Επιμένει η ανεργία σε νέους, γυναίκες και μη πτυχιούχους - Υγεία, κατασκευές και μεταφορές οι κλάδοι που προσλαμβάνουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η ανεργία σε νέους, γυναίκες και μη πτυχιούχους - Υγεία, κατασκευές και μεταφορές οι κλάδοι που προσλαμβάνουν
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα, καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας (15-29 ετών) καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

«Φρέναρε» το 2023 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης συγκριτικά με το 2022, στοιχείο που αντανακλά τη συρρίκνωση του ρυθμού ανόδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την απότομη ανάκαμψη τη διετία 2021-2022, ύστερα από την έξαρση της πανδημίας.

Την ίδια περίοδο το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 11,3% από 12,6%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε μελέτη της Eurobank για την αγορά εργασίας, διαπιστώνεται πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας παραμένουν αμετάβλητα, καθώς αυτή πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, τα άτομα νεαρής ηλικίας (15-29 ετών) καθώς και τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας, αν και βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το 2014, παραμένει το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά παρουσιάζει την ισχυρότερη μείωση.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη εντοπίζεται στην Ισπανία όπου την ίδια περίοδο κατήλθε στο 12,2% από 13,0% το 9μηνο του 2022, ενώ το χαμηλότερο στη Μάλτα όπου περιορίστηκε στο 2,6% από 2,9%.

«Αδύναμος κρίκος» νέοι και γυναίκες

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν διαχρονικά ο «πιο αδύναμος κρίκος» στην αγορά εργασίας, καθώς στο 9μηνο του 2023 το ποσοστό ανεργίας σε εκείνες ανήλθε στο 14,8%, ενώ στους άνδρες στο 8,4%. Στην Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή στο 6,9% στις γυναίκες και στο 6,2% στους άνδρες.

Παράλληλα, σε σχέση με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση την ηλικία, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών (34,5%). Από την άλλη πλευρά το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζουν τα άτομα άνω των 65 ετών (7,4%) καθώς και τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών (7,7%).

Οι τάσεις στην εξέλιξη της ανεργίας ως προς το φύλο και την ηλικία καθιστούν σημαντική την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας, ώστε μεσοπρόθεσμα να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τη μείωση του πληθυσμού. Έτσι θα είναι εφικτό για μία περίοδο ετών, όχι μεγάλη σε διάρκεια, ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας στην Ελλάδα να έχει θετική συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης, αφού υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στον πληθυσμό.

Ο «γολγοθάς» των ατόμων χαμηλών προσόντων

Σε σχέση με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, διαχρονικά μειώνεται καθώς το επίπεδο εκπαίδευσης βελτιώνεται. Τα άτομα που παρακολούθησαν μερικές τάξεις του Δημοτικού ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο παρουσιάζουν και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,1%).

Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο, όπου περιορίστηκε στο 4,9%, ενώ έπονται με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα άτομα με πτυχίο ανώτατων σχολών (8,7%). Τέλος, στους πτυχιούχους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 12,0% το 9μηνο του 2023.

Τόσο το ποσοστό όσο και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων παρουσίασαν μείωση. Το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 57,6% το 9μηνο 2023 (από 61,4% το 2022), ενώ ο αριθμός τους υποχώρησε στους 306,6 χιλ..

Οι κλάδοι -πρωταθλητές

Σε επίπεδο κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, σε 12 σημειώθηκε άνοδος της απασχόλησης και σε 9 πτώση της το 2023. «Πρωταθλητές» στις προσλήψεις αναδείχθηκαν οι κλάδοι:

  • Εκπαίδευσης
  • Δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας
  • Γεωργίας-Δασοκομίας-Αλιείας
  • Μεταφοράς-Αποθήκευσης και Κατασκευών
  • Δημόσιας διοίκησης και άμυνας
  • Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο
  • Τέχνες-Διασκέδαση-Ψυχαγωγία.

Τέλος, στον κλάδο Δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης η απασχόληση ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,8 χιλ. απασχολούμενους ή 0,2%.

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο του 2023, δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 116,7 χιλ. θέσεις εργασίας (3.214,2 χιλ. προσλήψεις και 3.097,6 χιλ. αποχωρήσεις) και αυξημένο κατά 60,1% συγκριτικά με το θετικό ισοζύγιο του 2022 (+72,9 χιλ. θέσεις εργασίας, με 2.911,3 χιλ. προσλήψεις και 2.838,5 χιλ. αποχωρήσεις).

Η άνοδος του ισοζυγίου αφορούσε κυρίως τις γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 15-24 και 30-44 ετών και τις περιφέρειες της χώρας εντός των οποίων βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και προσλήψεις ανέργων στο Σχέδιο Δράσης του υπ. Εργασίας για το 2024

ΕΤΕ: Οι δύο κλάδοι του επιχειρείν με τη μεγαλύτερη δυναμική

ΣΕΒΕ: Ποιοι κλάδοι των εξαγωγών ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν στο οκτάμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider