Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Τον Απρίλιο πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις.

Τις βεβαιώσεις αποδοχών για τα εισοδήματα του 2020 τις οποίες θα στείλουν οι εργοδότες στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του μήνα περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν φέτος στην παγίδα των τεκμηρίων και να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για πλασματικά εισοδήματα. Μετά την ανάλυση των δεδομένων και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων η οποία τοποθετείται κοντά στο Πάσχα το οικονομικό επιτελείο θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι φορολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι πληττόμενοι φορολογούμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020 αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Στην μάχη κατά των τεκμηρίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλεστούν και ένα τμήμα των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν εντός τους 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη φόρμουλα με βάση την οποία θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καλύψουν τα τεκμήρια οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλες εισοδηματικές απώλειες από την πανδημία και τα lockdowns. Όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείο το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο καθώς μπορεί το 30% - 50% των κρατικών δανείων να χαρίζονται στους φορολογούμενους αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Πολλοί πάντως, φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους με τις τεκμαρτές δαπάνες φέτος θα έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες απειλούν με πέναλτι φόρου 22% τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να ικανοποιήσουν την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider