Εργασιακά
06-04-2021 | 08:19

Εργασιακό νομοσχέδιο: Με ατομικές συμβάσεις ο συμψηφισμός των υπερωριών στα εποχικά επαγγέλματα

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Εργασιακό νομοσχέδιο: Με ατομικές συμβάσεις ο συμψηφισμός των υπερωριών στα εποχικά επαγγέλματα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μεγαλύτερα περιθώριο ευελιξίας ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε δραστηριότητες που διακρίνονται από έντονη εποχικότητα, θα προβλέπει  -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την έννοια των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μέσω των οποίων θα συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ο χρόνος απασχόλησης.

Σήμερα απαιτούνται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Στο εξής, σε δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα όπως τουρισμός, οι μεταφορές κλπ. θα παρέχεται η δυνατότητα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες ημερησίως για τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Δηλαδή οι παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής θα «ορίζουν» το ωράριο των υπαλλήλων μιας επιχείρησης, το οποίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το συμβατικό ωράριο. 

Το νομοθετικά θεσπισμένο οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται δεκάωρο, αρκεί οι επιπλέον ώρες να «αφαιρούνται» σε επόμενο χρόνο, από τον χρόνο εργασίας του υπαλλήλου. Το ίδιο θα συμβαίνει και για την εργασία τις Κυριακές και μάλιστα χωρίς μισθολογική προσαρμογή.

Την ίδια στιγμή, τυχόν υπερωρίες είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας, ή ρεπό μέσα στο εξάμηνο. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο (90 ώρες το έτος) για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Η σημερινή διάκριση θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

Επιπλέον για ορισμένους κλάδους, όπως της πληροφορικής, των Data centers, των Logistics, του έτοιμου σκυροδέματος κ.ά., θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, διατηρουμένου του πενθημέρου, με τη δυνατότητα διήμερης ανάπαυσης εντός της εβδομάδας.

 

Διαβάστε επίσης

Πασχαλινός «μποναμάς» για επιχειρηματίες, δανειολήπτες, εργαζόμενους και συνταξιούχους - Τι θα εισπράξουν την Μ.Εβδομάδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.