3+1 επιλογές για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
3+1 επιλογές για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία
Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν παλιά χρέη σε έως και 120 δόσεις, σε πόσεις δόσεις εξοφλούνται οι «φρέσκες» οφειλές και πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα χρέη της πανδημίας.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να αγγίζουν συνολικά τα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 να φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητούν σωσίβιο στις ρυθμίσεις και τις δόσεις για να μην πνιγούν στα χρέη. Στα «τεφτέρια» της Εφορίας βρίσκονται σήμερα σχεδόν 3,5 εκατ. φορολογούμενοι με εννιά στους δέκα να χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Για τις παλαιές οφειλές, που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019, ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και 120 δόσεις, οι οποίες επανεργοποιήθηκαν από χθες για τους πληττόμενους οφειλέτες που είχαν ήδη ενταχθεί σ' αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως 3 χρόνια άτοκα ή σε έως 6 χρόνια με επιτόκιο 2,5%, ενώ οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 έντοκες δόσεις.

Οι 4 επιλογές

Η βεντάλια των ρυθμίσεων που έχει ανοίξει για τους οφειλέτες περιλαμβάνει:

1. Εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις: Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από οφειλέτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Προσοχή όμως γιατί στην συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορεί να ενταχθεί ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά ούτε και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να αναρτηθούν αύριο Τετάρτη στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο “myAADE”. Η ρύθμιση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία, μισθωτούς που η σύμβασή τους ανεστάλη οποτεδήποτε μεταξύ 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν μετά από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι εγράφησαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει ορισθεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%. Η ρύθμιση χάνεται εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.

2. Εξόφληση «φρέσκων» οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις: Όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς. Οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, με πάγια ρύθμιση:

- Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ

- Οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ ενώ όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

3. Εξόφληση παλαιών οφειλών με επανένταξη στην πάγια ρύθμιση: Οι φορολογούμενοι που είχαν εντάξει οφειλές τους σε προηγούμενες πάγιες ρυθμίσεις που ήταν ενεργές (δεν είχαν χαθεί) την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους και δεν τους επιτρεπόταν να ρυθμίσουν εκ νέου τις οφειλές τους με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 μηνιαίων δόσεων θα αποκτήσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2021 τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.

4. Εξόφληση παλαιών οφειλών με επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα επανένταξης έχουν όσοι δεν κατάφεραν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider