Κερδίζει έδαφος η συνδρομητική τηλεόραση χωρίς δορυφορικό πιάτο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζει έδαφος η συνδρομητική τηλεόραση χωρίς δορυφορικό πιάτο
Αυξάνουν τους συνδρομητές τους οι Over The Top πλατφόρμες των εγχώριων παρόχων την ώρα που η μάχη για το περιεχόμενο φουντώνει.

Την αλλαγή σελίδας που έχει ήδη ξεκινήσει διεθνώς ακολουθεί και η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, με τις υπηρεσίες με πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρονται χωρίς δορυφορικό πιάτο και χωρίς διαδικασίες εγκατάστασης να κερδίζουν έδαφος και στους καταναλωτές.

240.000 συνδρομητές παρακολουθούν Cosmote TV χωρίς δορυφορικό πιάτο

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Cosmote TV λάνσαρε την Over the Top(OTT) πλατφόρμα της και ήδη 240.000 νοικοκυριά παρακολουθούν το περιεχόμενο του Cosmote TV μέσα από αυτή.

Η streaming υπηρεσία μάλιστα, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω Android TV αποκωδικοποιητές, Smart TVs, υπολογιστές και φορητές συσκευές ετοιμάζεται να εμπλουτιστεί και με νέα χαρακτηριστικά μετά και την αναβάθμιση του Android TV αποκωδικοποιητή.

Η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια την σχεδιάσή της, εμπλουτίζει την πλατφόρμα με φωνητική αναζήτηση περιεχομένου ενώ αναβαθμίζει και την μηχανή αναζήτησης για μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση.

Παράλληλα επεκτείνει την δυνατότητα προβολής σε τηλεόραση από φορητή συσκευή (casting), και σε iPhone & iPad – μέχρι στιγμής διατίθεται Android tablets & smartphones.

Η νέα Cosmote TV επιτρέπει την ταυτόχρονη θέαση σε 2 οθόνες για όλο το περιεχόμενο πλην του αθλητικού, που είναι διαθέσιμο σε μία οθόνη και υποστηρίζει έως 5 ξεχωριστά προφίλ για κάθε χρήστη, ενώ υπάρχει και ειδικό kids menu με υπηρεσία γονικού ελέγχου.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις κινήσεις που κάνει η Cosmote TV για την ενίσχυση του περιεχομένου της. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία επενδύει σε σειρές μυθοπλασίας ετοιμάζοντας μετά τον 2ο κύκλο της σειράς «Έτερος Εγώ» την νέα παραγωγή «42 βαθμοί κελσίου». Τα γυρίσματα της νέας σειράς ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι στην Κέρκυρα και η προβολή της αναμένεται για φέτος την άνοιξη. Συμπληρωματικά με την μυθοπλασία, η Cosmote TV στρέφεται και στα ντοκιμαντέρ, μετά και την επιτυχία του «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων» το οποία γυρίστηκε σε συνεργασία με το National Geographic και προβλήθηκε το φθινόπωρο του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει και 20 νέες παραγωγές και στο Cosmote History, 11 εκ των οποίων αφορούν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Όσον αφορά στο αθλητικό περιεχόμενο η Cosmote TV έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα προβολής του UEFA Champions League, όπως και των UEFA Europa League και UEFA Europa Conference ενώ επίκειται και η μάχη για τα δικαιώματα του Αγγλικού Πρωταθλήματος.

Σχέδια για την συνδρομητική έχει η νέα διοίκηση της Forthnet

Παρότι μέχρι σήμερα το βάρος έχει πέσει στις διοικητικές και μετοχικές αλλαγές, την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης κατόπιν ζήτησης (on demand) της Nova έχει ανακοινώσει και η Forthnet.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο προωθείται η ενδυνάμωση της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών περιεχομένου σε άλλα μέσα (π.χ. Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μια αντίστοιχη Over The Top πλατφόρμα από πλευράς της Nova δεν θα αργήσει αν έρθει.

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει με την πλατφόρμα Novaflix, η οποία παρέχει πρόσβαση σε ταινίες, σειρές και στα τέσσερα κανάλια Novacinema και Novalife, καθώς και στα Fox και Fox Life.

«Στόχος μας είναι μέσω της United Group -του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποκτήσαμε το 2019- να επενδύσουμε σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο για να βελτιώσουμε το προϊόν της Forthnet στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, προκειμένου να αυξήσει, έτσι, τους συνδρομητές της Nοva» έχει προαναγγείλει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της Forthnet Νίκος Σταθόπουλος. Καθώς η εταιρεία δεν έχει ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της για τα μελλοντικά σχέδιά της, μένει να φανεί αν θα επιλέξει να επιστρέψει και στις τοπικές παραγωγές ή συμπαραγωγές ψυχαγωγικού περιεχομένου, έναν τομέα στον οποίο μετρά χρόνια εμπειρίας και πολλές διακρίσεις, συμμετέχοντας τόσο στην παραγωγή μεγάλων εμπορικών επιτυχιών, όπως το «Safe Sex» αλλά και βραβευμένων ταινιών όπως ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες δηλώσεις του νυν επικεφαλής της Forthnet, κ. Νίκο Σταθόπουλο, ένας από τους στόχους αφορά στην βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος, τόσο του ψυχαγωγικού όσο και του αθλητικού. Να θυμίσουμε ότι η Nova πέρα από το Ελληνικό πρωτάθλημα, έχει διασφαλίσει το Γερμανικό, το Ιταλικό, το Γαλλικό και το Ισπανικό.

Υπηρεσία Over The Top έχει λανσάρει και η Vodafone TV, η οποία αποτελεί το επίσημο «σπίτι» της HBO στην Ελλάδα και πρόσφατα ενσωμάτωσε στην πλατφόρμα της και το Netflix, με ανεξάρτητη φυσικά συνδρομή. Εν μέσω πανδημίας η εταιρεία απελευθέρωσε την συνδρομητική υπηρεσία τηλεοπτικού περιεχομένου Vodafone TV και πλέον όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μέσω smartphone, tablet και προσεχώς SmartTV από τη ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.vodafone.gr/tv.

Συνδρομητική χωρίς τηλεοπτικό πιάτο με έναν μικρό αποκωδικοποιητή είχε λανσάρει ήδη από την άνοιξη του 2018 και η Wind Vision η πρώτη ελληνική pay tv που συνεργάστηκε με το Netflix προσφέροντας μάλιστα και δυνατότητα πληρωμής της διεθνούς πλατφόρμας μέσα από τον λογαριασμό της. Ο χειρισμός της Wind Vision γίνεται και μέσω κινητού τηλεφώνου με την εφαρμογή να είναι διαθέσιμη για Android και iOS.

Η πίτα της συνδρομητικής τηλεόρασης

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης αριθμεί σήμερα σχεδόν 1,1 εκατ. συνδρομητές χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό, όσοι Έλληνες διατηρούν λογαριασμό σε διεθνείς πλατφόρμες όπως Netflix, Amazon Prime, Apple TV+ κ.ά.

Εξ αυτών οι 575.000 χιλιάδες περίπου είναι συνδρομητές της Cosmote TV, ενώ περί τους 456.500 είναι οι συνδρομητές της Nova, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Ακολουθεί η Vodafone, oι συνδρομητές της οποίας φτάνουν τις 150.000 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και τέλος η Wind Vision με 72.000 περίπου συνδρομητές.

Όσον αφορά τους διεθνείς παίκτες, την πρωτοκαθεδρία των συνδρομών έχει το Netflix, οι συνδρομητές του οποίου σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ξεπερνούν τις 400.000. Το μερίδιο των λοιπών παρόχων παραμένει άγνωστο. Στην περίπτωση της Apple TV+ θα μπορούσε να είναι υψηλό - όχι φυσικά στα επίπεδα των προαναφερθέντων - δεδομένου ότι η εταιρεία προσέφερε όλη την προηγούμενη χρονιά δωρεάν ετήσια συνδρομή με κάθε αγορά ενός iPhone, iMac κ.ά. Το ερώτημα όμως είναι πόσους από τους συνδρομητές αυτούς θα καταφέρει να διατηρήσει μόλις ολοκληρωθεί η δωρεάν δοκιμαστική περίοδος. Όσο για την Amazon Prime, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διείσδυσή της στην ελληνική αγορά παραμένει μικρή εξαιτίας της απουσίας ελληνικών υπότιτλων και ελληνικού μενού.

Το σίγουρο είναι, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, ότι πολλά είναι τα νοικοκυριά εκείνα που επιλέγουν περισσότερες από μια συνδρομές κάτι που ωθεί τους παρόχους να επενδύσουν περαιτέρω στο περιεχόμενο και να υιοθετήσουν ακόμα περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider