Ένας νέος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εγκαινιάζεται στην Πορτογαλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας νέος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εγκαινιάζεται στην Πορτογαλία
Ο «Δευκαλίων» είναι εγκατεστημένος στην πανεπιστημιούπολη του Αζουρέμ, στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας.

Τον «Δευκαλίωνα», τον τελευταίο υπερυπολογιστή της κοινής επιχείρησης EuroHPC, εγκαινιάζουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU) ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός κ. Αντόνιο Κόστα και το Πορτογαλικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Ο «Δευκαλίων» είναι εγκατεστημένος στην πανεπιστημιούπολη του Αζουρέμ, στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας.

O νέος, παγκόσμιας κλάσης υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης σε τομείς όπως οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, οι μετεωρολογικές προβλέψεις και η έρευνα της θάλασσας και των ωκεανών. Θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών για την ανακάλυψη φαρμάκων, τον σχεδιασμό νέων υλικών, τη νευροεπιστήμη, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα ενεργειακών συστημάτων κ.ά.

Ο «Δευκαλίων», ο έβδομος υπερυπολογιστής της κοινής επιχείρησης EuroHPC που εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο ισχυρότερος και ο πλέον προηγμένος υπολογιστικός πόρος που διαθέτει σήμερα η Πορτογαλία. Αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ, και έχει κορυφαίες επιδόσεις 10 Petaflops (δηλ. 10 τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο). Επιπλέον, διαθέτει μια μοναδική στην Ευρώπη αρχιτεκτονική , παρέχοντας στους Ευρωπαίους χρήστες πρόσβαση σε έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που θα συμπληρώσει και θα εμπλουτίσει τις ποικιλόμορφες υπολογιστικές αρχιτεκτονικές που διαθέτουν τα συστήματα της EuroHPC.

Ο «Δευκαλίων» έρχεται να προστεθεί στους υπάρχοντες υπερυπολογιστές της κοινής επιχείρησης EuroHPC που είναι ήδη σε λειτουργία: τον Discoverer στη Βουλγαρία, τον MeluXina στο Λουξεμβούργο, τον Vega στη Σλοβενία, τον υπερυπολογιστή Karolina στην Τσεχία, τον LEONARDO στην Ιταλία και τον LUMI στη Φινλανδία. Λίγο καιρό μετά τα εγκαίνια του «Δευκαλίωνα» το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του τρίτου ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή προεξακλίμακας MareNostrum5 5 στην Ισπανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν ορίζει 6 gatekeepers για τις ψηφιακές αγορές

Κομισιόν: Πρόταση για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider