DeepMind: To A.I. εργαστήριο της Alphabet για πρώτη φορά κερδοφόρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DeepMind: To A.I. εργαστήριο της Alphabet για πρώτη φορά κερδοφόρο
Artificial Intelligence
Η ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 43,8 εκ. λιρών το 2020, μετά από ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Η DeepMind, ένα από τα κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, ήταν κερδοφόρο για πρώτη φορά, σύμφωνα με καταχώριση στο μητρώο εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 43,8 εκ. λιρών το 2020, μετά από ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ανέφερε απώλεια 649 εκ. δολαρίων το 2019, για παράδειγμα.

Ο κύκλος εργασιών της DeepMind υπερτριπλασιάστηκε από μόλις 265,5 εκ. λίρες το 2019 σε 826,2 εκ. λίρες το 2020, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα. Η DeepMind, η οποία ανήκει στη μητρική της Google Alphabet, δεν παρείχε συγκεκριμένη ερμηνεία για την αύξηση των εσόδων.

Η DeepMind δεν πουλά προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές και δεν έχει ανακοινώσει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες εκτός της «ομπρέλας» της Alphabet. Πουλάει, ωστόσο, λογισμικό και υπηρεσίες σε εταιρείες της Alphabet, συμπεριλαμβανομένων της Google, του YouTube και της X, που είναι το διαστημικό τμήμα.

Εκπρόσωπος της DeepMind είπε στο CNBC ότι η εταιρεία «τροφοδοτεί προϊόντα και υποδομές που εμπλουτίζουν τη ζωή δισεκατομμυρίων μέσω των πολλών συνεργασιών που έχουμε δουλέψει στην Alphabet όλα αυτά τα χρόνια».

Ένα άτομο στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, με γνώση της DeepMind, είπε στο CNBC ότι η αύξηση των εσόδων θα μπορούσε να είναι «δημιουργική λογιστική», ενώ η εταιρεία δεν σχολίασε τον ισχυρισμό.

«Δεν νομίζω ότι η DeepMind έχει πολλές ή οποιεσδήποτε ροές εσόδων», είπε η πηγή του CNBC. «Έτσι όλα αυτά τα έσοδα βασίζονται στο ποσό που πληρώνει η Alphabet για εσωτερικές υπηρεσίες και αυτό μπορεί να είναι εντελώς αυθαίρετο».

Αλλού, τα έξοδα προσωπικού και άλλα σχετικά έξοδα αυξήθηκαν ελαφρώς από 467 εκατομμύρια σε 473 εκατομμύρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φρενίτιδα προσλήψεων της DeepMind μπορεί να έχει λήξει.

Η DeepMind απασχολεί μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι μπορούν να έχουν ετήσιους μισθούς άνω του 1 εκ. δολαρίων.

Αυτοί οι κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι συχνά έχουν διδακτορικό από Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Στάνφορντ ή ΜΙΤ, μπορούν να πάρουν μεγάλα «πακέτα» επειδή είναι επίσης περιζήτητοι από εταιρείες Big Tech όπως το Facebook, η Apple, η Amazon και η Microsoft.

Η DeepMind δεν διευκρίνισε πόσα άτομα πρόσθεσε στην ομάδα της το 2020, αλλά είπε ότι τώρα απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα. Πέρυσι είπε επίσης ότι είχε περίπου 1.000 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider