Πάγιες δαπάνες: Με «κουπόνια» η πληρωμή φόρων και εισφορών και το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάγιες δαπάνες: Με «κουπόνια» η πληρωμή φόρων και εισφορών και το 2022
Στο τραπέζι η τρίμηνη επέκταση του προγράμματος για επιχειρήσεις που δεν θα εξαργυρώσουν ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιταγής έως το τέλος του έτους.

Τα «κουπόνια» των παγίων δαπανών για να εξοφλήσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους πρώτους μήνες του 2022, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι εξετάζεται «εάν πρέπει να επεκταθεί για λίγο το 2022» με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρίμηνη παράταση του προγράμματος, έως το Μάρτιο του 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν συμψηφιστεί φόροι και εισφορές περίπου 250 εκατ. ευρώ για τις 31.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για το τελευταίο δίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα συμψηφιστούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τα 450 εκατ. ευρώ του προγράμματος των παγίων δαπανών θα μείνουν αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν θα προλάβει να εξαργυρώσει ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιταγής. Το ποσό αυτό εξετάζεται να διατεθεί για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο της εστίασης. Θα πρέπει όμως πρώτα να ανάψει το πράσινο φως η Κομισιόν με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο να «περάσει» η παράταση είναι μεγάλο λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στις επιχειρήσεις η υγειονομική κρίση και τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) ότι εξαιτίας του επιμερισμού των ποσών ανάμεσα στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που «κλειδώνει» με την αρχική υποβολή αίτησης, χρήματα που έχουν εγκριθεί μένουν ουσιαστικά αχρησιμοποίητα, λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών (π.χ. ποσά που έχουν επιμεριστεί για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, πάνε «χαμένα», ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για τις φορολογικές οφειλές το δικαίωμα έκπτωσης εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝΦΙΑ

γ) από ΦΠΑ

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Στη λίστα των επιχειρήσεων που καλύπτονται από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών περιλαμβάνονται 10.356 επιχειρήσεις εστίασης , 4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider