ΕΦΚΑ: Στη δημοσιότητα όσοι έχουν υπέρογκες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές - Ποιοι εξαιρούνται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Στη δημοσιότητα όσοι έχουν υπέρογκες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές - Ποιοι εξαιρούνται
Οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν περιθώριο έως τις 22 Ιουνίου  να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς ασφαλιστικές τους υποθέσεις

Στη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών προχωράει ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο του Φορέα, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνει ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, περιλαμβάνονται εκτός από τη βασική οφειλή και τα συνεισπραττόμενα προς e-ΕΦΚΑ ποσά (οι τόκοι, τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και οι λοιπές επιβαρύνσεις).

Οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν περιθώριο έως τις 22 Ιουνίου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς ασφαλιστικές τους υποθέσεις προκειμένου να γλυτώσουν τη διαδικασία δημοσιοποίησης (εφόσον εμπίπτουν στις εν λόγω προϋποθέσεις).

Οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί επικαιροποιούνται ανά έτος μέχρι τις 30 Ιουνίου, μετά από νέα άντληση στοιχείων και αντικαθιστούν τις ήδη αναρτημένες καταστάσεις.

Οδηγίες προς του υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

Οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, οι οποίες επηρεάζουν το ύψος των οφειλών, σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών, ενώ δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

- Έλεγχος και Επικαιροποίηση του Μητρώου Εργοδοτών e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ορθή καταχώρηση της νομικής μορφής για Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ., λόγω της εξαίρεσής τους από τη δημοσιοποίηση.

- Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, Διοικητικών Δικαστηρίων κ.λ.π., οι οποίες επιφέρουν μείωση της βεβαιωμένης οφειλής.

- Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων διαγραφής, εξαίρεσης, κλπ με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή στο Κ.Ε.Α.Ο. των σχετικών τροποποιητικών πράξεων.

- Καταχωρήσεις στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών αναστολής είσπραξης βάσει:

  • δικαστικών πράξεων/αποφάσεων,
  • αιτήσεων θεραπείας επί υποβληθεισών καταγγελιών-δηλώσεων απασχόλησης.

- Καταχώρηση στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δυνάμει της οποίας χορηγείται εκ του νόμου αναστολή είσπραξης.

- Έλεγχος παραγραφής χρηματικών απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α., κατ' εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.

- Διενέργεια συμψηφισμών (μέσω διενέργειας ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων ή της έκδοσης Αποφάσεων Συμψηφισμού Α.Π.ΣΥ.Μ.).

- Διεκπεραίωση εκκρεμών σημειωμάτων σχετικών με την έκδοση Αποφάσεων Ακύρωσης Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.) ή Ακύρωσης Μετατροπής Ασφάλισης (ΑΚ.ΜΕΤ.) και κατ' επέκταση μείωσης της οφειλής (επίδοση-οριστικοποίηση- συμψηφισμός).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλή παρέμβαση στους μισθούς ζητούν οι εργοδότες - Αύξηση κατώτατων αποδοχών και μείωση εισφορών

«Φθηνές» εισφορές επέλεξαν οι μη μισθωτοί για το 2022 - Τι συνεπάγεται για τις μελλοντικές τους συντάξεις

Ανακοπή κατά ατομικής ειδοποίησης ΚΕΑΟ παραγραφή οφειλών από παλιές ασφαλιστικές εισφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider