Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov
Τις επόμενες ψηφιακές καινοτομίες του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, στο διεθνές συνέδριο MWC2024 της Βαρκελώνης.

Παράδειγμα ψηφιοποίησης δημοσίου τομέα αποτέλεσε η Ελλάδα στην διεθνή τεχνολογική έκθεση MWC2024, που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστα Κυρανάκη, να φιλοξενείται στο περίπτερο της Deutsche Telecom για να παρουσιάσει στο διεθνές ακροατήριο με την βοήθεια της Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DT και του Γρηγόρη Χριστόπουλου, Chief Commercial Officer του Ομίλου ΟΤΕ τα μεγάλα ψηφιακά βήματα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία. Μιλώντας για την ψηφιακή Ελλάδα του 2024 μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο η χώρα θα αποκτήσει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα «αναλαμβάνει δράση» στις υποθέσεις του κτηματολογίου για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών.

«Θα αποκτήσουμε το επόμενο διάστημα ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα πραγματοποιεί τον νομικό έλεγχο των υποθέσεων του κτηματολογίου, με στόχο να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον χρόνο διεκπεραίωσης αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης. Επί της ουσίας, όπως εξήγησε στο περιθώριο της εκδήλωσης, η τεχνητή νοημοσύνη θα πραγματοποιεί τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων βάσει της κείμενης νομοθεσίας και θα καταλήγει στον επικεφαλής για τις τελικές εγκρίσεις, αντικαθιστώντας την χρονοβόρα διαδικασία που μέχρι σήμερα πραγματοποιείται από κάποιον υπάλληλο. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος εξέτασης της κάθε υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της διαδικασίας έχει ήδη απλουστευθεί και μερικώς ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα ο έλεγχος που απαιτούσε στο παρελθόν 3-4 ώρες να χρειάζεται σήμερα μόλις 15 λεπτά.

Προ των πυλών βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη και η επόμενη εκδοχή του mAIgov, του bot τεχνητής νοημοσύνης του Δημοσίου, η οποία θα περιλαμβάνει την μετατροπή του από chat bot σε action bot, δηλαδή σε ένα bot που δεν θα αναζητά μόνο την υπεύθυνη δήλωση που του λέει ο χρήστης αλλά θα την συμπληρώνει κιόλας. Η νέα εκδοχή θα λειτουργεί σε Login περιβάλλον, δηλαδή θα απαιτεί την δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και την σύνδεση σε αυτόν για να μπορέσει το bot να πραγματοποιήσει την εντολή του χρήστη και φυσικά θα ολοκληρώνεται αφότου ο χρήστης πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο και συναινέσει. Παρότι ο κ. Κυρανάκης δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την νέα εκδοχή του κυβερνητικού chatbot, όλα μαρτυρούν ότι δεν θα αργήσει αφού ήδη βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών.

Εξελίξεις αναμένονται και στην περίπτωση των smart cities, με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η όποια πρόοδος στον τομέα αυτό δεν θα μας εξισώσει με τις ασιατικές χώρες, καθώς η ευρωπαϊκή ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα επιβάλει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Με την αφορμή αυτή επεσήμανε ότι ήδη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση των Δήμων έχουν ενταχθεί 330 πόλεις, κάθεμια από τις οποίες θα αποκτήσει κάποια ψηφιακά εργαλεία. Αυτή την περίοδο δε, το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Αττικής για την πιθανότητα ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης στις κάμερες ασφαλείας και τα φανάρια ώστε να εντοπίζονται τυχόν παραβάσεις.

Τέλος το καλοκαίρι «ψηφιακή στροφή» θα κάνει και η ναυτιλία, κλάδος που αποτελεί σημαντικό πεδίο οικονομικής ανάπτυξης, καθώς θα προχωρήσει η ψηφιακή νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων. Το έργο θα παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση των Ποσειδωνίων και επί της ουσίας θα διευρύνει τις ώρες εξυπηρέτησης, αυξάνοντας το περιθώρια εξυπηρέτησης. Σε αυτό το πλαίσιο δε επεσήμανε ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η προγραμματική συμφωνία της ΚτΠ για το ΝΑΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Πού έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider