Data center hub γίνεται η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι νέες επενδύσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Data center hub γίνεται η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι νέες επενδύσεις
Αλυσιδωτές εξελίξεις έφερε η επένδυση της Microsoft αλλά και η εξαγορά της Lamda Hellix από την DigitalRealty. Νέες επενδύσεις σε Data Center και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Αλυσιδωτές φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις που έφερε στην εγχώρια αγορά data center η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα αλλά και η εξαγορά της Lamda Hellix από την DigitalRealty. Οι εξελίξεις μάλιστα, δεν αυξάνουν μόνο τις προοπτικές της χώρας αλλά την τοποθετούν στρατηγικά στο περιφερειακό στερέωμα σε αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο.

Τα Data Center που έρχονται

Τα πιο πρόσφατα νέα στον συγκεκριμένο χώρο ήρθαν μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε μέσω της Cloudrock. Μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2019 από έμπειρα στελέχη της αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών, με στόχο να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στο χώρο των κέντρων δεδομένων (data centers) με την βοήθεια καινοτόμων και «έξυπνων» εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

H Cloudrock η οποία έχει επενδύσει ήδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο ιδιόκτητο data center της, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, ανέφερε ότι σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2,5-3 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Με αυτές θα εντάξει το virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά θα επεκτείνει και περαιτέρω τις υποδομές και τις υπηρεσίες.

Μια ακόμα δραστήρια εταιρεία είναι και η ελληνική Lancom, εταιρεία με 12ετή παρουσία, πάροχος και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σύνδεση στο Internet με μεγάλες ταχύτητες) σε πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες, η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά και την δημιουργία τρίτου υπό την ονομασία Balkan Gate I.

Το νέο Data Center που οικοδομείται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες στις αρχές του 2022 και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα.

Στόχος, όπως έχει αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Νώλης, είναι να καταστεί προορισμός για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Data Center, και να περιορίσει το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος του content των ελληνικών επιχειρήσεων να φιλοξενείται στο εξωτερικό.

Ωστόσο θα μπορούσε να επεκτείνει την προσφορά των λύσεών του και προς άλλες βαλκανικές χώρες, δεδομένου ότι τα Regional Data Centers προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως η μικρότερη απόκριση (latency) στις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα (5G, Internet of Things, Edge Computing, Cloud Gaming, κ.α).

Την ίδια στιγμή προχωρά και η επένδυση της Microsoft – το ύψος της οποίας εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ με τη προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. Η εταιρεία που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία επιλογής τοποθεσίας θα κατασκευάσει τρία data centers στην Ελλάδα τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια.

Νέα σε multitenant datacenters αναμένονται το επόμενο διάστημα και από την Lamda Hellix, A Digital Realty Company, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Απόστολο Κάκκο. Στόχος της Lamda Hellix «είναι η ανάπτυξη νέων κτηριακών υποδομών που θα επιτρέπουν τη διασύνδεση των πελατών μεταξύ τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, παρέχοντας υπηρεσίες κεντρικής και απλοποιημένης διαχείρισης όλων των κέντρων (multi-tenant neutral data centers). «Όπως τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που είναι σε θέση να εξυπηρετούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, είτε τοπικών είτε περιφερειακών είτε παγκόσμιων, έτσι και εμείς δημιουργούμε ένα ευρύ οικοσύστημα (communities of interests) επιχειρήσεων, cloud, content και telecom providers που θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα εύκολα, γρήγορα, με αξιοπιστία και ασφάλεια δημιουργώντας Data gravity στην Ελλάδα» είχε αναφέρει πρόσφατα στο φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα δε με τον κ. Κάκκο ο προγραμματισμός της εταιρείας που ηγείται, αφορά επενδύσεις που το αποτύπωμά τους σε επίπεδο δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. «Για κάθε 1 ευρώ μοχλεύονται περισσότερα από 8 ευρώ για τη συνολική οικονομία, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος για το ΑΕΠ, σε επίπεδο δεκαετίας, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τους παραπάνω κέντρα δεδομένων λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και άλλες εταιρείες όπως ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δείχνει να υπολείπεται σε αριθμό data centers εν συγκρίσει με τις γειτονικές χώρες - σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Cloudscense, στη χώρα μας υπάρχουν λιγότερα από 15 data centers όταν το αντίστοιχο νούμερο στη Βουλγαρία είναι 23. Το σκηνικό όμως δείχνει να αλλάζει άρδην.

Η Ελλάδα η νέα Μασσαλία

Η προαναφερθείσα δυναμική ενισχύεται περαιτέρω κι από τις επενδύσεις που προγραμματίζονται σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για την διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο, χάρη και στην δυνατότητα χρηματοδότησης τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο, από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών. Παρότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, αφού στόχος είναι αρχικά η διερεύνηση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα, σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των υπαρχόντων συστημάτων, επιτρέποντας και τη διακυβερνητική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτό της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Την κατασκευή υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος υπό την ονομασία ΙONIAN που θα συνδέει την Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα ανακοίνωσε και η ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, IslaLink, η οποία ανήκει στη Fiera Infrastructure σε συνεργασία με την Elettra, θυγατρική της Orange.Σύμφωνα με την ανακοίνωση η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Τέλος, την έναρξη της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο το οποίο θα διασυνδέει 11 ελληνικά νησιά ξεκινά και η Vodafone Ελλάδος. Το έργο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση ολοκλήρωσης των γεωτεχνικών μελετών και υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε 1 χρόνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια το πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενο Interconnection Hub της Ευρώπης, με 15 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και capacity 320 Tbps, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 21 έως το 2024 αγγίζοντας capacity έως και 750 Tbps είναι η Μασσαλία.

Τα υποθαλάσσια καλώδια που καταλήγουν απευθείας στη Μασσαλία συνδέουν 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους , σε 43 χώρες - με ένα σωρευτικό ΑΕΠ που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια, καταφέρνοντας έτσι να μετατρέψουν την Γαλλική πόλη σε κορυφαία ψηφιακή πύλη μεταξύ της Ευρώπης και των περιοχών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Αντίστοιχο ρόλο θα μπορούσε να διεκδικήσει και η χώρα μας αφού η γεωπολιτική της θέση αλλά και οι επικείμενες επενδύσεις για επέκταση των 7 υπαρχουσών γραμμών υποθαλάσσιων καλωδιακών διασυνδέσεων, που δρομολογούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορούν να την καταστήσουν σημαντικό κόμβο διασύνδεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider