Τι αλλάζει στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας για τους διανομείς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας για τους διανομείς
Οι εργαζόμενοι στη διανομή, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι απροστάτευτοι από πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της εργασίας των διανομέων (delivery) προβλέπει σχετική διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ ο βασικός μισθός όσων δουλεύουν σε επιχειρήσεις εστίασης καθορίζεται στα 674,24 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στη διανομή, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και είναι απροστάτευτοι από πρακτικές καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αλλά και όσον αφορά θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγιεινής τους.

Στο εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις και για τους απασχολούμενους στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Θεσμοθετούνται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολουμένων» (freelancers).
  • Αναγνωρίζονται στους αυτοαπασχολουμένους αντίστοιχα συνδικαλιστικά δικαιώματα (σωματεία, απεργία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας) όπως και στους εργαζομένους.
  • Ορίζεται ότι οι πλατφόρμες έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας έναντι των αυτοαπασχολουμένων με εκείνες που θα είχαν, αν ήταν εργοδότες τους και αυτοί εργαζόμενοί τους.

Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.

Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι: ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους, να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει, να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.

Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Ο μισθός

Στο μεταξύ στην διετή κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε από εργοδότες και εργαζόμενους και αφορά όλα τα καταστήματα στον επισιτισμό και στον τουρισμό, προβλέπεται πως ο βασικός μισθός των διανομέων (delivery) ορίζεται στα 674,24 ευρώ.

Επίσης καταβάλλεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών (το 10% του βασικού μισθού τους), καθώς και επίδομα γάμου και τριετιών.

Συγκεκριμένα, οι έγγαμοι διανομείς υπαγόμενοι στη συλλογική σύμβαση του προσωπικού των επισιτιστικών καταστημάτων, δικαιούνται επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού μισθού και επιδόματος τριετιών 10% επί του βασικού μισθού και μέχρι συμπληρώσεως τριών τριετιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστίαση: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των εργαζόμενων σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider