάδιο growth (European Dynamics, Wheels Car Rental System και Nodes & Links), όταν στις επιχειρήσεις με ελληνικό dna που δεν έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα οι χρηματοδοτήσεις σταδίου σποράς έφτασαν τις 5, οι Series A τις 2 και αυτές σε growth στάδιο τις 7.
Αυξημένα τα exits
Ωστόσο στις νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνα ιδρυτή που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σημειώθηκαν 4 exits, περισσότερα από όσα σημειώθηκαν συνολικά το 2024(3), όταν σε αυτές με δραστηριότητα εκτός Ελλάδας σημειώθηκε μόνο μια. Αυτά ήταν η Flexfin που εξαγοράστηκε από την Alpha Bank, η Transifex που πέρασε στην XTM International, η Cyberscope που εξαγοράστηκε από την TAC Security και η Expand Network από την Blockdaemon.
Η AI πρωταγωνιστεί στις χρηματοδοτήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη και παγκοσμίως. Με πρωταγωνίστρια την OpenAI που έλαβε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει καταγραφεί ποτέ, συγκεντρώνοντας 40 δισ. δολάρια σε έναν μόνο γύρο και ανεβάζοντας την αποτίμησή της στα 300 δισ., οι συνολικές επενδύσεις σε startups παγκοσμίως έφτασαν τα 113 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase.
Άλμα σημειώθηκε στις χρηματοδότησεις των startups που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο (late stage) οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 30% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και 150% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 81 δισ. δολάρια.
Οδηγός των κεφαλαίων που διατέθηκε ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, με τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτή να χρηματοδοτούνται με 59,6 δισ. δολάρια – ποσό που αντιστοιχεί στο 53% της παγκόσμιας χρηματοδότησης.